Το να τρέξει την πλήρη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων του μαραθώνιου δρόμου είναι ένας άθλος για οποιονδήποτε αθλητή ή δρομέα. Πόσο μάλλον όταν ο δρομέας αυτός τρέχει με προσθετικά πόδια.  Σας παρουσιάζουμε παρακάτω μερικούς εκπληκτικού σθένους μαραθωνοδρόμους, που ολοκλήρωσαν γνωστούς διεθνείς μαραθώνιους δρόμους.

Tatiana Khvitsko-Trimborn, 27 ετών: Η Τατιάνα γεννήθηκε στη Λευκορωσία χωρίς πόδια και δάχτυλα, θύμα και αυτή της έκρηξης του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ. Το 2008, συμμετέχοντας σε ένα διεθνές πρόγραμμα, μετακόμισε στο Κάνσας στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις.  Το 2018, η Τατιάνα ολοκλήρωσε τον St. Louis Marathon σε χρόνο 4:30:36.

«Μακάρι να θυμόμουν περισσότερα από τον τερματισμό. Θυμάμαι ότι έβαλα τα κλάματα. Ήταν τόση η συγκίνηση ! Θεέ μου, τερμάτισα επιτέλους και η σκληρή προπόνησή μου έπιασε τόπο. Και επίσης σκεφτόμουν ότι οι γοφοί μου καίγονται!» λέει η Τατιάνα, αποφασισμένη πως σίγουρα αυτός δεν θα είναι ο τελευταίος της μαραθώνιος.

ΠΗΓΗ: http://belarusfeed.com

Adriele Silva, 31 ετών: Η αθλήτρια από τη Βραζιλία είναι η πρώτη γυναίκα με διπλό ακρωτηριασμό που τερμάτισε τον περίφημο New York City Full Marathon στις 4 Νοεμβρίου 2018. Η Adriele έχασε και τα δύο πόδια της σε συνέχεια μιας πέτρας στο νεφρό που της προκάλεσε σοβαρή λοίμωξη και σήψη. «Πριν τον ακρωτηριασμό μου δεν είχα καμία επιθυμία να τρέχω. Μετά όμως άρχισε να με ενδιαφέρει. Ήθελα να γίνω ‘φυσιολογική’ ξανά».  Από τότε άρχισε να τρέχει, να κάνει ποδήλατο και να κολυμπά. Το 2017 ολοκλήρωσε το Iron Man της Βραζιλίας. Η Adriele ολοκλήρωσε τον New York City Marathon σε 9 ώρες και 7 λεπτά.

«Πλέον, θέλω να είμαι έμπνευση για όσους με βλέπουν να τρέχω, και να τους προκαλώ να κυνηγήσουν κι αυτοί έναν στόχο που θεωρούν ανέφικτο. Όταν αντιμετωπίζω μια πρόκληση, ψάχνω τρόπους να την ξεπεράσω. Βλέπω τις δυνατότητες, κι αυτό με κάνει να συνεχίζω», λέει.

ΠΗΓΗ: https://news.adventist.org

Jami Goldman Marseilles, 46 ετών: Η Jami έχασε τα πόδια της σε ηλικία 19 ετών, όταν αποκλείστηκε με το αυτοκίνητο σε μια χιονοκαταιγίδα έξω από το Σικάγο για σχεδόν δύο μέρες και έπαθε κρυοπαγήματα. Έχει γράψει την ιστορία της σε δύο βιβλία και πριν ολοκληρώσει το 2015 τον Chicago Marathon σε 6:27:01, είχε τρέξει αρκετούς ημιμαραθώνιους. Η υποστήριξη του κοινού σε όλη τη διαδρομή ήταν αυτό που της έδωσε κουράγιο και θα της μείνει αξέχαστο. Όσο έτρεχε, σκεφτόταν τους αγαπημένους  της ανθρώπους που την περίμεναν σε διάφορα σημεία της διαδρομής, κάτι που την βοήθησε πολύ, ειδικά προς το τέλος του αγώνα. Στα σημεία ανεφοδιασμού σε νερό περπατούσε, καθώς φοβόταν την ολισθηρότητα επειδή ο δρόμος εκεί ήταν συνήθως βρεγμένος, ενώ σταμάτησε περίπου 10 φορές για 1-2 λεπτά κάθε φορά για να αλλάξει κάλτσες και να βεβαιωθεί πως τα τεχνητά της μέλη εφάρμοζαν σωστά και δεν της προκαλούσαν φουσκάλες και πληγές.

«Ο τερματισμός ήταν μια ανακούφιση γιατί δούλεψα πολύ σκληρά για να τρέξω. Η ζωή είναι ένα απίθανο ταξίδι και μπορείς πραγματικά να τα καταφέρεις όλα, αν το βάλεις στο μυαλό σου».

ΠΗΓΗ: https://www.runnersworld.com

Brian Reynolds: Σε ηλικία 4 ετών, ο Brian έχασε και τα δύο του πόδια από μια μορφή μηνιγιτιδόκοκκου. Στα 12, η μητέρα του άρχισε να τον παίρνει μαζί της στο γυμναστήριο. Στα 23 του, ήταν έμπειρος αρσιβαρίστας, με ιδιαίτερη τεχνική αφού με τα τεχνητά του μέλη δεν μπορούσε να υιοθετήσει το κλασικό βαθύ κάθισμα.  Παρά τη μυική του δύναμη, δεν είχε αντοχή. Έτσι άρχισε να περπατά μεγάλες αποστάσεις και στη συνέχεια, όταν ένας τραυματισμός τον υποχρέωσε να αποσυρθεί -προσωρινά- από την άρση βαρών, άρχισε να προπονείται στο τρέξιμο. To 2014 ξεκίνησε να τρέχει ημιμαραθώνιους και μαραθώνιους δρόμους. Μέσα στο 2017, τερμάτισε τον Houston Marathon με χρόνο 3:27, τον Chicago Marathon με χρόνο 3:06:38 και τον London Marathon με χρόνο 3:03:35. Επόμενο ήταν να βάλει στόχο να κατέβει κάτω από τις 3 ώρες.  Στον τελευταίο αγώνα που έτρεξε, τον Chicago Marathon 2018, μια πτώση στο 35ο χιλιόμετρο του στέρησε το όνειρο. Παρότι ολοκλήρωσε τον αγώνα με διάσειση, ζαλισμένος και υποφέροντας από κράμπες, έσπασε το ατομικό του ρεκόρ με χρόνο 3:03:22!

«Δεν βλέπω τον εαυτό μου σαν έμπνευση. Είμαι απλά σαν όλους τους άλλους αθλητές και κάνω αυτό που αγαπώ. Πάντως, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να υπερκεράσει κανείς τα φυσικά εμπόδια του ακρωτηριασμού, ελπίζω πως τελικά εμπνέω και άλλους να βγουν να δοκιμάσουν».

ΠΗΓΗ: http://www.runnerspace.com/

Richard Whitehead: Έσπασε το προηγούμενο ατομικό ρεκόρ του (2:56:00) όταν τερμάτισε τον Chicago Marathon του 2009 σε 2 ώρες και 50 λεπτά. Είναι ο πρώτος αθλητής με διπλό ακρωτηριασμό που έσπασε το φράγμα των 3 ωρών σε μαραθώνιο δρόμο.

O Richard επικεντρώθηκε στη συνέχεια στους αγώνες 200 και 400 μέτρων, όπου έχει κατακτήσει παγκόσμια και παραολυμπιακά βάθρα. Το 2018 επιστρέφει στους ημιμαραθώνιους και μαραθώνιους δρόμους (Berlin Marathon, Ημιμαραθώνιος Λονδίνου κ.λπ.)

ΠΗΓΗ:  https://www.ossur.com/

 

 

Chris Arthey: καταξιωμένος τριαθλητής με πολλές νίκες, ο Chris έχασε το πόδι του σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα το 2008. Πριν από τον ακρωτηριασμό του είχε τρέξει 4 φορές τον London Marathon, κι έτσι όταν αποφάσισε να τον ξανατρέξει το 2017, για πρώτη φορά με τεχνητά μέλη, η συμμετοχή του είχε ιδιαίτερη σημασία γι’αυτόν. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι ο πρώτος συμμετέχων με ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο που ολοκλήρωσε την πλήρη διαδρομή του London Marathon. Ο Chris τερμάτισε με χρόνο 4:50:00, χωρίς να περπατήσει και χωρίς καμία στάση. Το πιο δύσκολο τμήμα της διαδρομής γι’αυτόν ήταν μεταξύ του 25ου και 35ου χιλιομέτρου.

ΠΗΓΗ: https://www.blatchford.co.uk/

Chris Luckhurst: Ένα ατύχημα το 2009 άφησε τον Chris με δύο θλάσεις στη σπονδυλική στήλη και ένα συντριπτικό κάταγμα στον αστράγαλο. Μετά από πολλά έτη αποτυχημένων θεραπειών και αφόρητου πόνου, το 2014 επέλεξε τον ακρωτηριασμό. Ο Chris έχει πλέον επιστρέψει στην εργασία του (είναι οικοδόμος) και την ασκεί χωρίς περιορισμούς. Πριν τον τραυματισμό του ήταν ερασιτέχνης δρομέας. Με το αθλητικό τεχνητό του μέλος είναι ευτυχής που μπόρεσε να ξεκινήσει και πάλι το αγαπημένο του σπορ.

Τον Μάρτιο του 2016 ξεκίνησε να προπονείται εντατικά με την κόρη του, με στόχο τη συμμετοχή τους στον London Marathon 2017. Ο αγώνας δεν ήταν εύκολος. Μια πτώση στο 25ο χιλιόμετρο δυσκόλεψε πολύ τα πράγματα, αλλά παρά τον πόνο ο Chris, μαζί με την κόρη του,  τερμάτισε σε λίγο λιγότερο από 5,5 ώρες.

ΠΗΓΗ: https://www.blatchford.co.uk/

Στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, δεν έχουμε δει ακόμη δρομέα με προσθετικά μέλη. Όμως τα πρώτα βήματα γίνονται από το σύλλογο ΑμεΑ ΙΩΝΑΣ, με την καθοδήγηση του Γιώργου Γκούντα, ο οποίος προπονεί και στηρίζει μια ομάδα αθλητών με διάφορα είδη φυσικών δυσκολιών να συμμετέχουν σε αγώνες κολύμβησης, τριάθλου και δρόμου, με εξαιρετικές επιδόσεις. Έτσι στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο που έγινε πριν από λίγες μέρες, ο Αντώνης Παππάς συμμετείχε με χειρήλατο αμαξίδιο στα 5χλμ,  ο Θεόδωρος Κώνστας με απώλεια όρασης και συνοδό του το Νίκο Καλογεράκη έσπασε το προηγούμενο ατομικό του ρεκόρ, ενώ στα 42χλμ αγωνίστηκαν ο Θανάσης Παντουβάς, αθλητής με κινητική Αναπηρία και ο Χρήστος Ζώτος αθλητής με απώλεια όρασης με σύνοδο τον Γιώργο Παρτσινέβελο.