Η χρήση τεχνητού μέλους αλλάζει και πάλι δραστικά τη ζωή όποιου έχει υποστεί ακρωτηριασμό κάτω άκρου. Η απώλεια της κινητικότητας είναι μεγάλο χτύπημα για οποιονδήποτε, και δεν είναι σπάνιο να συνοδεύεται από κατάθλιψη και δυσκολίες προσαρμογής στη νέα κατάσταση.

Ευτυχώς, η χρήση τεχνητού μέλους ανατρέπει την δυσάρεστη αυτή κατάσταση και δίνει μια δεύτερη ευκαιρία για κινητικότητα και αυτονομία.  Οι εξελίξεις στην προσθετική είναι πολύ σημαντικές, και επιτρέπουν στον ακρωτηριασθέντα να επαναλάβει δραστηριότητες πέραν του βαδίσματος – όπως είναι ο αθλητισμός, το τρέξιμο, τα ταξίδια, και όλες οι καθημερινές ασχολίες.

Ωστόσο, η χρήση προσθετικού κάτω άκρου δεν είναι αυτονόητη. Ο βηματισμός ακολουθεί έναν διαφορετικό μηχανισμό από τον φυσικό και απαιτεί προσαρμογή. Ο προσθετικός σας θα σας βοηθήσει στην κρίσιμη αυτή περίοδο μετάβασης, με εκπαίδευση στην χρήση του τεχνητού μέλους, επανεκπαίδευση στο βάδισμα και πολλή εξάσκηση.

Υπάρχουν 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει όποιος πρόκειται να χρησιμοποιήσει τεχνητό κάτω άκρο, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην μετάβαση από την ακινησία στην κίνηση με προσθετικό πόδι.

Η σωστή εφαρμογή είναι κρίσιμη

Με τον ίδιο τρόπο που κανείς δεν θέλει να κινείται ολόκληρη την ημέρα με στενά ή άβολα παπούτσια, δεν θα ήθελε να κυκλοφορεί με ένα τεχνητό μέλος που δεν έχει σωστή εφαρμογή. Στο σημείο αυτό, ο ρόλος του προσθετικού σας είναι σημαντικός. Εκείνος θα κάνει τις σωστές ρυθμίσεις και προσαρμογές ώστε να καταλήξετε μαζί στην ιδανική εφαρμογή του τεχνητού σας μέλους.

Η σωστή εφαρμογή συμβάλει στον περιορισμό της πιθανότητας ατυχήματος, στην μείωση των ερεθισμών της επιδερμίδας του κολβώματος, και στην εξασφάλιση καθημερινής άνεσης. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μην αμελείτε τις περιοδικές επισκέψεις στον προσθετικό σας, και σίγουρα θα πρέπει να φροντίζετε για τον σωστό καθημερινό καθαρισμό και τη συντήρηση του τεχνητού μέλους.

Αφιερώστε χρόνο στην επανεκπαίδευση βάδισης

Εκπαίδευση βάδισης | RehabLine-Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξηςΤο ήμισυ του παντός, όταν αρχίζετε να χρησιμοποιείτε τεχνητό κάτω άκρο, είναι να βρείτε ξανά την ισορροπία σας. Η χρήση τεχνητού μέλους δεν σημαίνει ότι θα αρχίσετε να περπατάτε αμέσως σαν να είχατε το βιολογικό σας πόδι. Οι αλλαγές στο σώμα σας είναι είναι μεγάλες. Οι αρθρώσεις, οι μύες, ο αστράγαλος, το πόδι, τα δάχτυλα του ποδιού, όλα παίζουν τον ρόλο τους στην στήριξη, την ισορροπία και το βάδισμα. Η απώλειά τους σημαίνει πως το υπόλοιπο σώμα πρέπει να εκπαιδευτεί να αναλάβει τις διάφορες λειτουργίες του απωλεσθέντος βιολογικού ποδιού και αυξημένη προσπάθεια.

Ένα σωστό πρόγραμμα επανεκπαίδευσης βάδισης, που έχει καταρτιστεί από ειδικούς επιστήμονες στο χώρο της προσθετικής , ορθοτικής και εμβιομηχανικής βοηθά, ενισχύει και επιταχύνει την αποκατάσταση.

Είναι βέβαιο πως μετά από κάποιο χρόνο επανεκπαίδευσης και εξάσκησης, η βάδιση με το προσθετικό πόδι θα γίνεται ασυνείδητα, χωρίς προσπάθεια. Ωστόσο στην αρχή η επανεκπαίδευση στο βάδισμα και στην ισορροπία είναι απαραίτητη και θα χρειαστεί να της αφιερώσετε προσπάθεια και χρόνο.

Κάποια υποστήριξη θα είναι απαραίτητη στην αρχή

Όταν μαθαίνει κανείς ποδήλατο χρησιμοποιεί για κάποιο διάστημα βοηθητικές ρόδες. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν κάποιος αρχίζει να χρησιμοποιεί προσθετικό πόδι, καλό είναι να χρησιμοποιεί εξοπλισμό υποστήριξης στην αρχή.

Ακριβώς επειδή η ισορροπία δεν είναι αυτονόητη, στην αρχή υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πτώσεων και ατυχημάτων. Για το λόγο αυτό, συνήθως τα πρώτα βήματα γίνονται με υποστήριξη σε δυο παράλληλες μπάρες, στον προσθετικό ή στον φυσιοθεραπευτή. Αλλά και στο δικό σας περιβάλλον, είναι καλό να χρησιμοποιείτε στην αρχή κάποια μορφή υποστήριξης για να αποφύγετε τις πτώσεις και να εξασκηθείτε χωρίς κίνδυνο.

Μην βιάζεστε

Gallery photo | RehabLine-Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξηςΤο πιο πιθανό είναι ότι αδημονείτε να φορέσετε το νέο σας πόδι και να βγείτε για βόλτα και περπάτημα. Και πολύ καλώς ενθουσιάζεστε, γιατί όντως, αφού εξεοικειωθείτε με το προσθετικό πόδι σας, θα μπορείτε και πάλι να κατακτήσετε πολλές, αν όχι όλες, τις προηγούμενες δραστηριότητές σας. Όμως αυτό δεν θα το πετύχετε από την πρώτη μέρα.

Ξεκινήστε λοιπόν χωρίς να βιάζεστε, με σταδιακούς στόχους. Εστιάστε στην όρθια θέση και στήριξη για αρχή και βρείτε το κέντρο βάρους σας. Για να μπορέσετε να βαδίσετε με ασφάλεια, θα πρέπει να βρίσκετε την σταθερότητά σας αυθόρμητα.

Βάλτε στόχο ένα βήμα τη φορά, κυριολεκτικά. Όταν έρθει η ώρα να βαδίσετε, μην βάλετε στόχο να διασχίσετε το δωμάτιο. Εστιάστε στο πρώτο σας βήμα, έπειτα στο δεύτερο και ούτω καθεξής, μέχρι να αποκτήσετε αυτοματισμό στο βάδισμα.

Να έχετε υπομονή και το αποτέλεσμα θα έρθει σταδιακά. Θα εμπεδώσετε σιγά σιγά τον νέο μηχανισμό βάδισης, και θα κινείστε αυθόρμητα για την υπόλοιπη ζωή σας. Αξίζει λοιπόν λίγη αναμονή ακόμη.

Βάλτε τη γυμναστική και την σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας

Gallery photo | RehabLine-Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξηςΌπως αναφέρθηκε, το υπόλοιπο σώμα σας καλείται να αναπληρώσει το βιολογικό σας πόδι. Το γερό βιολογικό σας πόδι θα κληθεί σίγουρα να σηκώσει περισσότερο βάρος και να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια, ενώ κι ο κορμός πρέπει να κινείται με διαφορετικό τρόπο και να υποστηρίζει περισσότερο βάρος παρά αν είχατε δύο βιολογικά πόδια. Επίσης άλλοι μύες, που πιθανόν δεν χρησιμοποιούνταν τόσο συχνά ως τώρα, θα κληθούν να έχουν αυξημένο ρόλο.

 Γι’αυτό είναι σημαντικό να ενδυναμώσετε το σώμα σας και κυρίως τους μύες που θα δουλέψουν τώρα περισσότερο για να σας στηρίξουν. Με τη βοήθεια του φυσιοθεραπευτή σας, φτιάξτε ένα πρόγραμμα άσκησης που θα βοηθά το σώμα σας να ανταποκρίνεται στην επιπλέον προσπάθεια. Η άσκηση θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς σας στο εξής.

Στην Rehabline – Άγγελος και Ξενοφών Χρονόπουλος, Μιχάλης Γουγής, θα βρείτε αξιόπιστη, επιστημονική υποστήριξη και το κατάλληλο για εσάς πρόγραμμα επανεκπαίδευσης βάδισης με προσθετικό πόδι, ώστε να ανακτήσετε την κινητικότητά σας με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.