210 67 40083 (Αθήνα) | 2310 557530 (Θεσσαλονίκη) | +357 2231 3285 (Κύπρος) info@rehabline.gr

Εν μέσω έντονης πολεμικής ανάμεσα σε αυτούς που την στηρίζουν και σε αυτούς που θεωρούν πως μια κοπέλα με προσθετικό πόδι δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει στον εθνικό διαγωνισμό ομορφιάς, η Chiara Bordi κέρδισε την θέση της δεύτερης αναπληρωματικής, δηλαδή συνολικά την τρίτη θέση, στον Ιταλικό Διαγωνισμό Ομορφιάς. Τυπική μεσογειακή ομορφιά, μαγνητικό χαμόγελο και ακαταμάχητη ακτινοβολία, η Chiara είναι το πρώτο κορίτσι με τεχνητό μέλος που συμμετέχει στο διαγωνισμό για τον τίτλο της in Miss Italy. Ο στόχος της δεν ήταν να κερδίσει, αλλά να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα: «Τα κάνω όλα αυτά για να δείξω στον κόσμο ότι ένα κορίτσι χωρίς πόδι μπορεί να διαγωνιστεί όπως όλα τα άλλα, ότι η διαφορετικότητα δεν είναι περιοριστική, ότι η ζωή δεν σταματά και πάντα είναι όμορφη ακόμη κι αν φαίνεται να τα έχει βάλει μαζί σου,  ότι από την τραγωδία μπορεί να ξαναγεννηθείς και να γίνεις δυνατότερος από ποτέ». Όσο για τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε στη διάρκεια του διαγωνισμού, δεν διστάζει να τις αντικρούσει δημόσια. Την λυπεί ιδιαίτερα ότι πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμήσουν να κλειστούν στο σπίτι τους φοβούμενοι τα σχόλια ανθρώπων που, αντί να κοιτάξουν τα δικά τους προβλήματα στα μάτια, δεν διστάζουν να γκρεμίσουν τους άλλους για να αισθανθούν οι ίδιοι καλύτερα.  «Αν μου λείπει ένα πόδι, εσάς σας λείπει μυαλό και καρδιά», απαντά στους επικριτές της.

Η Chiara ξεπερνά σήμερα ένα οδυνηρό παρελθόν. Μεταξύ 12 και 14 ετών χρειάστηκε να μπει 15 φορές στο χειρουργείο, για να υποβληθεί μεταξύ άλλων σε δύο επεμβάσεις στο βραχιόνιο οστό και τρεις ακρωτηριασμούς στο αριστερό πόδι. Κι όμως, πέντε χρόνια μετά από το φοβερό τροχαίο ατύχημα που άλλαξε τη ζωή της, εκείνο που θυμάται κυρίως είναι το πόσο έκλαψε όταν έφυγε από το νοσοκομείο: «Το νοσοκομείο είχε γίνει ένα δεύτερο σπίτι για μένα, με αγαπούσαν και τους αγαπούσα όλους. Πριν φύγω πήγα γύρω σε όλο το τμήμα για να σφίξω το χέρι όσων επρόκειτο να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό. Ένιωσα ότι ήταν σωστό να μεταδώσω σε άλλους τη δύναμη που μου έδωσαν οι γονείς και η αδελφή μου, αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου». Όπως παραδέχεται, ήταν πολύ δύσκολο να δεχτεί μια τόσο δραστική αλλαγή στο σώμα της μετά το ατύχημα, ένιωθε ένοχη για ότι της είχε συμβεί και σχεδόν ευχόταν να είχε πεθάνει.  Η οικογένειά της στάθηκε δίπλα της με καθοριστικό τρόπο. Η αδερφή της της έδειχνε φωτογραφίες ανθρώπων με πολλαπλούς ακρωτηριασμούς που παρέμεναν ενεργοί, για να της δώσει κουράγιο. Η μητέρα της της έφτιαξε ένα «μάντρα», ένα σύνθημα για να ηρεμεί και να βρίσκει το κουράγιο της: «Δεν είσαι πόδι, δεν είσαι πόδι».

Πολύτιμη υπήρξε και η βοήθεια του δικηγόρου που κατάφερε να της καταβληθεί ασφαλιστική αποζημίωση 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους αντίδικους ασφαλιστές, επειδή το ατύχημα έγινε όταν η Chiara ήταν 14 ετών, δηλαδή ανήλικη, οι γονείς ήταν ένοχοι μη ελέγχου της κόρης τους. Τελικά, η μακρόχρονη διαμάχη αποφεύχθηκε με έναν συμβιβασμό που επέτρεψε στην Chiara να έχει άμεσα πρόσβαση σε καλής ποιότητας ταχνητό μέλος.

Με το προσθετικό της πόδι, η  Chiara είναι και πάλι ανεξάρτητη. Πήρε άδεια οδήγησης και δίπλωμα καταδύσεων, κάνει ορειβασία και πατινάζ, κάνει εμφανίσεις ως μοντέλο ενώ σχεδιάζει να εξασκηθεί ώστε να τρέξει σε αγώνες, παρόλο που τώρα «τρέχει μόνο για να προλάβει το λεωφορείο». Έχει σαφείς ιδέες για το μέλλον της: Θέλει να σπουδάσει ιατρική και να γίνει ορθοπεδικός χειρουργός. Πριν από αυτό ωστόσο, ταξιδεύει όσο περισσότερο μπορεί. Δηλώνει πως είναι πολύ οργανωμένη όσον αφορά τα τεχνητά μέλη της όταν ταξιδεύει, κι οτί μπορεί να τα διορθώσει αν πάθουν κάτι.  «Έχω κι ένα πόδι που μου επιτρέπει να φορώ τακούνια. Ένα κορίτσι δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα τακούνια του», λέει χαμογελώντας.

ΠΗΓΗ: https://www.iltempo.it/

Φωτογραφίες από τον προσωπικό λογαριασμό της Chiara Bordi στο Instagram