logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Το αριστερό του πόδι

Τι σκεφτόταν ο Dom πριν από 25 χρόνια, οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα του στα προάστεια της Grenoble; Δεν θυμάται πια. Θυμάται μόνο ότι είδε το αυτοκίνητο στη διασταύρωση να σταματά, και ξαφνικά να ξεκινά πάλι, τινάζοντάς τον στον αέρα. Ήταν 25 χρονών. Μαζί με το κορμί του, τινάχτηκαν στον αέρα τα όνειρα και τα σχέδιά του.  Το αριστερό του πόδι είναι ξαφνικά «ξένο». Επεμβάσεις, μεταμοσχεύσεις μυών και επιδερμίδας, ένας κλωβός από καρφιά κι ελάσματα, μια θεραπεία για μόλυνση από σταφυλόκοκκο, και μια μακρά παραμονή στο νοσοκομείο του επιτρέπουν να το κρατήσει. Ο Dom φορά γαμπριάτικα και παντρεύεται την αγαπημένη του Geraldine.

Ο Dom στο ποδηλατικό του εργαστήριο. Φωτογραφία: Olivier Haralambon

Η ζωή συνεχίζεται  με μια μακρά περίοδο αποκατάστασης. Του συστήνουν να ξεκινήσει κολύμβηση ή ποδηλασία. Η πιο κοντινή πισίνα βρίσκεται 17 χιλιόμετρα μακρυά, ενώ το πιο κοντινό ποδήλατο βρίσκεται στο γκαράζ του, αχρησιμοποίητο. Στην πρώτη βόλτα με το ποδήλατο, μαζί με τον αδελφό του, ο πόνος είναι δυσβάσταχτος. Μετά από 10-12 χιλιόμετρα, παρατάει το ποδήλατο και κάθεται στην άκρη του δρόμου. Τότε τον περνούν άλλοι ποδηλάτες και του κάνουν πλάκα: «Έτσι κάνουν πετάλι τα παλικάρια;». Ο Dom πεισμωμένος ανεβαίνει ξανά στο ποδήλατο και τους προφταίνει. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, ξεκινά τους αγώνες ποδηλασίας. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ο Dom ανακηρύσεται αναπληρωτής πρωταθλητής της France handisport, παίρνει δύο φορές χάλκινο μετάλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και αγωνίζεται (ανεπιτυχώς) για να προκριθεί στους παραολυμπιακούς του Σίδνεϋ.  Οι διακρίσεις συνεχίζονται. Ξεκινά να δουλεύει στην Intersport, ως μηχανικός ποδηλάτων, επικεφαλής του συνεργείου της εταιρείας.

Το δεξί του πόδι

Το 2002, η ζωή του κυριολεκτικά ανατρέπεται πάλι.  Στις 19 Aπριλίου, ένα αυτοκίνητο παραβιάζει τον κόκκινο σηματοδότη και τον παρασύρει. Ο απολογισμός του ατυχήματος είναι τρομακτικός: 14 κατάγματα σε ολόκληρο το σώμα. Το δεξί του πόδι, αυτή τη φορά, είναι θρύψαλα. Παρ’όλ’αυτά ο Dom συνέρχεται και πάλι, για χάρη του νεογέννητου γιου του και της Gerladine. Το δεξί του πόδι παραμένει σχεδόν ατροφικό, και για να κάνει ποδήλατο χρειάζεται να αναπτύξει μια νέα, δική του τεχνική, ώστε να κάνει πετάλι ουσιαστικά μόνο με το αριστερό και να εκμεταλλεύεται τη μετακίνηση του βάρους του σώματός του για να σπρώχνει το δεξί. Οι επιδόσεις του φυσικά δεν είναι αυτές που ήταν πριν το ατύχημα, αλλά ο Dom επιμένει. Αστειεύεται πως έτσι κι αλλιώς το ποδήλατο πάντα ήταν βάσανο γι’αυτόν και πάντα τον πονούσε – αλλά τον κάνει να νιώθει ζωντανός.

Το προσθετικό του πόδι

O Dom με το ποδήλατο και το προσθετικό του πόδι. Φωτογραφία του Olivier Haralambon

Η τρίτη πράξη παίζεται τον Οκτώβριο του 2017, όταν ο σταφυλόκοκκος που τον είχε χτυπήσει πριν από 25 χρόνια επανεμφανίζεται… Οι γιατροί αποφασίζουν ότι ο ακρωτηριασμός του αριστερού ποδιού είναι πλέον απαραίτητος.  Ο Dom δεν απελπίζεται ούτε και τώρα, καθώς περίμενε την εξέλιξη αυτή από χρόνια. Οι ψυχολόγοι που σπεύδουν να τον βοηθήσουν είναι κατάπληκτοι μαζί του.

Μόλις 5 μέρες μετά, ο Dominique ανεβαίνει στο στατικό ποδήλατο. Το Μάρτιο του 2018 κάνει τον πρώτο αγώνα 100 χλμ. με ταχύτητα 30 χλμ/ώρα. Δεν είναι ευχαριστημένος, γιατί δεν έχει ξαναβρεί τον… πεταλισμό του, αλλά το προσθετικό του πόδι δεν τον βολεύει. Με έναν τένοντα διερηγμένο στο δεξί και χωρίς γόνατο στο αριστερό, δεν μπορεί πια να εφαρμόσει την τεχνική του. Το τεχνητό του πόδι, πληρωμένο από το ασφαλιστικό ταμείο, είναι κατάλληλο μόνο για περπάτημα, αλλά ο Dom σπάνια περπατάει – είναι στο ποδήλατο όλη μέρα.

Μέχρι να του καλύψει ένα νέο, αθλητικό τεχνητό μέλος το ασφαλιστικό ταμείο, εκείνος μαστορεύει ένα μεταχειρισμένο προσθετικό γόνατο που του παραχωρούν από το κέντρο αποκατάστασης. Δεν μπορεί να περιμένει. Το ποδήλατό του τον καλεί.

Πηγή: lequipe.fr

Rehabline — Chronopoulos & Gougis — Τεχνητά Μέλη | Εν κινήσει!