logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Πελματογράφημα

Τα πόδια μας στηρίζουν καθημερινά το σώμα μας και είναι αυτά υπεύθυνα για την κίνηση μας. Το βάρος του σώματος κατά τη βάδιση επικεντρώνεται στο πόδι και την ποδοκνημική άρθρωση. Όταν το πόδι μας έχει κάποιου είδους δυσμορφία/ ανωμαλία αλλάζει η στάση του σώματος μας, δεν είναι σωστή, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πόνο και κούραση στη περιοχή του πέλματος. Η μη σωστή στάση σώματος μπορεί να επιφέρει λειτουργικά προβλήματα και να αυξήσει τις πιθανότητες για τραυματισμούς (π.χ. κατάγματα, διαστρέμματα, κλπ). Για την αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων, της κακής στάσης του σώματος, γίνεται χρήση ειδικών ορθοτικών πελμάτων.

Κατασκευάζονται από πολύ ελαφρύ πολυμερές και είναι επενδυμένα με αντιμυκητιακό υλικό. Είναι ξεχωριστό για κάθε ασθενή, παρέχοντας ιδανική υποστήριξη και ισομερή κατανομή του βάρους.

Για την κατασκευή κατάλληλων ορθοτικών πελμάτων πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση της παθήσεως του ασθενή με βάση την αξιολόγηση του πελματογράφηματος του.

Πελματογραφία - Πέλματα | RehabLine-Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης

Λήψη Πελματογραφήματος

Το πελματογράφημα λαμβάνεται με 2 τρόπους:

 1. Με τη βοήθεια μιας ειδικής πλατφόρμας και ενός λογισμικού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, χάρις στο πλήθος αισθητήρων πίεσης που υπάρχουν στην πλατφόρμα, είναι δυνατό να γίνει η απεικόνιση της μορφολογίας του πέλματος.
 2. Με τη βοήθεια μιας μικρής συσκευής που τοποθετείται στο σώμα του εξεταζόμενου, και είναι συνδεδεμένη με καλώδια, σε δύο ειδικά διαμορφωμένους πάτους, αποτελούμενοι από αισθητήρες οι οποίοι στην συνέχεια υπεσέρχονται προσεκτικά μέσα στα υποδήματα. Κατά την διάρκεια της κίνησης του εξεταζόμενου καταγράφονται όλες οι πιέσεις που δέχονται τα πέλματα στη βάδιση. Και στις δύο περιπτώσεις οι συσκευές συνδέονται με θύρα USB στον υπολογιστή, χάρις στο οποίο γίνεται η επεξεργασία και η ανάλυση των δεδομένων που λήφθηκαν κατά την εξέταση.

Το κάθε πελματογράφημα χωρίζεται σε 2 φάσεις:

 1. Στατικό πελματογράφημα: Αναλύει την σταθερότητα του εξεταζόμενου στην όρθια στάση.
 2. Δυναμικό πελματογράφημα: Μετράει την πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της βάδισης σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των πελμάτων και συγκρίνει βήματα από στατική και δυναμική μέτρηση δίνοντας την δυνατότητα της ανάλυσης μεταξύ δυο ποδιών.

Με βάση το εξειδικευμένο λογισμικό είναι δυνατό να πάρουμε ποικίλα γραφήματα, και μετρήσεις από ένα πελματογράφημα καθώς και να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα από διαφορετικές μετρήσεις του ίδιου ασθενούς. Το πελματογράφημα είναι μια απλή ανώδυνη εξέταση που μπορεί να μας δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, καθώς είναι η βασική αιτία προβλημάτων που έχουμε στα πόδια μας, στον αστράγαλο, στα γόνατα, στο ισχίο και στη μέση. Παρακάτω συνοψίζονται περιπτώσεις ασθενειών που προτείνετε η εξέταση με πελματογράφο και η κατασκευή ορθωτικών πελμάτων.

 • Πλατυποδία – Βλαισοπτερνία – Βλαισοποδία
 • Διαβητικούς ασθενείς ή μετεγχειρητικά διαβητικό πόδι
 • Κοιλοποδία-Σφυροδακτυλία – Γαμψοδακτυλία
 • Βλαισός μεγάλος δάκτυλος (Hallux Valgus,”κότσι”)
 • Συχνά διαστρέμματα
 • Μεταταρσαλγία, “κάλοι”, στη πελματιαία επιφάνεια
 • Ανισοσκελία – Σκολίωση
 • Επίμονη χαμηλή Οσφυαλγία
 • Τενοντίτιδα του Αχίλλειου
 • Επώδυνη πτέρνα (Ακανθα, απονευροσίτιδα, v. Sever κλπ)
 • Ασθενείς με παραμόρφωση είτε από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα είτε από άλλη ρευματική πάθηση.
 • Άτομα με πολύωρη ορθοστασία, βάδιση ή άθληση.
 • Οστεοχονδρίτιδες άκρου ποδός, γόνατος

Στην φροντίδα ιδιαίτερων παθήσεων του ποδιού, εκτός από τα ορθωτικά πέλματα σημαντικό ρόλο παίζουν και τα υποδήματα, όπως στις περιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη και της ρευματοπάθειας. Ειδικά ορθοπαιδικά υποδήματα επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, στους οποίους απαγορεύεται να περπατούν με γυμνά πέλματα. Τα υποδήματα πρέπει να έχουν το σωστό πλάτος, επιπλέον βάθος και το πάνω μέρος τους να είναι από μαλακό δέρμα, ώστε να μη δημιουργούνται επιπλέον τραυματισμοί σε προεξοχές οστών ή σε αναπτυσσόμενες οστικές παραμορφώσεις. Το ειδικό πέλμα, το οποίο θα μπορεί να προσαρμοσθεί μέσα στο υπόδημα, είναι απαραίτητο να είναι μελετημένο με όλες τις παραμέτρους, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να οδηγηθεί το πόδι σε επιπλέον βλάβη, ή ακόμη και σε ακρωτηριασμό.