logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Τεχνητά Μέλη Κάτω Άκρων

Η ανάπτυξη τεχνητών μελών για τα κάτω άκρα αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές περιοχές της βιοϊατρικής μηχανικής. Σχεδιασμένα για να προσφέρουν υποστήριξη και κινητικότητα, τα τεχνητά μέλη για τα κάτω άκρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό λόγω τραυματισμών ή χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης—μια συχνή χρόνια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στα πόδια, όπως η νευροπάθεια και η ανεπάρκεια της κυκλοφορίας, οι οποίες μερικές φορές καταλήγουν σε ακρωτηριασμό.

Η σχεδίαση και η κατασκευή τεχνητών μελών για τα κάτω άκρα απαιτούν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ ανθεκτικότητας, ευελιξίας και εργονομίας. Στόχος είναι να προσφέρουν τη μέγιστη ανακούφιση και λειτουργικότητα για τους χρήστες.

Η ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών, όπως αισθητήρες που αντιλαμβάνονται το περιβάλλον και μικροελεγκτές που ρυθμίζουν την κίνηση, ανοίγει νέους ορίζοντες στην προσαρμοστικότητα και την αποκατάσταση. Στην περίπτωση των ατόμων με διαβήτη που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, η σημασία της προσαρμογής του τεχνητού μέλους στις ειδικές ανάγκες τους είναι ακόμη πιο κρίσιμη, καθώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συνολική υγεία, η κυκλοφοριακή κατάσταση και άλλες συναφείς παράμετροι.

Μέσα από μία τέτοια ολιστική προσέγγιση, τα τεχνητά μέλη για τα κάτω άκρα αποκτούν έναν πολυδιάστατο ρόλο—όχι μόνο ως αναπληρωματικά μέρη του σώματος αλλά και ως κρίσιμα εργαλεία για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής και της αυτονομίας των ανθρώπων.

Ανάμεσα στα καινοτόμα τεχνητά μέλη που είναι διαθέσιμα για την αποκατάσταση των κάτω άκρων ξεχωρίζουν τα εξής:

Κνημιαίος ακρωτηριασμός

Ένα ολοκληρωμένο κνημιαίο προσθετικό μέλος αποτελείται από την προσθετική θήκη η οποία είναι και το πιο σημαντικό μέρος της πρόθεσης, αφού είναι αυτή που έρχεται σε επαφή με το κολόβωμα του χρήστη, την προσθετική κνήμη και το προσθετικό πέλμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μεταξύ κνήμης και πέλματος τοποθετείται μια συσκευή απορρόφησης κραδασμών. Η τεχνολογία στον τομέα των προσθετικών σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητα , το διακριτικό σχεδιασμό τους, και τη σωστή αποκατάσταση δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να απολαμβάνει τη ζωή του καθημερινά χωρίς περιορισμούς.

Μηριαίος Ακρωτηριασμός

Ένα μηριαίο προσθετικό μέλος αποτελείται από την προσθετική θήκη, το μηχανισμό γόνατος, την προσθετική κνήμη και το προσθετικό πέλμα. Ο μηχανισμός γόνατος μαζί με μια καλά κατασκευασμένη, άνετη και λειτουργική προσθετική θήκη έχουν το σημαντικότερο ρόλο στα μηριαία προσθετικά μέλη.

Η τελευταία δεκαετία έχει να παρουσιάσει πολύ σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις στη δημιουργία ψηφιακών μηχανισμών γόνατος, οι οποίοι λειτουργούν με τη βοήθεια μικροεπεξεργαστών και προσφέρουν απαράμιλλη ασφάλεια και σωστή λειτουργικότητα στο χρήστη. Τα προσθετικά γόνατα όπως το C-leg και τo Genium της Ottobock και το Rheo της Ossur, έχουν πλέον θέσει νέα πρότυπα ποιότητας και λειτουργικότητας στον τομέα της προσθετικής αποκατάστασης και έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να περπατήσουν με ασφάλεια χωρίς να πονούν.

Βέβαια οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν σταματούν εδώ. Επαναστατικές καινοτομίες εμφανίζονται καθημερινά στις μεθόδους αποκατάστασης. Οι ειδικοί προσθετικοί της Rehabline είναι πλήρως ενημερωμένοι για όλες τις νέες εξελίξεις στον τομέα της προσθετικής και πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν νέους χρήστες στην επιλογή της σωστής προσθετικής συσκευής ανάλογα με τις δικές τους ξεχωριστές ανάγκες.

slide1
slide2

Ακρωτηριασμός στο επίπεδο του ισχίου

Ένα ολοκληρωμένο προσθετικό μέλος απεξάρθρωσης ισχίου αποτελείται από την προσθετική θήκη, την τεχνητή ισχιακή άρθρωση, το μηχανισμό γόνατος, την προσθετική κνήμη και το προσθετικό πέλμα. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων προσθετικής αποκατάστασης απεξάρθρωσης ισχίου γίνεται σε νεαρά άτομα. Λόγω του ύψους του ακρωτηριασμού κατά τον οποίο ο εγχειριζόμενος χάνει το πέλμα, τον αστράγαλο, το γόνατο και το ισχίο του, προκύπτουν σημαντικά προβλήματα  κίνησης και άνεσης στο χρήστη, εάν η κατασκευή του  προσθετικού μέλους δε γίνει από έναν εξειδικευμένο προσθετικό με πείρα στο συγκεκριμένο τύπο προσθετικής αποκατάστασης.

HELIX

Η πιο εξελιγμένη τεχνητή άρθρωση για ακρωτηριασμό στο επίπεδο του ισχίου είναι η Helix καθώς διαθέτει τρισδιάστατη πυελική περιστροφή και μιμείται την φυσική κίνηση του ανθρώπινου σώματος. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον χρήστη είναι :

  • Καλύτερη φυσική βάδιση
  • Μεγαλύτερη ελαστικότητα
  • Σταθερότητα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του χρήστη
  • Ομαλή και ασφαλή κίνηση​
slide4

Αποκατάσταση Μέρους του Πέλματος

Οι περιπτώσεις ακρωτηριασμών μέρους του πέλματος οφείλονται στην πλειοψηφία τους σε παθήσεις του κυκλοφορικού ή στο διαβήτη. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 50% των περιπτώσεων των ακρωτηριασμών που γίνονται παγκοσμίως λόγω του διαβήτη είναι ακρωτηριασμοί μερικού πέλματος.

Ανάλογα με το επίπεδο του ακρωτηριασμού, ο ακρωτηριασμένος μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ισορροπίας, κίνησης αλλά και εμφάνισης δερματικών ιδιωμάτων και τραυμάτων, αν η προσθετική αποκατάσταση δεν είναι άμεση και δεν πραγματοποιηθεί από έναν εξειδικευμένο προσθετικό. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ακρωτηριασμός μέρους του πέλματος δεν προκαλεί σημαντική απώλεια κίνησης και ότι η αποκατάστασή του είναι μια υπόθεση ‘’ρουτίνας’’. Η άποψη αυτή είναι βέβαια λανθασμένη. Παρά το γεγονός ότι στον ακρωτηριασμό μέρους του πέλματος, ο εγχειριζόμενος δεν ‘’χάνει’’ κάποια από τις βασικές αρθρώσεις: ισχίο, γόνατο, αστράγαλο, όπως συμβαίνει σε άλλες μορφές ακρωτηριασμού, εντούτοις επηρεάζεται σημαντικά η ισορροπία του καθώς, επίσης, και η κίνησή του. Η αποκατάσταση ακρωτηριασμών πέλματος μπορεί να περιλαμβάνει δημιουργία

Δαχτύλων

Μεταταρσίου

Ολόκληρου του πέλματος

Όλα τα προσθετικά πέλματα υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία κοσμητικής με στόχο η εμφάνιση και η υφή του να είναι σαν αυτή του φυσικού πέλματος. Η Rehabline προσφέρει ειδικευμένες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες αποκατάστασης ακρωτηριασμού πέλματος σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του χρήστη.

Τι είναι τα τεχνητά πόδια;

Τα τεχνητά μέλη των κάτω άκρων είναι συσκευές που σχεδιάζονται για να αντικαθιστούν ή να βοηθούν τα μέρη του σώματος που έχουν ακρωτηριαστεί ή παρουσιάζουν κάποια δυσλειτουργία. Αυτές οι συσκευές μπορεί να ποικίλουν από απλές στατικές κατασκευές έως πολύπλοκα μηχανικά ή ηλεκτρονικά συστήματα που προσομοιώνουν τη φυσική κίνηση των ποδιών.

Πώς επιλέγεται το κατάλληλο τεχνητό μέλος για κάποιον;

Η επιλογή του κατάλληλου τεχνητού μέλους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα χαρακτηριστικά της ακρωτηριασμένης περιοχής, τη φυσική δύναμη και την κινητικότητα του χρήστη, καθώς και τις καθημερινές του ανάγκες και δραστηριότητες. Η συνεργασία με ειδικούς, όπως ορθοπεδικοί και φυσιοθεραπευτές, είναι κρίσιμη για την εύρεση της βέλτιστης λύσης.

Πώς λειτουργούν τα τεχνητά μέλη των κάτω άκρων;

Τα τεχνητά μέλη των κάτω άκρων λειτουργούν βάσει διαφόρων μηχανισμών. Μερικά είναι σχετικά απλά και παρέχουν βασική υποστήριξη και ισορροπία, ενώ άλλα είναι πιο προηγμένα, με ηλεκτρονικά εξαρτήματα και αισθητήρες που επιτρέπουν πιο φυσικές κινήσεις και ανταπόκριση στις ενέργειες του χρήστη.

Ποιες είναι οι προκλήσεις στη χρήση τεχνητών μελών των κάτω άκρων;

Η χρήση τεχνητών μελών για τα κάτω άκρα συνεπάγεται πολλές προκλήσεις, όπως η ανάγκη για συνεχή προσαρμογή και συντήρηση, η διαχείριση της άνεσης και της ασφάλειας του χρήστη, καθώς και η εκμάθηση της σωστής χρήσης και του περπατήματος με το τεχνητό μέλος.

Πώς επηρεάζουν τα τεχνητά μέλη τη ζωή των χρηστών;

Τα τεχνητά μέλη των κάτω άκρων μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των χρηστών, παρέχοντας βελτιωμένη κινητικότητα και ανεξαρτησία. Η χρήση τους συμβάλλει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και στην ενίσχυση της ικανότητας να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες και εργασία.