logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Κίνηση: η βαθύτερη επιθυμία όποιου έχει υποστεί ακρωτηριασμό στο πόδι, είναι να την ξανακατακτήσει. Κι αν παλαιότερα αυτό ήταν δύσκολο ως ακατόρθωτο, ανάλογα με το βαθμό ακρωτηριασμού, σήμερα τα προσθετικά μέλη υψηλής τεχνολογίας επιτρέπουν στους περισσότερους να επανακτήσουν την ικανότητά τους να κινούνται αυτόνομα και να χαίρονται την καθημερινότητά τους με τα ελάχιστα δυνατά εμπόδια.

Παρ’όλ’άυτά, κινήσεις που σε έναν αρτιμελή φαίνονται αυτονόητες, παραμένουν δύσκολες ή πιο σύνθετες για τα άτομα με ακρωτηριασμό του κάτω άκρου.  Ο Robert Riener, καθηγητής στο ΕΤΗ Zurich, διαπιστώνοντας ότι ακόμη και τα τεχνητά μέλη της πιο σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να απογοητεύουν τους χρήστες τους σε κάποιες λειτουργικότητες που προσφέρουν, δημιούργησε το 2013 την πλατφόρμα CYBATHLON με σκοπό την ανάπτυξη καλύτερων συστημάτων καθημερινής υποστήριξης των ατόμων με ακρωτηριασμό.

CYBATHLON: ένας διαφορετικός αγώνας

Μπορείς ν’αλλάξεις μια λάμπα με το προσθετικό σου χέρι; Source/image rights: ETH Zurich / Alessandro Della Bella

Το Cybathlon είναι ένας αγώνας μεταξύ ατόμων με αναπηρίες, τα οποία χρησιμοποιούν σύγχρονης τεχνολογίας προσθετικά μέλη για να διαγωνιστούν μεταξύ τους σε καθημερινές δραστηριότητες και να αναδείξουν τα τεχνητά μέλη με τις καλύτερες επιδόσεις. Στόχος του Cybathlon είναι να προάγει την έρευνα και ανάπτυξη της προσθετικής τεχνολογίας δημιουργώντας έναν τόπο συνάντησης για τους κατασκευαστές, τους χρήστες προσθετικών μελών και το ευρύ κοινό, όπου ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό νέων στόχων για τους κατασκευαστές και νέων δυνατοτήτων για τους χρήστες. Πρόκειται για μια πρωτότυπη διοργάνωση, που δεν έχει σχέση, για παράδειγμα, με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες: οι συμμετέχοντες δεν διαγωνίζονται σε αθλήματα, αλλά σε δραστηριότητες που μπορεί να αποτελούν καθημερινή πρόκληση για όσους ζουν με προσθετικό μέλος. Οι αγώνες βρίσκονται δηλαδή στα όρια μεταξύ αθλητισμού και καθημερινής ζωής.

Πόσο εύκολα σηκώνεσαι από την πολυθρόνα σου; Source/image rights: ETH Zurich / Alessandro Della Bella

Ο πρώτος αγώνας Cybathlon πραγματοποιήθηκε στις 8/10/2016 στη Ζυρίχη. Περιελάμβανε 6 διαφορετικά αγωνίσματα για 6 διαφορετικές αναπηρίες:  «Brain-Computer Interface Race», «Functional Electrical Stimulation Bike Race», «Powered Arm Prosthesis Race», «Powered Leg Prosthesis Race», «Powered Exoskeleton Race», και «Powered Wheelchair Race».

Η Össur στις πρώτες θέσεις

Οι νικητές της ομάδας της Össur: Helgi Sveinsson, Billy Costello και David Jonsson. Source/image rights: ETH Zurich / Alessandro Della Bella

Στο πλαίσιο του «Powered Leg Prosthesis Race», οι 70 συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν στην ταχύτητα, την επιδεξιότητα και την κινητικότητα, σε δοκιμασίες όπως: Να καθίσουν και να σηκωθούναπό μια πολυθρόνα, να κινηθούν σε σλάλομ, να περάσουν από μια πόρτα στο ανώτερο σημείο μιας κεκλιμένης ράμπας, να ανέβουν και να κατέβουν ανηφόρες και κατηφόρες διαφορετικών κλίσεων, να ανέβουν και να κατέβουν σκαλιά. Η ταχύτητα, η ακρίβεια και η ποιότητα κάθε κίνησης κρίθηκαν με πολύ αυστηρά κριτήρια. Οι νικητές του χρυσού, αργυρού και χάλκινου μεταλλείου προήλθαν και οι τρεις από την ομάδα της Össur. Ο Helgi Sveinsson με RHEO KNEE, ο Billy Costello  με Running LEG και ο David Jonsson με POWER KNEE ανέβηκαν στο βάθρο αφού άγγιξαν τη μέγιστη βαθμολογία των 660 πόντων.

Το CYBATHLON 2020

Μπορείς να κατέβεις τη σκάλα χωρίς να χύσεις τον καφέ σου; Source/image rights: ETH Zurich / Nicola Pitaro

Η CYBATHLON ετοιμάζεται πλέον για τους επόμενους αγώνες, που θα γίνουν στις 2-3/05/2020 στη Ζυρίχη.Την πρώτη μέρα θα διενεργηθούν οι προκριματικοί αγώνες και τη δεύτερη οι τελικοί, ενώ πέραν των αγώνων υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον “δευτερεύον” πρόγραμμα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν οι ίδιοι κάθε δοκιμασία και να κατανοήσουν τις δυσκολίες που συνεπάγεται η αναπηρία, με πρακτικό τρόπο.

Στο πλαίσιο του CYBATHLON 2020, η διοργάνωση συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις για την καινοτομία και την τεχνολογία στην Ιατρική σε όλη την Ευρώπη, όπως η REHAB 2017 (11-13/05/2017, Karlsruhe), η Scientifica 2017 (7-11/9/2017, Zurich), η REHACARE (4-7/10/2017, Dusseldorf),  το World Economic Forum (Davos, 2018), η XPOMET (21-23/3/2018, Leipzig), το 8th Graz Brain-Computer Interface Conference 2019 (16-17/9/2019, Graz), όπου παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τις νεώτερες τεχνολογίες προσθετικής με τα επιτεύγματα και τους περιορισμούς τους.

Επίσης, οργανώνει σε συνεργασία με Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο τους μικρής κλίμακας αγώνες «CYBATHLON Series», όπου μπορούν να συμμετέχουν οι υποψήφιοι συμμετέχοντες στο CYBATHLON 2020.

ΠΗΓΕΣhttp://www.cybathlon.ethz.ch/, Össur

Μπορείτε να βρείτε τα κορυφαία προϊόντα της Össur στην Rehabline — Angelos & Xenofon Chronopoulos  — Τεχνητά Μέλη