210 67 40083 (Αθήνα) | 2310 557530 (Θεσσαλονίκη) | +357 2231 3285 (Κύπρος) info@rehabline.gr

Ίσως το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί, όταν φοράς προσθετικό πόδι, το οποίο παιδεύτηκες να βρεις, να πληρώσεις, να προσαρμόσεις και να συνηθίσεις, είναι… να το χάσεις.

Δεν είναι το πιο πιθανό πράγμα που μπορεί να σου συμβεί, αλλά δεν είναι και απίθανο. Φαίνεται μάλιστα πως όσοι κάνουν κάποια αθλητική δραστηριότητα στο νερό έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν το τεχνητό τους μέλος, όπως μαρτυρούν οι παρακάτω ιστορίες, που έκαναν το γύρο του διαδικτύου όταν συνέβησαν.

  • Jed Altschwager, αθλητής κωπηλασίας στην Αδελαϊδα. Ένα Σάββατο τον περασμένο Μάιο, ο Jed πήγε για προπόνηση στο Birkenhead, μακρυά από τις Δυτικές Λίμνες όπου συνήθως προπονείται, καθώς ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει την Αυστραλία στο Διεθνές Πρωτάθλημα Κωπηλασίας 2018 στη Βουλγαρία σε λίγες μέρες. Για τις προπονήσεις έχει ένα ειδικό τεχνητό μέλος, το οποίο αφήνει στις εγκαταστάσεις κωπηλασίας. Εκείνο το Σάββατο ήταν η τελευταία φορά που το χρησιμοποίησε. Τη Δευτέρα, το πόδι είχε εξαφανιστεί. Έψαξε μερικές μέρες να το βρει, ανεπιτυχώς, κι έπειτα ανέβασε στο Facebook μια έκκληση για βοήθεια. Ο σύλλογός του, η εθνική ομοσπονδία και η κοινότητα της Αδελαϊδας κινητοποιήθηκαν άμεσα. Τελικά κάποιος θυμήθηκε ότι είχε φορτώσει το πόδι σε ένα βαρκάκι που θα επέστρεφε τα πράγματα των αθλητών στη βάση τους – κι αυτό κατέληξε σε λάθος μέρος, λόγω και της μετακίνησης του Jed για τη συγκεκριμένη προπόνηση. Τέλος καλό, όλα καλά για τον Jed, που προπονείται πλέον για τους Παραολυμπιακούς του Τόκυο. Αν το τεχνητό μέλος είχε χαθεί, θα έμενε πολύ πίσω στις προπονήσεις του, λέει.

 

  • Ανώνυμος άνδρας, στη Νέα Υόρκη. Ο άνδρας, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, έκανε τζετ σκι στον ποταμό Hudson τον περασμένο Ιούνιο όταν έχασε το τεχνητό του μέλος. Το προσθετικό πόδι που χάθηκε ήταν υψηλής τεχνολογίας, είχε κατασκευαστεί ειδικά γι’αυτόν στην Αυστρία και κόστιζε πάνω από $100,000. Την αναζήτηση του τεχνητού μέλους ανέλαβε η Πυροσβεστική, στην οποία κατέφυγε ο άνδρας απελπισμένος, λέγοντας πως ένιωθε σαν να είχε χάσει για δεύτερη φορά το πόδι του. Δύτες της Πυροσβεστικής καθώς και ιδιώτες και μέλη τοπικής λέσχης καταδύσεων αναζητούσαν το πόδι στο ποτάμι επί τρεις μέρες. Το τεχνητό μέλος βρέθηκε τελικά σε βάθος 15 μέτρων, μέσα στη λάσπη του βυθού, με τα δάχτυλα να προεξέχουν. Ευτυχώς, λειτούργησε κανονικά παρά την τριήμερη παραμονή του στο βυθό.

 

Ο Jake Hammit, δεύτερος από δεξιά, με όσους τον βοήθησαν να αναζητήσει το πόδι του. (Photo by Leonard Ortiz, Orange County Register/SCNG)

  • Jake Hammit, σέρφερ στην Καλιφόρνια. Ο 38χρονος Jake χρησιμοποιούσε για πρώτη φορά το ειδικό τεχνητό μέλος για σερφ, όταν η πρόσδεσή του χαλάρωσε και το πόδι χάθηκε στο κύμα. Ο Jake έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στο να κρατήσει τη σανίδα του ή να πιάσει το τεχνητό μέλος. Φοβούμενος μήπως η σανίδα, αδέσποτη, χτυπούσε κάποιον άλλον κολυμβητή, επέλεξε να εγκαταλείψει το προσθετικό του πόδι. Τα μέλη της ομάδας με την οποία έκανε προπόνηση εκείνο το πρωί, αναζήτησαν το τεχνητό μέλος μάταια. Στη συνέχεια ειδοποίησαν τους ναυαγοσώστες, και ένας από αυτούς πέρασε δύο ώρες κάνοντας βουτιές για να εντοπίσει το πόδι. Και αυτή η προσπάθεια έμεινε άκαρπη. Τέσσερεις μέρες μετά, ένας κολυμβητής σε μια παραλία δυο μίλια μακρυά, βρήκε το προσθετικό πόδι που είχε παρασυρθεί από το κύμα. Ειδοποίησε και αυτός τους ναυαγοσώστες, κι έπειτα από μια ραδιοφωνική ανακοίνωση, ο Jake ξαναβρήκε το πόδι του. Ο ίδιος δήλωσε πως καταφέρνει να σερφάρει μια χαρά και χωρίς αυτό, αλλά ανυπομονεί να μάθει να το χρησιμοποιεί αποτελεσματικά.

    Mark Warner, ψαράς στο Wisconsin. Τον Ιούλιο του 2016, ο Mark ψάρευε σ’ένα ποτάμι όταν το κανό του αναποδογύρισε. Κατάφερε να σώσει τα καλάμια του ψαρέματος και το ψυγειάκι του, αλλά όχι και το προσθετικό του πόδι. Ευτυχώς, όταν ψάρευε χρησιμοποιούσε ένα παλιό τεχνητό μέλος, κι έτσι η απώλεια δεν τον ενόχλησε πολύ. Καλού κακού όμως, έβαλε μια αγγελία στο διαδικτυακό Craiglist, προσφέροντας μάλιστα $50 σε όποιον το εύρισκε. Έναν μήνα αργότερα, δυο φίλοι που έκαναν κανό στο ποτάμι, αντίκρυσαν ένα πόδι να προεξέχει σε ένα φράγμα καστόρων. Σίγουροι πως επρόκειτο για πτώμα, πλησίασαν ανήσυχοι και αντίκρυσαν το τεχνητό μέλος του Μark, που είχε παρασυρθεί από το ποτάμι τουλάχιστον τρία μίλια. Μια αναζήτηση στο internet έφερε ως αποτέλεσμα την αγγελία του Mark.

 

Δεν είναι μόνο οι βουτιές στο νερό επικίνδυνες πάντως. Οι βουτιές στον αέρα κρύβουν κι αυτές κινδύνους, όπως έμαθε ο 72χρονος (ναι, μάλιστα, 72χρονος) John French που δοκίμασε να κάνει skydiving πάνω από την έρημο της Αριζόνα. Το τεχνητό του μέλος αποφάσισε να δοκιμάσει κι αυτό αυτόνομα, λέει χαριτολογώντας, όταν έχασε την πρόσδεσή του και βούτηξε στην έρημο. Θεωρώντας το χαμένο για πάντα, ο French προμηθεύτηκε μετά από κάποιο διάστημα ένα καινούργιο, με διαστημική μάλιστα επένδυση (ναι, μάλιστα, 72χρονος). Τρεις μήνες μετά, εμφανίστηκε στην πόρτα του ο εκπαιδευτής του skydiving, με το χαμένο πόδι σε άριστη κατάσταση… Κάποιος περίοικος το είχε βρει περπατώντας στην έρημο και σκέφτηκε να ρωτήσει τους εκπαιδευτές αν ήξεραν σε ποιον ανήκει. Ο French είναι πανευτυχής, καθώς είχε αυτό το προσθετικό πόδι για χρόνια και το ένιωθε σαν μέρος του εαυτού του. Παλεύοντας με μια ανίατη ασθένεια, λέει πως πρέπει να ζούμε τη ζωή στο έπακρο. Με το παλιό του πόδι άρχισε πάλι να τρέχει, ενώ μαθαίνει χορό: σκοπεύει να συνεχίσει το πάρτυ όσο μπορεί…

Ας κρατήσουμε από τις παραπάνω εκπληκτικές ιστορίες δυο μαθήματα:

α) Χαρείτε τη ζωή σας όσο περισσότερο μπορείτε.

β) Το πόδι σας και τα μάτια σας…

ΠΗΓΕΣ: Jed Altschwager, Hudson, Jake Hammit, Mark Warner, John French

 

Εν κινήσει

Rehabline | Άγγελος και Ξενοφών Χρονόπουλος | Τεχνητά Μέλη