logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Μεγαλώνοντας στο Auckland, ο William Pike έμαθε να αγαπάει τη φύση και τα βουνά της Νέας Ζηλανδίας. Ως έφηβος ήταν ένας αχόρταγος αθλητής – με την ομάδα του πόλο στην οποία έπαιζε κέρδισε τρεις φορές το εθνικό πρωτάθλημα.

Κι αν η πεζοπορία και η ύπαιθρος ήταν το πρώτο μεγάλο του πάθος, το δεύτερο ήταν η εκπαίδευση: Ο William σπούδασε παιδαγωγική και έγινε δάσκαλος, διδάσκοντας στους μαθητές του ότι στη ζωή τους μπορούν να κατακτήσουν όποιον στόχο τους είναι σημαντικός.

Το μοιραίο ηφαίστειο

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2007, ο William έφυγε για αναρρίχηση στο ηφαίστειο Ruapehu, με τον φίλο του James Christie. Κατά την κάθοδό τους, καθώς ήταν αργά και σκοτείνιαζε, αποφάσισαν να κοιμηθούν κάτω από τ’αστέρια, κοντά στη λίμνη που έχει σχηματιστεί στον κρατήρα του ηφαιστείου. Εκείνο το βράδυ, το Ruapehu ξύπνησε αναπάντεχα, εξαπολύοντας πέτρες, νερό και λάσπη στις πλαγιές του βουνού – και πάνω στο πρόχειρο καταφύγιο των δύο αναρριχητών. Ο William καταπλακώθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά. Ο James αναγκάστηκε να τον αφήσει εκεί και να κατέβει τρέχοντας από το βουνό για να καλέσει βοήθεια. Αργότερα, οι γιατροί που φρόντισαν τον William είπαν πως επέζησε από θαύμα. Η επιβίωση όμως του κόστισε το δεξί του πόδι, που χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί στην κνήμη.

Έπειτα από πολλές επεμβάσεις και μια επώδυνη περίοδο αποκατάστασης, ο William έμαθε να περπατά ξανά με προσθετικό μέλος. Επέστρεψε τότε στην τάξη του, και λίγο αργότερα στο βουνό. Δέκα χρόνια μετά το ατύχημά του, ανέβηκε στο όρος Scott στην Ανταρκτική με την αποστολή  Inspiring Explorers Expedition που διοργάνωσε η Antarctic Heritage Trust. Ο William επιλέχτηκε να είναι ένας από τα 4 μέλη της αποστολής.

Διδάσκοντας την αντοχή και την ομαδικότητα

Σήμερα, η τεράστια αγάπη του για τη ζωή του επιτρέπει να κάνει όλα όσα αγαπά: είναι ορειβάτης, πεζοπόρος, αυτοδύτης και καγιακίστας. Κυρίως όμως, η εμπειρία του τον βοήθησε να συνειδητοποιήσει πως του αρέσει να ηγείται και να αποτελεί πρότυπο για τη νεολαία. Έτσι όχι μόνο συνεχίζει να εργάζεται ως δάσκαλος με πάθος για τη δουλειά του, αλλά και διευθύνει το δικό του πρόγραμμα ανάπτυξης της νεολαίας που ονομάζεται «William Pike Challenge Award» κι έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν εξερευνητές κάθε είδους, αναπτύσσοντας τις αντοχές, την επιμονή και την αυτοπεποίθησή τους και ενθαρρύνοντάς τα να αγκαλιάζουν την πρόκληση της φύσης και της ομαδικότητας. Από τη δημιουργία του το 2010, το πρόγραμμα έχει συνεργαστεί με 60 σχολεία στη Νέα Ζηλανδία.  Σε έναν κόσμο που πλέον ανανεώνεται διαρκώς από την τεχνολογική εξέλιξη, ο William πιστεύει ότι η επαφή με τη φύση και η ικανότητα να αναπτύσσει κανείς υγιείς σχέσεις με την κοινότητα στην οποία ζει, είναι κρίσιμα προσόντα στην ανάπτυξη των παιδιών.

Στο βιβλίο του  Every Day’s A Good Day, με τον τόσο χαρακτηριστικό τίτλο που εκφράζει πλήρως την αντίληψή του για τη ζωή, ο William διηγείται την ιστορία του. “Οι δυνάμεις και οι αρετές που απαιτούνται για να ξεπερνά κανείς τις δυσκολίες ή να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, είναι ένας συνδυασμός ηθικού και ομαδικότητας. Είναι σημαντικό να έχουμε αυτοπεποίθηση, αντοχή, ικανότητα να εστιάζουμε, και να χτίζουμε δυνατές ομάδες γύρω μας – στο σπίτι, στην κοινότητα και στην εργασία. Κι έτσι, αν κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μας κάποια στιγμή, θα έχουμε καλούς ανθρώπους να μας στηρίξουν, που θα τους στηρίζουμε κι εμείς».

Δεν είναι τυχαίο που το μότο του είναι «all passion, no limits».

Πηγή: https://williampike.co.nz/about-william/