210 67 40083 (Αθήνα) | 2310 557530 (Θεσσαλονίκη) | +357 2231 3285 (Κύπρος) info@rehabline.gr

Μεγαλώνοντας στη Σκωτία, η  Gillian McBain έμαθε να αγαπά τα άγρια τοπία που ξεκινούσαν στην αυλή του σπιτιού της. Άνοιγε την πόρτα της κι έβγαινε στη φύση, εκεί όπου ένιωθε ευτυχισμένη. Όταν έχασε το πόδι της, έχασε για αρκετά χρόνια και την επαφή της με την φύση. Σήμερα, έχει βρει το τεχνητό μέλος που της επιτρέπει και πάλι να παίρνει τα βουνά χωρίς πόνο και με ασφάλεια.

Όταν η Gillian διαγνώστηκε με καρκίνο των οστών στο δεξί της πόδι πριν από σχεδόν 20 χρόνια,  οι γιατροί ανακάλυψαν έναν όγκο που είχε το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ, ο οποίος διπλασιάστηκε σε μέγεθος μέχρι να γίνει η απαραίτητη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του. Δυστυχώς, η πρόγνωση για την Gillian δεν ήταν καλή, καθώς η μορφή του καρκίνου από την οποία έπασχε ήταν σπάνια και επιθετική – η Gillian «παρήγαγε» έναν νέο όγκο κάθε 6 μήνες περίπου. Μετά την εμφάνιση του τρίτου όγκου, αποφάσισε πως δεν μπορούσε να συνεχίσει να ζει έτσι και ζήτησε από τους γιατρούς της να ακρωτηριαστεί στο πόδι, απορρίπτοντας μια εναλλακτική επέμβαση που βρισκόταν τότε σε πειραματικό στάδιο.

Δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς μια τόσο δραστική απόφαση, αλλά η Gillian είναι πεπεισμένη πως έκανε αυτό που ήταν σωστό για τον εαυτό της, καθώς ο ακρωτηριασμός της επέτρεψε όχι  μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ζει πλέον μια κανονική ζωή, χωρίς εξετάσεις, νοσοκομεία και το φόβο των όγκων. «Δεν είναι και τόσο χάλια να μην έχεις πόδι. Δεν είναι και το χειρότερο πράγμα του κόσμου», λέει.

Το C-Leg έχει IP Rating = IP67. Είναι ασφαλές αν βραχεί ή ακόμη κι αν κατά λάθος βυθιστεί προσωρινά σε μη θαλασσινό νερό.

Για 10 χρόνια μετά τον ακρωτηριασμό, η Gillian υπήρξε πρωταθλήτρια κολύμβησης. Εκείνη την εποχή δεν την ενδιέφερε ιδιαίτερα τι τεχνητό μέλος χρησιμοποιούσε, αρκεί αυτό να της επέτρεπε να κάνει τη διαδρομή σπίτι – κολυμβητήριο – γυμναστήριο. Έπαψε να περπατά πολύ, κι όταν περπατούσε ήταν κυρίως σε ομαλό έδαφος, χωρίς κλίση. Όταν όμως χρειάστηκε να εγκαταλείψει την κολύμβηση, της δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσει ένα C-Leg της ottobock. Ανακάλυψε τότε με χαρά πως μπορούσε να επιστρέψει με άνεση και ασφάλεια στην παλιά αγαπημένη της συνήθεια των περιπάτων στα άγρια τοπία της Σκωτίας.  Το C-Leg4 που χρησιμοποιεί τώρα της επιτρέπει να περπατά σε έδαφος που θα την έκανε να διστάζει παλαιότερα. Οι νέες δυνατότητες που έχουν ενσωματωθεί στο C-Leg4 διευκολύνουν την  όρθια στάση, με το πόδι να λυγίζει με σχεδόν φυσικό τρόπο για πιο ξεκούραστη στάση, ενώ επίσης επιτρέπει τον άνετο βηματισμό προς τα πίσω.

Η Gillian έχει τέσσερις υπέροχους σκύλους που την υποχρεώνουν να κινείται και να βγαίνει έξω με κάθε είδους καιρό. Την σπρώχνουν έτσι να ασκείται τακτικά, ενώ εκείνη απολαμβάνει τον χρόνο στην παραλία και στο βουνό μαζί τους.

Συμμετέχοντας μαζί τους σε διάφορους διαγωνισμούς σκύλων, την προσεγγίζουν συχνά θεατές που θαυμάζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κάνει μια τόσο απαιτητική και αθλητική δραστηριότητα παρά την αναπηρία της. Η ίδια δεν το βλέπει έτσι. «Υποθέτω πως ο κόσμος βλέπει την αναπηρία μου, αλλά εγώ δεν αισθάνομαι ανάπηρη όταν φορώ το προσθετικό μου πόδι. Μ’αυτό μπορώ να περπατώ και να χαζεύω το τοπίο χωρίς να σκέφτομαι το κάθε μου βήμα. Μπορώ να κάνω ότι θέλω και να διασκεδάζω με τους σκύλους μου».

Από τότε που άρχισε να χρησιμοποιεί τεχνητό μέλος, εδώ δηλαδή και 20 περίπου χρόνια, η Gillian βοηθά τους φοιτητές προσθετικής του Πανεπιστημίου του Strathclyde.  Οι φοιτητές αποκτούν μια εξαιρετική εμπειρία εξασκούμενοι μαζί της στην τοποθέτηση και προσαρμογή του προσθετικού ποδιού. Για την ίδια, είναι ένας τρόπος να συνεισφέρει στο μέλλον των τεχνητών μελών, που της προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια ικανότητα δράσης και κίνησης. Μια ποιότητα ζωής που παραλίγο να στερηθεί…

ΠΗΓΗ: https://www.ottobock.co.uk

 

Μπορείτε να βρείτε το δικό σας C-Leg και τα προϊόντα της ottobock

στην Rehabline – Άγγελος και Ξενοφών Χρονόπουλος