logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Όταν έχασε το πόδι του σε ένα τροχαίο με μοτοσυκλέτα το 2011 στη Στοκχόλμη, ο James Smetana δεν αμφέβαλλε πως αργά ή γρήγορα θα κατάφερνε να ξαναπιάσει τη ζωή του εκεί που την είχε αφήσει πριν από τον ακρωτηριασμό. Και εν πολλοίς, χάρη στο υψηλής τεχνολογίας προσθετικό πόδι της Οttobock που χρησιμοποιεί, η πρόβλεψή του βγήκε σωστή.

Ο James, που υπέστη μηριαίο ακρωτηριασμό, καταφέρνει ακόμη να κάνει κηπουρική και να χαρεί μια μέρα στο water park με τα δυο παιδιά του. Καβαλά μάλιστα και την μοτοσυκλέτα του. Βεβαίως, χρειάζεται να κάνει ένα διάλλειμα στις 2 ώρες δουλειάς, και στο water park δεν του επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τις νεροτσουλήθρες, προκειμένου να αποφύγει κάποιο ατύχημα με το προσθετικό του πόδι, ή και την πρόκληση ζημιών. Κι από την παλιά, καλή μοτοσυκλέτα του, σήμερα προτιμά το νέο του τρίκυκλο, όπου παίρνει ευχαρίστως κι έναν επιβάτη για μεγαλύτερη σταθερότητα.

55 ετών σήμερα, ο James λέει πως μπορεί να κάνει τα πάντα με το προσθετικό του πόδι, απλά τα κάνει διαφορετικά απ’ότι συνήθιζε, και συνήθως πιο αργά.

Μια ουσιαστική αλλαγή μετά το δυστύχημα είναι πως ο James δεν μπορεί πλέον να εργάζεται ως ταχυδρόμος, το επάγγελμά του για 17 χρόνια, καθώς αυτό θα απαιτούσε να περπατά 8-10 μίλια την ημέρα. “Στην αρχή δεν καταλάβαινα τα νέα μου όρια” λέει εξηγώντας πως, παρόλο που με το προσθετικό του πόδι μπορεί να κάνει όσο μεγάλες διαδρομές θέλει, ο χρόνιος πόνος στη μέση, άλλο ένα κατάλοιπο του τραυματισμού του, δεν του επιτρέπει πια τόσο εκτεταμένη φυσική δραστηριότητα.

Το 2011, ο πρώην ταχυδρόμος πέρασε 9 μέρες στο νοσοκομείο, όπου διεκομίσθηκε μετά το ατύχημα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κέντρο αποκατάστασης. Εκεί έμαθε να χρησιμοποιεί το πρώτο του τεχνητό κάτω άκρο, ένα μηχανικό προσθετικό πόδι που δεν ήταν πολύ εύχρηστο και «κλείδωνε» σε μια από τις δυο θέσεις: τεντωμένο ή λυγισμένο χωρίς αντίσταση. Αν και κατάφερνε να περπατήσει μ’αυτό, δεν μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερες δραστηριότητες.

Λίγους μήνες αργότερα, ο James απέκτησε το πρώτο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο προσθετικό του πόδι, ένα C-Leg της Ottobock, που χρησιμοποιούσε αισθητήρες για να προσαρμόζει το βάδισμά του και να του παρέχει σταθερότητα.  Επιπλέον, το νέο τεχνητό μέλος επέτρεψε στο κολόβωμά του να θρέψει καλύτερα, μέσω ενός υδραυλικού συστήματος που τον υποχρέωνε να κόβει ταχύτητα.

Τα τελευταία 4 χρόνια, ο James χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό προσθετικό γόνατο Genium X3 της Ottobock. Είναι τόσο ικανοποιημένος από το νέο προσθετικό του πόδι, που σκοπεύει να ξαναπάρει ένα ίδιο όταν έρθει ο χρόνος να το αντικαταστήσει. Καθώς ζει δίπλα σε μια λίμνη, εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός πως το Genium Χ3 είναι αδιάβροχο. Έτσι δεν φοβάται τι θα συμβεί στο προσθετικό του πόδι αν πέσει κατά λάθος στο νερό όταν κάνει βόλτες με το κανό του.

Ο James πάντως έχει κατασκευάσει από παλιά ανταλλακτικά ένα απλό μηχανικό «πόδι για το νερό», το οποίο χρησιμοποιεί όταν κολυμπάει, ώστε να το βγάζει βγαίνοντας από την πισίνα και να το αλλάζει με το Genium X3. Παρότι αδιάβροχο, το Genium X3 χρειάζεται καλό στέγνωμα και ψεκασμό με σιλικόνη για προστασία. “Κι αν αυτό είναι το μοναδικό σου πόδι, τι φοράς μέχρι να το στεγνώσεις και να το ετοιμάσεις; Θα πρέπει να καταφύγεις στα δεκανίκια”, λέει, εξηγώντας γιατί προτιμά να χρησιμοποιεί το ανταλλακτικό του πόδι όταν κολυμπά.

“Οι καταστάσεις αλλάζουν και δεν μπορούμε παρά να προσαρμοζόμαστε” λέει. “Ποτέ δεν μου άρεσε η αυτολύπηση. Προσπαθώ να κάνω όσο περισσότερα μπορώ, απλώς τώρα πρέπει να σκέφτομαι και να προετοιμάζω κάθε δραστηριότητα λιγάκι περισσότερο.

ΠΗΓΗ: https://www.jerseysbest.com/