logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Στο κρεβάτι του στο νοσοκομείο του Πεκίνου όπου νοσηλεύεται, ο Xia Boyu δεν φαίνεται στα καλύτερά του.  Υποφέρει από κρυοπαγήματα στα μάγουλα, μικροτραυματισμούς και εξάντληση. Όμως στο πρόσωπό του, το χαμόγελο δεν λέει να υποχωρήσει, γιατί στις 14 Μαίου ο Xia πραγματοποίησε ένα σχέδιο ζωής: 69 ετών, ακρωτηριασμένος και στα δύο πόδια κάτω από το γόνατο, κατέκτησε την κορυφή των Ιμαλαϊων, το Έβερεστ.

Ο Xia Boyu πριν ξεκινήσει η αποστολή του 2018 – Photo: GearJunkie

Το Έβερεστ για μένα, είναι… το μισώ. Γιατί μου πήρε τα δυο μου πόδια” λέει ο Xia, που χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί και στα δύο πόδια το 1975, λόγω κρυοπαγημάτων που έπαθε προσπαθώντας τότε, για πρώτη φορά, να ανέβει στο Έβερεστ. “Τέσσερις φορές απέτυχα να το κατακτήσω, τα τελευταία 40 χρόνια. Αλλά με επιμονή και προσπάθεια, τελικά το Έβερεστ με δέχτηκε“.

Το 1975, ο τότε 26χρονος Xia παραχώρησε τον υπνόσακό του σε έναν συνορειβάτη του που έπασχε από υποθερμία. Ο ίδιος κατέληξε με κρυοπαγήματα που οδήγησαν στον ακρωτηριασμό των ποδιών του. Η αρχική του απελπισία έγινε ελπίδα, όταν ένας Γερμανός γιατρός του είπε πως θα μπορούσε πάλι να κάνει ορειβασία, με προσθετικά μέλη. Έτσι γεννήθηκε η απόφαση του Xia να ανέβει, παρά την αναπηρία του, τα 8.848 μέτρα ως την κορυφή του Έβερεστ.

Τα επόμενα χρόνια, ο Xia έκανε τρεις ακόμη αποτυχημένες απόπειρες. Η τελευταία, το 2016, έληξε άδοξα μόλις 100 μέτρα από την κορυφή, όταν μια αναπάντεξη χιονοθύελλα χτύπησε την αποστολή του. “Σκέφτηκα τότε πως αυτή ήταν η τελευταία μου ευκαιρία να ανέβω. Όμως είχα μαζί μου 5 νεαρούς Σέρπα κι αποφάσισα να μην διακινδυνεύσω τη ζωή τους για τη δική μου χιμαίρα. Έτσι πήρα την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου: ακύρωσα την αποστολή“.

Photo: GearJunkie

Ενώ ετοιμαζόταν για μια τελευταία πλέον προσπάθεια για το 2018, το Δεκέμβριο του 2017 η κυβέρνηση του Νεπάλ απαγόρευσε την ανάβαση σε άτομα με αναπηρίες, προβλήματα όρασης, ανήλικους και μοναχικούς ορειβάτες, λόγω του κινδύνου στον οποίο έθεταν  στους συνοδοιπόρους και τους διασώστες. Ο Xia θεωρεί ότι η απόφαση αυτή συνεπάγεται διακρίσεις, αφού κατά τη γνώμη του όλοι έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Ο αναβρασμός που δημιουργήθηκε στην κοινότητα των ορειβατών ήταν τέτοιος που η κυβέρνηση του Νεπάλ ανέβαλε την εφαρμογή της απόφασηςγια μερικούς μήνες ώστε να την επανεξετάσει.

Αυτή ήταν η ευκαιρία που χρειαζόταν ο Xia για να αγγίξει την οροφή του κόσμου.

Πίστευα πως όταν θα έφτανα εκεί θα θριαμβολογούσα και θα απήγγειλα ηρωικούς στίχους ή θα χόρευα εκστασιασμένος. Όμως τελικά όταν έφτασα στην κορυφή, κατάλαβα πως θα την κατακτούσα έτσι κι αλλιώς μια μέρα, αργά ή γρήγορα“.

Παρότι επιτυχής, ούτε αυτή η αποστολή στερούνταν κινδύνου. Στην κατάβαση, τα κολοβώματα του Xia πρήστηκαν και δεν εφάρμοζαν σωστά στις θήκες των προσθετικών του ποδιών. Δυο φορές τα τεχνητά του μέλη βρέθηκαν κολλημένα στο χιόνι, κι ίσως αυτές ήταν οι πιο τρομακτικές στιγμές για τον Xia.

Έφτασε στο Πεκίνο θριαμβευτής, ήρωας της ημέρας στα 69 του χρόνια. Στο νοσοκομείο του Πεκίνου απολαμβάνει την ξεκούραση και τη φροντίδα που του αξίζει. Όταν τον ρωτούν αν σχεδιάζει να επιστρέψει στο Έβερεστ στο μέλλον, απαντά έντονα: “Αστειεύεσαι; Με τίποτα δεν ξαναπάω εκεί πάνω. Τώρα θα ξεκουραστώ, κι αργότερα ίσως θέσω για στόχο μια άλλη κορυφή“.

ΠΗΓΗ: Time