logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Τεχνητά Μέλη Άνω Άκρων

Η έρευνα και ανάπτυξη τεχνητών μελών των άνω άκρων είναι ένας ενδιαφέρον και πολύπλοκος κλάδος που συνδυάζει στοιχεία βιοϊατρικής μηχανικής, ρομποτικής, ιατρικής και τεχνολογίας. Αυτά τα τεχνητά μέλη αποτελούν σημαντικά βοηθήματα για άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό ή γεννήθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες στα χέρια, τον αγκώνα, την παλάμη και τα δάχτυλα.

Η ανάπτυξη και η βελτίωση των τεχνητών μελών άνω άκρων έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και η επιστημονική κοινότητα εργάζεται ακούραστα για να βελτιώσει τη λειτουργικότητα, την ανθεκτικότητα και την εργονομία των προσθετικών άνω άκρων. Για τον σκοπό αυτό, οι ερευνητές ενσωματώνουν στα τεχνητά μέλη που σχεδιάζουν καινοτόμες τεχνολογίες όπως προηγμένα υλικά και εξελιγμένους αισθητήρες σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη.

Τα τεχνητά μέλη και η προσθετική άνω άκρων γενικότερα βελτιώνουν τη ζωή των χρηστών, επιτρέποντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία και λειτουργικότητα. Υπάρχουν αρκετές τεχνολογικές προκλήσεις, φυσικά—όπως η διασύνδεση του τεχνητού μέλους με το νευρικό σύστημα του χρήστη, η εργονομία και η φυσική αντοχή των υλικών. Η προσαρμοστικότητα και η ευκολία χρήσης των τεχνητών μελών αποτελούν επίσης κεντρικά σημεία εστίασης της έρευνας και ανάπτυξης.

Ευτυχώς, γίνονται διαρκώς συνεχείς βελτιώσεις στον τομέα των τεχνητών μελών, κι έτσι ο ασθενής μπορεί σήμερα να επιλέξει ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα λύσεων για προθέσεις αντιβραχίου, προθέσεις απεξάρθρωσης ώμου ή άλλα πρόσθετα μέλη άνω άκρου, ανάλογα με το επίπεδο του ακρωτηριασμού, τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας και όλα τα προηγμένα ορθωτικά άνω άκρου που μπορούμε να σας προσφέρουμε.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι παρακάτω μυοηλεκτρικές προθέσεις. Πρόκειται για τις πιο εξελιγμένες προθέσεις άνω άκρου και χρησιμοποιούνται για ακρωτηριασμό δαχτύλων, μέρους της παλάμης, καρπού, αντιβραχίου, βραχιονίου και απεξάρθρωσης ώμου. Η χρήση μπαταρίας και ηλεκτροδίων είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των συγκεκριμένων προθέσεων.

I digit quantum

H μοναδική μυοηλεκτρική πρόθεση για τον ακρωτηριασμό δαχτύλων ή μέρους της παλάμης.

Λειτουργεί με μικροεπεξεργαστή και ένα ή δύο ηλεκτρόδια. Η λειτουργία της είναι αναλογική, δηλαδή η  ταχύτητα και η δύναμη της έκτασης και της κάμψης των δαχτύλων εξαρτάται από τη δύναμη της εντολής που θα δώσει ο χρήστης με τους μύες του. Διαθέτει 32 διαφορετικά είδη λαβής, τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν από τον προσθετικό και τον χρήστη μέσω της ειδικής εφαρμογής στο smartphone.

I-limb

Μυοηλεκτρική αναλογική παλάμη με 5 μοτέρ για αυτόνομη κίνηση σε κάθε δάχτυλο.

Διατίθεται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • I-limb access με 12 διαφορετικές λαβές.
  • I-limb access titanium με 12 διαφορετικές λαβές και δάχτυλα τιτανίου.
  • I-limb quantum με 36 διαφορετικές λαβές, ηλεκτρικά περιστρεφόμενη κίνηση αντίχειρα και δάχτυλα τιτανίου.
  • I-limb ultra με 18 διαφορετικές λαβές, ηλεκτρικά περιστρεφόμενη κίνηση αντίχειρα και μηχανική κίνηση καρπού.
  • I-limb ultra με 18 διαφορετικές λαβές, ηλεκτρικά περιστρεφόμενη κίνηση αντίχειρα, δάχτυλα τιτανίου και μηχανική κίνηση καρπού.

Be bionic

Μυοηλεκτρική παλάμη με αυτόνομη κίνηση και των 5 δαχτύλων, 14 διαφορετικές λαβές και μηχανική κίνηση αντίχειρα.

Michelangelo

Μυοηλεκτρική παλάμη με 7 διαφορετικές λαβές, με κίνηση και στα 5 δάχτυλα, αυτόνομη ηλεκτρική κίνηση αντίχειρα και κίνηση καρπού.

Greifer dmc vari plus

H μυοηλεκτρική παλάμη Greifer βοηθά τον χρήστη να εργάζεται με ακρίβεια και επιτρέπει ισχυρό κράτημα, με σκοπό να υποστηρίζει τόσο λεπτομερείς εργασίες όσο και χειρισμό βαρέων αντικειμένων. Παρέχει διαφορετικές μύτες λαβής (πλατιές, στενές ή επικαλυμμένες με καουτσούκ) οι οποίες επιτρέπουν την περαιτέρω προσαρμογή για ειδικές εργασίες. Η πρόσθετη λάμπα LED φωτίζει τέλεια την περιοχή εργασίας. Η άρθρωση λαβής μπορεί να κάμπτεται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (περίπου 45 μοίρες), ελαχιστοποιώντας τις επιβλαβείς αντισταθμιστικές κινήσεις.

MyoHand VariPlus Speed

Μυοηλεκτρική παλάμη με κίνηση 3 δακτύλων. Η λειτουργία της είναι αναλογική που σημαίνει ότι η ταχύτητα και η δύναμη της έκτασης και της κάμψης των δαχτύλων εξαρτάται από τη δύναμη της εντολής που θα δώσει ο χρήστης με τους μύες του.

ortho13

Myokinisi hand

Μυοηλεκτρική παλάμη με κίνηση 3 δακτύλων. Η λειτουργία της είναι αναλογική που σημαίνει ότι η ταχύτητα και η δύναμη της έκτασης και της κάμψης των δαχτύλων εξαρτάται από τη δύναμη της εντολής που θα δώσει ο χρήστης με τους μύες του.

System Electric Hand Digital Twin

Μυοηλεκτρική παλάμη με κίνηση 3 δακτύλων. Παρέχει σταθερή ταχύτητα και δύναμη στην έκταση και κάμψη του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου.

athro14

Ergoarm electronic plus

Ο μυοηλεκτρικός αγκώνας Ergoarm electronic plus κλειδώνει και ξεκλειδώνει σε θέση κάμψης ή εκ τάσης με τα μυ ηλεκτρικά σήματα του χρήστη. Η λειτουργία Automatic Forearm Balance (AFB) υποστηρίζει την κάμψη του αγκώνα αποθηκεύοντας την ενέργεια κατά τη διάρκεια της έκτασης.

Espire hybrid

Ο μυοηλεκτρικός αγκώνας espire hybrid κλειδώνει και ξεκλειδώνει σε θέση κάμψης ή εκ τάσης με τα μυοηλεκτρικά σήματα του χρήστη.

Dynamic arm

Ο μυοηλεκτρικός αγκώνας dynamic arm παρέχει ηλεκτρική κίνηση σε κάμψη και έκταση του αγκώνα με τα μυοηλεκτρικά σήματα του χρήστη.

Espire pro

Ο μυοηλεκτρικός αγκώνας dynamic arm παρέχει ηλεκτρική κίνηση σε κάμψη και έκταση του αγκώνα με τα μυοηλεκτρικά σήματα του χρήστη.

Myo plus pattern recognition

To Myo plus pattern recognition χρησιμοποιείται για ακρωτηριασμούς αντιβραχίου.

Οι μύες στα χέρια σπάνια λειτουργούν μόνοι για την εκτέλεση μιας κίνησης. Κάθε φορά που κινούμε τα χέρια μας, πολλοί μύες κάνουν συντονισμένες συσπάσεις και κάθε μυς εκπέμπει το δικό του μυοηλεκτρικό σήμα. Κάθε διαφορετική κίνηση έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μοναδικού μοτίβου. Τα μυοηλεκτρικά σήματα ανιχνεύονται από τα 8 ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο εσωτερικό της προσθετικής θήκης και έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια του κολοβώματος. Τα ηλεκτρόδια μεταβιβάζουν τα μυοηλεκτρικά σήματα στον μικροεπεξεργαστή και μεταφράζεται το κάθε μοτίβο στην αντίστοιχη κίνηση από τη μυοηλεκτρική παλάμη. Με το pattern recognition, τα μοτίβα αυτά αποκωδικοποιούνται σε πραγματικό χρόνο με αποτέλεσμα να αποτυπώνονται στην κίνηση της μυολεκτρικής παλάμης.

Μηχανικές προθέσεις

Οι μηχανικές προθέσεις για άνω άκρο χρησιμοποιούνται για ακρωτηριασμούς βραχιονίου, αντιβραχίου ή απεξάρθρωσης ώμου. Απαιτείται η χρήση ενός εξωτερικού ιμάντα για τη μηχανική λειτουργία της πρόθεσης.
Υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της τερματικής συσκευής ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

ortho51

Κοσμητικές προθέσεις

Οι κοσμητικές προθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε επίπεδο ακρωτηριασμού άνω άκρου. Η πρόοδος της τεχνολογίας σιλικόνης τα τελευταία 20 χρόνια έχει επιτρέψει την αναπαραγωγή σχεδόν όλων των ανατομικών χαρακτηριστικών του ακρωτηριασμένου μέλους στο νέο προσθετικό μέλος.
Η Rehabline είναι από τις λίγες κλινικές προσθετικής και ορθοτικής αποκατάστασης στην Ευρώπη που διαθέτει εξειδικευμένο εργαστήριο κοσμητικής σιλικόνης στις εγκαταστάσεις της και εφαρμόζει την τεχνολογία «siliconeskin» για την κοσμητική ανάπλαση άνω και κάτω άκρων με βάση τα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε χρήστη.

Τι είναι τα τεχνητά χέρια;

Τα τεχνητά μέλη για τα άνω άκρα είναι συσκευές που σχεδιάζονται για να αντικαθιστούν ή να ενισχύουν τη λειτουργία ενός χεριού ή ενός άκρου που έχει ακρωτηριαστεί ή δεν λειτουργεί σωστά. Αυτές οι συσκευές μπορεί να είναι προσθετικά ή εξωσκελετικά μέλη, ανάλογα με την ανάγκη και την κατάσταση του χρήστη.

Πώς λειτουργούν τα τεχνητά μέλη;

Η λειτουργία των τεχνητών μελών βασίζεται σε μια σειρά από τεχνολογίες, όπως αισθητήρες, μικροελεγκτές και μηχανισμούς που μιμούνται την κίνηση των φυσικών μελών. Μερικά τεχνητά μέλη ελέγχονται μέσω μυοηλεκτρικών σημάτων από τους υπάρχοντες μύες, ενώ άλλα είναι πιο απλά και λειτουργούν με μηχανικούς μηχανισμούς ή απλούς κινητήρες.

Ποιες είναι οι προκλήσεις στη σχεδίαση τεχνητών μελών;

Η σχεδίαση και κατασκευή τεχνητών μελών αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, όπως η ανάγκη για εργονομία, λειτουργικότητα, αντοχή και ελαφρότητα. Επίσης, η δημιουργία ενός τεχνητού μέλους που να μπορεί να συνδεθεί αποτελεσματικά με το νευρικό σύστημα του χρήστη χωρίς να απαιτούνται πολύπλοκοι χειρισμοί από αυτόν είναι μια σημαντική τεχνολογική πρόκληση. Τέλος, το τεχνητό άνω άκρο πρέπει να μπορεί να σηκώσει βάρος, οπότε υπάρχει η πρόκληση της ασφαλούς σύνδεσής του με το κολόβωμα του χρήστη.

Τα σύγχρονα προσθετικά άνω άκρα ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία ώστε να προσφέρουν αποτελεσματική λύση σε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα θέματα.

Πόσο κοστίζουν τα τεχνητά μέλη;

Το κόστος των τεχνητών μελών μπορεί να διαφέρει αρκετά, ανάλογα με τη χρήση, την πολυπλοκότητα και την τεχνολογία που επιλέγεται από το χρήστη. Μερικά βασικά μοντέλα μπορεί να είναι σχετικά προσιτά, ενώ για τη δημιουργία πιο προηγμένων μελών με νέα τεχνολογία και για ειδικές κατασκευές το κόστος είναι μεγαλύτερο.

Πώς επηρεάζουν τα τεχνητά μέλη τη ζωή των χρηστών;

Τα τεχνητά μέλη μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των χρηστών, βελτιώνοντας την κινητικότητα και την αυτονομία τους κι επιτρέποντάς τους να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες που ίσως ήταν αδύνατες προηγουμένως. Η ψυχολογική και κοινωνική επίδραση είναι επίσης σημαντική, καθώς τα τεχνητά μέλη μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση της αυτοεκτίμησης και της ανεξαρτησίας μετά τον ακρωτηριασμό.

Ποιοι είμαστε

Η Rehabline είναι μια από τις πλέον έμπειρες κλινικές προσθετικής και ορθοτικής στην Ελλάδα, με πολλά χρόνια εμπειρίας και βαθιά επιστημονική γνώση στον τομέα των προθέσεων για άνω και κάτω άκρα. Συνεργαζόμαστε με τις μεγαλύτερες εταιρείες προσθετικών άκρων στον κόσμο και κατασκευάζουμε για τις δικές σας ανάγκες τεχνητά μέλη άνω άκρων, προθέσεις απεξάρθρωσης ισχίου, κνημιαίες προθέσεις, προθέσεις μηρού, προθέσεις απεξάρθρωσης γόνατος, προθέσεις άκρου ποδός και άλλες.

Η Rehabline εισήγαγε το πρώτο ρομποτικό μηχάνημα προσθετικών και ορθοτικών στα Βαλκάνια, για τη λήψη μέτρων με τρισδιάστατη σάρωση (3D scanner) και την κατασκευή προσθετικών μελών και ορθοτικών συσκευών όπως προσθετικές θήκες, κηδεμόνες κορμού, πέλματα, προστατευτικά κράνη και άλλα.