logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Αν χρησιμοποιείς τεχνητό κάτω άκρο, καλοκαίρι και καύσωνας σημαίνει ιδρώτας μέσα στην προσθετική σου κάλτσα. Ας δούμε πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις.

Το σώμα ιδρώνει περισσότερο μετά τον ακρωτηριασμό

Μια από τις βασικές λειτουργίες της επιδερμίδας είναι να συμβάλει στη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με την εφίδρωση.

Η απώλεια ενός άκρου σημαίνει πως το σώμα χάνει ένα σημαντικό ποσοστό επιδερμίδας που συνέβαλε στη διατήρηση της σταθερής θερμοκρασίας. Προκειμένου να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια, το σώμα ιδρώνει περισσότερο από πριν, ή ιδρώνει σε σημεία που δεν ίδρωναν ιδιαίτερα πριν από την απώλεια του άκρου.

Κολόβωμα και ιδρώτας: ένα πραγματικό πρόβλημα

Όταν χρησιμοποιείς προσθετικό άκρο, το κολόβωμα βρίσκεται τυλιγμένο σε πολλαπλά στρώματα – υφασμάτινη κάλτσα, κάλτσα σιλικόνης, και προσθετική θήκη. Αυτό κάνει την εφίδρωση πιο έντονη, ενώ και η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλεις όταν περπατάς με ζέστη μπορεί να προκαλεί αυξημένη εφίδρωση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού κάνουν το κολόβωμα να πρήζεται και να διογκώνεται. Αν προσθέσουμε και τον ιδρώτα, μπορεί να μην νιώθεις άνετα φορώντας το προσθετικό σου. Ο ιδρώτας μειώνει την καλή εφαρμογή της κάλτσας σιλικόνης, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι μεγαλύτερες τριβές ανάμεσα στο κολόβωμα και στο τεχνητό μέλος σου.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού της επιδερμίδας – με ερεθισμούς λόγω τριβής, εξάνθημα λόγω ζέστης, ή ακόμη και μυκητιάσεις (που αναπτύσσονται σε υγρά και ζεστά σημεία του σώματος) να κάνουν την εμφάνισή τους τους θερινούς μήνες με μεγαλύτερη συχνότητα.

Τι μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς την εφίδρωση σε μια πολύ ζεστή μέρα

Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν, τι μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς την αυξημένη εφίδρωση;

Πάολα Αντονίνι. Φωτογραφία από τον προσωπικό λογαριασμό της στο Instagram

Αντιιδρωτικά προϊόντα

Μπορείς να χρησιμοποιείς ένα αντιιδρωτικό (όχι αποσμητικό!!!) προϊόν για να περιορίσεις την εφίδρωση του κολοβώματος. Μπορείς να βρεις άοσμα αντιιδρωτικά στο φαρμακείο ή ειδικά προϊόντα για προσθετικά άκρα στον προσθετικό σου. Κάποια προϊόντα προϋποθέτουν πως θα επαλείψεις το κολόβωμα από την προηγούμενη νύχτα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ! Κάποιοι είναι αλλεργικοί στα αντιιδρωτικά. Κάνε μια μικρή δοκιμή σε ένα άλλο σημείο του σώματός σου πριν το χρησιμοποιήσεις στο κολόβωμα!

Αντι-ιδρωτικές κάλτσες

Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένες κάλτσες, φτιαγμένες από τεχνικά υφάσματα (όπως ο ρουχισμός για αθλητές) που απορροφούν και κρατούν την υγρασία μακριά από την επιδερμίδα. Φοριούνται μέσα από την κάλτσα σιλικόνης και είναι περισσότερο κατάλληλες για όσους έχουν ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ! Όταν φοράς κάλτσα μέσα από την κάλτσα σιλικόνης, μπορεί να μειώνεται η καλή εφαρμογή ανάμεσα στο κολόβωμα και στην κάλτσα σιλικόνης. Άρα προκαλούνται και πάλι τριβές και δεν αποφεύγεις το πρόβλημα. Συζήτησε με τον προσθετικό σου ποια είναι η καλύτερη λύση για εσένα.

Έχε μαζί σου μια απορροφητική πετσέτα

Φρόντισε να έχεις μαζί σου πάντα μια μικρή απορροφητική πετσέτα από μικρο-ίνες. Δεν πιάνει πολύ χώρο, είναι ελαφριά και είναι ιδανική για να στεγνώσεις το κολόβωμα και την κάλτσα σου όταν είσαι έξω.

Ναι, αν ιδρώσεις πολύ, μπορεί να χρειαστεί να βγάλεις το προσθετικό σου άκρο για να στεγνώσεις το κολόβωμα. Μην «σκουπίζεις» το κολόβωμα τρίβοντάς το με την πετσέτα, αλλά κάνε μικρές ταμποναριστές κινήσεις, για να αποφύγεις να ερεθίσεις περισσότερο την επιδερμίδα σου.

Ειδικά αν έχεις μια δραστηριότητα μεγάλης διάρκειας, όπως μια εκδρομή, καλό είναι να προβλέψεις μια στάση για να φροντίσεις το κολόβωμα και την προσθετική σου κάλτσα. Μπορείς ακόμη και να αλλάξεις κάλτσα και να φορέσεις μια στεγνή, αν έχεις πολλές. Θα συνεχίσεις πιο άνετα τη δραστηριότητά σου και στην επιστροφή θα έχεις αποφύγει ερεθισμούς και προβλήματα λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Επιθέματα θηλασμού

Τα επιθέματα θηλασμού είναι σχεδιασμένα να απορροφούν την υγρασία. Βεβαίως έχουν σχεδιαστεί για ολότελα διαφορετική ανάγκη, αλλά η ικανότητα απορρόφησης που έχουν και το στρογγυλεμένο σχήμα τους τα κάνει μια αποδεκτή λύση για την καταπολέμηση της υγρασίας του κολοβώματος. Αρκετοί χρήστες προσθετικών άκρων τα χρησιμοποιούν τοποθετώντας ένα επίθεμα στην άκρη του κολοβώματος πριν φορέσουν την κάλτσα σιλικόνης, ώστε να αποφύγουν την συσσώρευση ιδρώτα στο βάθος της κάλτσας.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ! Αν χρησιμοποιείς επιθέματα θηλασμού, θα πρέπει να τα αλλάζεις τακτικά εντός της ημέρας.

Βεβαιώσου πως η κάλτσα γέλης ή σιλικόνης που φοράς εφαρμόζει σωστά

Izidoro Bravo, Rio de Janeiro. Φωτογραφία από το προσωπικό του προφίλ στο instagram

Αν η κάλτσα σιλικόνης δεν εφαρμόζει καλά στο κολόβωμα, μπορεί να σε ενοχλεί όλο τον χρόνο. Όμως το καλοκαίρι δημιουργούνται ιδιαίτερες συνθήκες αυξημένων τριβών και προβλημάτων. Πριν ξεκινήσεις για διακοπές ή θερινές δραστηριότητες, έλεγξε την εφαρμογή με τον προσθετικό σου για ένα πιο άνετο καλοκαίρι.

Σαπούνι και νερό

Κράτα το κολόβωμα καθαρό, όπως και την κάλτσα γέλης ή σιλικόνης, με καθημερινό πλύσιμο με νερό και σαπούνι, ακόμη και δύο φορές την ημέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όταν βγάζεις το τεχνητό σου άκρο, πάντα να πλένεις το κολόβωμα, τόσο για να το ανακουφίζεις όσο και για να αποφύγεις μυκητιάσεις.

Καλό πλύσιμο με νερό και σαπούνι χρειάζεται και για την κάλτσα σιλικόνης ή γέλης που χρησιμοποιείς. Άφησέ την να στεγνώσει καλά στον αέρα πριν την ξαναφορέσεις (ποτέ μην την φοράς βρεγμένη).

Τι να αποφύγεις

Απόφυγε να χρησιμοποιείς ταλκ στο κολόβωμα, καθώς μπορεί να δημιουργήσει «τρίμματα» και σβόλους μέσα στην κάλτσα, επιβαρύνοντας την κατάσταση.

Μην ξυρίζεις το κολόβωμα χωρίς να έχεις λάβει τέτοια οδηγία από τον προσθετικό σου, για  να αποφύγεις ερεθισμούς από το ξύρισμα κι από τρίχες που μπορεί να φυτρώσουν προς τα μέσα. Απόφυγε να χρησιμοποιείς λιπαρές κρέμες, καθώς μπορεί  να μειώνουν την εφαρμογή της κάλτσας με το κολόβωμα.

 

Με λίγη προετοιμασία και προσοχή, μπορείς να κάνεις ότι θέλεις με το προσθετικό σου μέλος και αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να σου δημιουργεί προβλήματα ο ιδρώτας. Κι αν ζεσταθείς τόσο πολύ που δεν έχεις διάθεση να κάνεις τίποτα, απλά βγάλε το προσθετικό σου κι άφησε το κολόβωμά σου να επωφεληθεί από τη δροσιά του κήπου ή του air condition…