logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Για τους μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες προσθετικών άκρων, ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής άκρου είναι η δυνατότητα να καλύπτεται με γάντι ή κάλτσα σιλικόνης σε φυσικό χρώμα και να προσομοιάζει όσο γίνεται το βιολογικό άκρο. Αυτό θεωρούνταν ως βασική κοσμητική προϋπόθεση μέχρι πριν από λίγα χρόνια, και όλοι οι κατασκευαστές την λάμβαναν πολύ σοβαρά υπόψη κατά το σχεδιασμό τεχνητών μελών.

Photo: Alison Anderson

Όμως, τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται η ακριβώς αντίθετη τάση στις προτιμήσεις όσον αφορά στην εμφάνιση των προσθετικών άκρων, από τις νεώτερες κυρίως ηλικίες: όλο και περισσότεροι νέοι χρήστες χαίρονται να επιδεικνύουν τις hi tech προθέσεις τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη φυσική εμφάνιση.

Το φαινόμενο μάλιστα αφορά σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες. Σχολιάζοντας ένα άρθρο για τα βιονικά χέρια Haptix της DARTA, μια αναγνώστρια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν μου αρέσει η ιδέα  τα λειτουργικά προσθετικά άκρα να μοιάζουν με ρεαλιστικά. Φαντάζομαι πως απλά προτιμώ μια ‘υπεράνθρωπη’ εμφάνιση».  Η Devon πάλι, έκανε το γύρο της Ευρώπης με το προσθετικό της πόδι καλυμμένο με υλικό μαυροπίνακα, πάνω στο οποίο μπορούσε να γράφει. Επιλογές που έρχονται σε αντίθεση με την πιο συνήθη πεποίθηση πως ένας ακρωτηριασμός κι ένα τεχνητό μέλος είναι καλύτερο να καλύπτονται με όσο γίνεται πιο φυσικό τρόπο.

Πολλοί νέοι επιλέγουν να εντείνουν την high tech αισθητική της πρόθεσής τους, επιλέγοντας καλύμματα με έντονα χρώματα, ανάγλυφα σχέδια και μεταλλική γυαλάδα, όπως αυτά της UNYQ που ίδρυσε ο Eythor Bender. Αντί να προσπαθούν να κάνουν το προσθετικό τους μέλος να μοιάζει φυσικό, το ενσωματώνουν στο προσωπικό τους στυλ.  Μπορούν μάλιστα να σχεδιάσουν το δικό τους σχέδιο για το προσθετικό τους πόδι.

Καλύμματα για γυναικείες προθέσεις κάτω άκρων. Πηγή: UNYQ

Η Καναδή McCauley Wanner μαζί με τον συνεργάτη της Ryan Palibroda, τριαντάρηδες και οι δύο, «πάτησαν» στη νέα τάση προσθέτοντας ένα ακόμη υλικό: τη μόδα. Ίδρυσαν την Alleles, μια εταιρεία που κατασκευάζει εξατομικευμένα, «διαφορετικά» καλύμματα για τα προσθετικά άνω και κάτω άκρα, με έμπνευση από τη μόδα και την τέχνη. Λάτρης της μόδας η ίδια, η McCauley θεωρεί πως τα προϊόντα της Alleles «πραγματικά δεν έχουν να κάνουν με την προσθετική αυτή καθ’αυτή, αλλά με το ντύσιμο. Θέλουμε να μπορούμε να αλλάζουμε εμφάνιση στο πόδι μας ή στο μπράτσο μας, να φοράμε διαφορετικό κάλυμμα ανάλογα με την περίπτωση».

Η Michelle Salt, πελάτισσα της Alleles με ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο, λέει: «Θυμάμαι ότι το πρώτο κάλυμμα που δοκίμασα είχε ένα υπέροχο φλοράλ σχέδιο. Θυμάμαι ότι σκέφτηκα ‘Εγώ κάνω snowboard, δεν μου ταιριάζει’.  Έπειτα όμως η McCauley μου έδωσε να φορέσω ένα χαριτωμένο φόρεμα και παπούτσια με τακούνια, κι όταν κοίταξα τον εαυτό μου στον καθρέφτη συνειδητοποίησα ότι μου είχε λείψει η πιο θηλυκή πλευρά μου. Τα καλύμματα μου την έδωσαν ξανά».

Καλύμματα για άνω και κάτω προθέσεις της ALLELES (Πηγή: ALLELES instagram)

Αρκετά αναπάντεχα, φαίνεται πως τα καλύμματα που δεν μοιάζουν φυσικά ανοίγουν ένα δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους ακρωτηριασθέντες και τους γύρω τους. Ο 37χρονος Scotti Trinler έχει διαπιστώσει ότι παλιότερα ο κόσμος τον κοιτούσε, όχι πάντα διακριτικά, ενώ με το νέο του κάλυμμα τον πλησιάζουν και τον ρωτούν πού το βρήκε. Ίσως το γεγονός ότι φορά απροκάλυπτα το τεχνητό του μέλος να κάνει τους υπόλοιπους λιγότερο διστακτικούς να τον προσεγγίσουν. Επιπλέον, η συζήτηση δεν εστιάζει πια στην αναπηρία του αλλά στο προσωπικό του στυλ. Κι αυτό βελτιώνει την αυτοπεποίθησή του.

Η μετάβαση από μοντέλο της fitness σε κάποια με ακρωτηριασμένο πόδι δεν ήταν εύκολη, όμως τώρα νιώθω πως έχω κάτι που μπορώ να δείχνω», συμφωνεί η Salt. Από τότε που επέλεξε να φορά τα στυλιζαρισμένα καλύμματά της, έχει αποδεχτεί πολύ καλύτερα την εμφάνισή της. «Μου αρέσει να δείχνω το προσθετικό μου πόδι και να ντύνομαι καλά για διάφορες περιστάσεις, κάτι που πίστευα πως θα μου δημιουργούσε για πάντα πρόβλημα», λέει.

Κάπως έτσι, η μόδα ανοίγει ένα νέο πεδίο διαλόγου γύρω από την αναπηρία.

Πηγές: Washington Post, Mashable.

Rehabline — Άγγελος και Ξενοφών Χρονόπουλος, Μιχάλης Γουγής — Τεχνητά Μέλη

Υποστηρικτής της κίνησής σας!