logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Αυτή την εβδομάδα, αποδίδουμε στα ελληνικά το κείμενο της Καναδής Christa Couture, που έχασε το δεξί της πόδι μετά από έναν επιθετικό καρκίνο, θεραπεύτηκε, έμεινε έγκυος και δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες της εγκυμοσύνης της τον περασμένο Απρίλιο. Οι φωτογραφίες είναι της Jen Squires.

“Την ξέρετε τη φωτογραφία: η έγκυος γυναίκα έχει ένα χέρι πάνω κι ένα κάτω από την στρογγυλή κοιλίτσα της, τα μάτια της κοιτούν με αγάπη τη στρογγυλεμένη κοιλιά ή κοιτούν το φωτογραφικό φακό ενώ λάμπει από τη νέα της μητρική σοφία κι ευτυχία.

Πολλές φορές ένιωσα δυσφορία για τα στερεότυπα των φωτογραφιών εγκύων, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως για πολύ καιρό ευχόμουν να είχα την ευκαιρία να κάνω κι εγώ μια τέτοια φωτογράφιση. Θεωρούσα αυτές τις φωτογραφίσεις σαν ένα είδος τελετουργικού, σαν μια ευκαιρία εορτασμού ενός οροσήμου της ζωής της γυναίκας και όλης της σχετικής προσδοκίας.

Το πρόβλημα είναι πως, παιδευόμουν να φανταστώ τη δική μου φωτογράφιση εγκυμοσύνης γιατί δεν έβρισκα καθόλου παραδείγματα φωτογραφίσεων με ένα σώμα σαν το δικό μου.

Έχω μόνον ένα πόδι.

Δεν υπάρχουν και τόσες πολλές γυναίκες με ένα πόδι εκεί έξω, αλλά το πρόβλημα δεν ήταν πως δεν μπορούσα να βρω γυναίκες με ακρωτηριασμό σε φωτογραφίσεις εγκυμοσύνης: το θέμα ήταν ότι δεν μπορούσα να βρω καμία φωτογράφιση εγκυμοσύνης με αναπηρία. Γενικά. Ή με οποιαδήποτε άλλη σωματική διαφοροποίηση. Φαίνεται πως και οι φωτογραφίσεις εγκυμοσύνης, όπως οι περισσότερες ευρέως διαθέσιμες απεικονίσεις της γυναίκας, βρίθουν από λεπτά, λευκά κορμιά. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτόν τον σωματότυπο, απλώς δεν είναι ο δικός μου.

Όλοι γνωρίζουμε τη δύναμη της εικόνας — πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας για τις φιλοδοξίες μας. Χρειαζόμουν να ξέρω πως είναι δυνατό, πως άλλες γυναίκες το έχουν ξανακάνει. Αυτό: την εγκυμοσύνη. Τη μητρότητα. (Και βέβαια, το να βρεις ιστορίες μητρότητας με γυναίκες με αναπηρία είναι το ίδιο δύσκολο όσο το να βρεις φωτογραφίες της εγκυμοσύνης τους.)

Έτσι, αντιμέτωπη με αυτή την έλλειψη φωτογραφιών εγκυμοσύνης με αναπηρία, αποφάσισα να κάνω και να δημοσιοποιήσω τη δική μου φωτογράφιση.

Είμαι μουσικός και με έχουν φωτογραφίσει εκατοντάδες φορές όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ένιωθα πάντα άνετα μπροστά στο φακό και μου πήρε καιρό να συνηθίσω να βλέπω τον εαυτό μου. Τα τελευταία χρόνια νιώθω πιο άνετα και άρχισα να απολαμβάνω τις φωτογραφίσεις και να εμπιστεύομαι τον φωτογράφο πως φροντίζει για το αποτέλεσμα όσο κι εγώ.
Αλλά ακόμη και με αυτή την εμπειρία, εκείνη τη μέρα ήμουν αγχωμένη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που θα ήμουν σχεδόν γυμνή μπροστά στο φακό – αυτό δεν είναι πρόβλημα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που θα έδειχνα το προσθετικό μου πόδι – τα λουλούδια που το κοσμούν έχουν γίνει το αγαπημένο μου αξεσουάρ. Αλλά θα ήταν η πρώτη φορά που θα έβγαζα το προσθετικό μου πόδι για να φωτογραφηθώ και χωρίς αυτό.

Η Jen κι εγώ αρχίσαμε την φωτογράφιση μ’εμένα να φορώ το προσθετικό μου πόδι, κι όταν ήρθε η ώρα να το βγάλω, κράτησα για λίγο την αναπνοή μου. Περίμενα πως μια μικρή φωνή μέσα μου θα μου έλεγε πως θα φαινόμουν «λάθος» χωρίς αυτό. Περίμενα λοιπόν. Είδα σε προεπισκόπηση στο laptop της Jen τις φωτογραφίες που με τραβούσε και η φωνούλα δεν ακούστηκε καθόλου. Αντίθετα άκουσα:

Φαίνονται απίστευτες. Αυτό ακριβώς ήθελα τόσο πολύ να δω. Αυτές οι φωτογραφίες γιορτάζουν μια σχεδόν ετοιμόγεννη έγκυο που κυοφορεί ένα εξαιρετικά επιθυμητό μωρό που ανυπομονώ να γνωρίσω. Κι αυτό είναι ένα δυνατό, αξιαγάπητο και, ναι, διαφορετικό σώμα. Ένα σώμα που επιβίωσε του καρκίνου – που θεραπεύτηκε από τον καρκίνο χάνοντας ένα πόδι. Ένα σώμα με μια εξαιρετική εμπειρία, που περπατά και κινείται στον κόσμο με έναν τρόπο που πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν.

Ελπίζω πως η επόμενη έγκυος που θα κάνει μια αναζήτηση εικόνων στο internet με τις λέξεις «αναπηρία και εγκυμοσύνη» θα βρει τις δικές μου και θα πάρει κουράγιο από αυτές. Ελπίζω να το ξέρουν: η διαφορά σας είναι δυνατή, όμορφη. Και ναι, μπορείτε να γίνετε μητέρες. Λάμψτε κι στράψτε με τον έγκυο εαυτό σας, όποιο κι αν είναι το σώμα σας.”

Πηγή: cbc.ca 

Φωτογραφίες: Jen Squires

Rehabline — Άγγελος και Ξενοφών Χρονόπουλος, Μιχάλης Γουγής — Τεχνητά Μέλη

Υποστηρικτής της κίνησής σας, κάθε μέρα!