logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Γεννημένος στη Γερμανία, πλέον κάτοικος Ουαλίας, ο Μπιορν έχει γυρίσει τον κόσμο, από τις ΗΠΑ ως τη Νότιο Αφρική, κι από την Αγγλία ως την Ουγκάντα ή το Τιμόρ. Είναι ο δημιουργός της πολύ δημοφιλούς σελίδας The Active Amputee. Η σελίδα, ξεκίνησε το 2017, φιλοδοξεί να ενημερώνει, να ενθαρρύνει και να εμπνέει ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό και τις οικογένειές τους, ώστε να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες και να ζουν μια δραστήρια ζωή, σε επαφή με τη φύση.

Παίρνοντας δύναμη από την φύση

Ο ίδιος ο Μπιορν είναι φυσιολάτρης και δεν μπορεί να κλειστεί στο σπίτι. Από παιδί αγαπούσε το ελεύθερο κάμπινγκ, τα βουνά, το σκαρφάλωμα στα δέντρα. Όταν χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί πάνω από το γόνατο για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, άρχισε να αναζητεί τρόπους να παραμείνει δραστήριος. Στην αρχή, με το προσθετικό του μέλος δεν μπορούσε να κατανείμει το βάρος του σωστά και στα δύο πόδια ώστε να κάνει πεζοπορία άνετα – πόσο μάλλον να κουβαλά σακίδιο. Δοκίμασε το κανώ (χωρίς να φορά την πρόθεσή του), και την πεζοπορία με πατερίτσες. «Οι καρποί μου δεν το εκτίμησαν ιδιαίτερα, αλλά για μένα ήταν ένα μεγάλο βήμα γιατί ξεκίνησα έτσι να κάνω όλο και περισσότερα πράγματα.» Όταν σταθεροποιήθηκε το κολόβωμα και εξοικειώθηκε με το τεχνητό του μέλος, έγινε πολύ πιο δραστήριος και πάλι.

«Το να είμαι έξω στη φύση, ενεργός, ιδρωμένος και γεμάτος αδρεναλίνη είναι μια φανταστική διασκέδαση, με κάνει να νιώθω καλά, με κάνει ευτυχισμένο». 

Μια από τις αγαπημένες του ασχολίες σήμερα είναι να φεύγει για περπάτημα και εξερεύνηση στους λόφους της Ουαλίας για 1-2 μέρες. Επίσης κάνει καγιάκ, μια δραστηριότητα που του αρέσει ιδιαίτερα αν και θεωρεί πως δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά. Επίσης ασχολείται με την αναρρίχηση, παρότι τρέμει μια πτώση, οπότε προπονείται σταδιακά και πολύ προσεχτικά για να κατακτήσει μερικούς πιο προκλητικούς στόχους. «Μια πτώση, έστω και μικρή, με ένα μόνο γόνατο μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή. Αν και για πολλά χρόνια το μότο μου ήταν ‘ζήσε με ένα γόνατο στα άκρα’, σήμερα είμαι πιο προσεχτικός. Πλησιάζω τα πενήντα και κάθε τραυματισμός αργεί όλο και περισσότερο να θεραπευτεί, κι αυτό το γόνατο το χρειάζομαι για κάμποσο καιρό ακόμα.»

The Active Amputee: Μια ιστοσελίδα με όραμα να εμπνέει

Ο Μπιορν έχασε το πόδι του ως συνέπεια ενός επιθετικού καρκίνου. Αναζητώντας υλικό στο διαδίκτυο, ανακάλυψε πως υπήρχε ένα κενό ανάμεσα στις ιστοσελίδες των επαγγελματιών της προσθετικής και τις προσωπικές σελίδες ατόμων με ακρωτηριασμό. Έστησε λοιπόν μια ιστοσελίδα «ανάμεσα στα δύο», όπου  παρουσιάζει όχι μόνο τη δική του εμπειρία αλλά και αυτή άλλων ατόμων με ακρωτηριασμό που δεν έχουν εγκαταλείψει την δράση και την περιπέτεια παρά τον ακρωτηριασμό τους. «Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι με ακρωτηριασμό που με εμπνέουν, και προς το παρόν έχω καταφέρει να φιλοξενήσω κάποιους από αυτούς στην ιστοσελίδα. Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο λίγους, θα επέλεγα τρεις, των οποίων οι ιστορίες με ενέπνευσαν και με σημάδεψαν. Είναι η Malvika Iyer, μια νεαρή Ινδή που έχασε τα χέρια της σε μια έκρηξη βόμβας. Είναι η Erin Ball, καλλιτέχνιδα του τσίρκου και ακροβάτης με διπλό ακρωτηριασμό των κάτω άκρων, η οποία έχει τη δική της σχολή τσίρκου κι ένα απίθανο (συχνά μαύρο) χιούμορ. Και είναι κι ο Martin Heald, φίλος αναρριχητής.»

Με βάση τη δική του εμπειρία και όσα βλέπει γύρω του, ο Μπιορν πιστεύει πως είναι σημαντικό να ενθαρρύνει άτομα με ακρωτηριασμό να ανακτήσουν μια φυσική δραστηριότητα έξω, στη φύση. Ο ίδιος θεωρεί πως η φύση τον βοηθά να βλέπει τα πράγματα που του συμβαίνουν με άλλη οπτική, να θέτει προκλήσεις στον εαυτό του και να νιώθει ικανοποίηση όταν πετυχαίνει πράγματα που μπορεί αρχικά να του φαίνονται ακατόρθωτα. Όταν ξεπερνά τις δυσκολίες του φυσικού περιβάλλοντος, αυτό του δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση σε άλλες πλευρές της καθημερινότητας και της ζωής.  Για ένα άτομο με ακρωτηριασμό, το να αναπτύξει την ικανότητα να δοκιμάζει, να μην πτοείται από τις αποτυχίες, να πεισμώνει για έναν στόχο, είναι μια καλή βάση γενικά, ειδικά αν έχει υποστήριξη  από την οικογένειά του, λέει.

Ο Μπιορν ξέρει καλά πως πολλοί ακρωτηριασθέντες παλεύουν με σημαντικά προβλήματα. Υπάρχει η ανατροπή της έως τώρα ζωής και του ρόλου τους – μπορείς άραγε να συνεχίσεις να είσαι καλός γονιός; Μπορείς να συνεχίσεις να εργάζεσαι όπως πριν; Πόσο θα σε αποδέχονται τώρα οι άλλοι; Υπάρχουν τα ιατροφαρμακευτικά προβλήματα, όπως ο πόνος στο κολόβωμα, η αίσθηση του μέλους-φαντάσματος. Υπάρχουν ασφαλώς τα οικονομικά προβλήματα, ειδικά αν το ασφαλιστικό σύστημα δεν χρηματοδοτεί το κατάλληλο τεχνητό μέλος. Και βέβαια υπάρχουν τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, η αυτοαμφισβήτηση, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η λανθασμένη πεποίθηση ότι μετά από τον ακρωτηριασμό η ζωή είναι πιο περιορισμένη, λιγότερο ενεργή. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν στον αποκλεισμό και στην απομόνωση.

 «Πιστεύω πως το να βγεις στη φύση, ει δυνατόν σε ένα συναισθηματικά και σωματικά ασφαλές περιβάλλον, με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξαναχτίσεις την αυτοπεποίθησή σου, την πίστη σου στο σώμα σου, στις δεξιότητές σου και στην ικανότητά σου να τα μάθεις όλα από την αρχή. Μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να σπάσεις τον κύκλο της απομόνωσης ή και να τον εμποδίσεις εξαρχής να δημιουργηθεί.

Γι’αυτό παρουσιάζω στην ιστοσελίδα μου ακρωτηριασθέντες που είναι δραστήριοι, είτε στον αθλητισμό είτε στην κοινότητά τους ή στην φύση, γιατί είναι σημαντικό να δείχνουμε τι είναι δυνατό. Μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα, να ανοίγει τα μάτια πολλών ατόμων με αναπηρία. Κι έπειτα θέλω να τους δίνω όποιες σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες, να απαντώ σε ερωτήσεις, να τους μεταφέρω όποια κόλπα έχω ανακαλύψει, να τους δώσω συμβουλές που μπορούν να τους βοηθήσουν να κάνουν το πρώτο βήμα

Μπορείτε να παρακολουθείτε τον Μπιορν, τις συμβουλές του και τις απίθανες φωτογραφίες από τις βόλτες του στην ιστοσελίδα The Active Amputee.

ΠΗΓΗ: https://www.theoutdooradventureblog.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:The Active Amputee