210 67 40083 (Αθήνα) | 2310 557530 (Θεσσαλονίκη) | +357 2231 3285 (Κύπρος) info@rehabline.gr

H Αμερικανή Cacsmy Brutus, πιο γνωστή ως Mama Cax, είναι μπλόγκερ και μοντέλο που έγινε διάσημη στις πασαρέλες και στο Instagram τόσο για τις έντονες, τολμηρές ενδυματολογικές της επιλογές, όσο και για το πόσο ανοιχτά μιλά για την αναπηρία της. Αν και πέρασε την εφηβεία της κρύβοντας επιμελώς το προσθετικό της πόδι, σήμερα το έχει μετατρέψει σε ένα είδος προσωπικής της υπογραφής. Αλλά επίσης δεν διστάζει να το αποχωριστεί  και να φωτογραφηθεί χωρίς αυτό, δείχνοντας το σώμα της στην φυσική του κατάσταση.

Το αγαπημένο μου μότο είναι: όσο πιο κοντό το φόρεμα, τόσο πιο κοντά στον Παράδεισο”, αστειεύεται η Cax, που ομολογεί πως δεν χάνει ευκαιρία να φορέσει κοντά φορέματα και να ντύσει το προσθετικό της πόδι με θήκες στα έντονα χρώματα που αγαπά ιδιαίτερα. Αφιερώνει τον επαγγελματικό της χρόνο τόσο στο lifestyle όσο και σαν πρέσβειρα σε θέματα αναπηρίας.

Ως μοντέλο, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους οίκους, όπως οι Olay, ASOS και Tommy Hilfiger. “Έκανα μόντελινγκ για περίπου δύο χρόνια,” λέει. “Για μένα, το δυσκολότερο ήταν ότι βρισκόμουν σε μια αίθουσα με άλλα 100 κορίτσια που εκπροσωπούσαν αυτό που η κοινωνία θεωρούσε ως τελειότητα.  Έπρεπε να θυμίζω στον εαυτό μου ότι αν ήμουν κι εγώ σ’αυτή την αίθουσα, ήταν επειδή το αξίζω κι επειδή είχα δουλέψει σκληρά για να το πετύχω».

Η Cax ήταν 14 ετών όταν διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο των οστών. Μετά από μια σειρά αποτυχημένων επεμβάσεων, τελικά χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί, μια τραυματική εμπειρία που την σημάδεψε για χρόνια. “Θυμάμαι ακόμη τις πρώτες στιγμές όταν ξύπνησα μετά την επέμβαση. Κυριολεκτικά κατέρρευσα. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα πως δεν θα κοίταζα καν το σώμα μου, κι αυτή η άρνηση κράτησε τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.”

Η Cax για πολλά χρόνια κάλυπτε το πόδι της με μακρυά παντελόνια και φορέματα, κάνοντας ότι ήταν δυνατό για να αποφύγει την ματιά και τις ερωτήσεις των άλλων. “Ντρεπόμουν για την εμφάνισή μου. Δεν ήθελα να ξέρει κανείς πως είχα ένα προσθετικό πόδι, γιατί αυτό κατέληγε πάντα στην ερώτηση ‘Πώς σου συνέβη αυτό;’ Φανταστείτε κάθε γνωριμία να σημαίνει πως έπρεπε να ξαναλέω την ιστορία μου, κάθε μέρα, πολλές φορές την ίδια μέρα”.

Για πολλά χρόνια, η Cax πάλεψε με την κατάθλιψη, ώσπου αποφάσισε ότι για να επιβιώσει έπρεπε κάτι να αλλάξει. Η αφετηρία της αλλαγής ήταν όταν αποφάσισε να πάει στο κολλέγιο και να αλλάξει το όνομά της σε Mama Cax (το Cax είναι υποκοριστικό για το Cacsmy). Σταδιακά, τα φορέματά της κόνταιναν και τα προσθετικά της μέλη γίνονταν όλο και πιο λαμπερά. Σιγά-σιγά έβρισκε το προσωπικό της στίγμα.

Συνειδητοποίησα ότι μόλις αποφάσισα να δείχνω το προσθετικό μου πόδι κι άρχισα να το δέχομαι σαν μέρος του εαυτού μου, κι άρχισα να φροντίζω να το «ντύνω» ώστε να αντανακλά το γούστο και την προσωπικότητά μου, η επαφή μου με τους άλλους άλλαξε», λέει η Cax.

Με την παρουσία της σαν Μama Cax, η Cax είναι αποφασισμένη να κάνει ότι μπορεί για να διαλύσει τα καθιερωμένα πρότυπα ομορφιάς και να δώσει φωνή σε όσους έχουν κάποια αναπηρία. «Είμαστε σαν οποιονδήποτε άλλον, μπορούμε να κάνουμε ότι κάνουν και οι άλλοι και συνεισφέρουμε στην κοινωνία όποιος οποιοσδήποτε άλλος», λέει.

ΠΗΓΗ: https://www.nbcnews.com