Πάθηση της ανάπτυξης και της εφηβείας, η σκολίωση τυπικά αντιμετωπίζεται –ή τουλάχιστον περιορίζεται και επιβραδύνεται- με την χρήση κηδεμόνα. Κλειδί της επιτυχίας όταν χρησιμοποιείται κηδεμόνας, είναι το παιδί ή ο έφηβος να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και να τον φορά όσες ώρες συστήνει εκείνος. Για μερικά παιδιά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να φορούν τον κηδεμόνα ως και 23 ώρες την ημέρα.
Οποιοσδήποτε θα έβρισκε δύσκολο να φορά τον κηδεμόνα τόσες ώρες, πόσο μάλλον ένας έφηβος, που επηρεάζεται από τα σχόλια και την κριτική των συνομηλίκων του σε μια ηλικία ψυχολογικά φορτισμένη. Όμως, η παρέκκλιση από την χρήση του κηδεμόνα μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία εξέλιξη της σκολίωσης, να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας και σε ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Το χρονικό «παράθυρο» για την ανακοπή της εξέλιξης της σκολίωσης είναι σχετικά μικρό. Έτσι, αν η πάθηση δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, οδηγεί σε προβλήματα στην ενήλικη ζωή και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να καταλήξει αναπόφευκτη. Είναι λοιπόν κρίσιμο ως γονείς να ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί τον κηδεμόνα του σωστά και επαρκώς, προς απποφυγή επιπλοκών.
Πώς μπορείτε να το καταφέρετε αυτό; Σας προτείνουμε παρακάτω έξι στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν.
1. Κάντε στον γιατρό και στον ορθοτικό σας ερωτήσεις
Είναι απαραίτητο το παιδί σας να κατανοήσει, όσο γίνεται, πόσο σημαντική είναι η σωστή εφαρμογή της θεραπευτικής αγωγής για την υγεία του. Προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα του κηδεμόνα, θα πρέπει οι ίδιοι να κατανοείτε πώς εξελίσσεται η σκολίωση και τι προβλήματα δημιουργεί, καθώς και πώς χρησιμοποιείται ορθά ο κηδεμόνας. Επομένως, μην διστάζετε ποτέ να ρωτάτε. Αν το παιδί σας κάνει ερωτήσεις, σημειώστε τις για να μάθετε με την πρώτη ευκαιρία την απάντηση και σε αυτές.
Ρωτήστε τον ορθοπαιδικό σας: Προσπαθήστε να ικανοποιήσετε όλες σας τις απορίες, γενικά για την πάθηση και ειδικά για το παιδί σας και το θεραπευτικό πρόγραμμα. Κατανοήστε σε βάθος το πρόγραμμα χρήσης του κηδεμόνα και την σταδιακή εξέλιξή του (συνήθως ένα θεραπευτικό πρόγραμμα έχει φάσεις, ώστε να προσαρμοστεί το παιδί).
Ρωτήστε τον ορθοτικό σας: Μπορεί να σας δώσει αναλυτικές οδηγίες και συμβουλές για να τοποθετείτε / να βγάζετε τον κηδεμόνα, να τον φροντίζετε και να τον συντηρείτε.
Μάθετε πόσο σφιχτός πρέπει να είναι ο κηδεμόνας, τι να κάνετε σε περίπτωση ενοχλήσεων κατά την χρήση του, πόσος χρόνος χρειάζεται για την προσαρμογή του παιδιού, αν πρέπει να αποφεύγονται κάποιες κινήσεις ή στάσεις κλπ.
2. Συζητάτε συστηματικά για την σκολίωση και τον κηδεμόνα με το παιδί σας
Τις πρώτες εβδομάδες χρήσης του κηδεμόνα, χρειάζεται ακόμη και κάθε μέρα να αφιερώσετε λίγο χρόνο για:
– Να θυμίζετε στο παιδί πότε μέσα στην ημέρα του πρέπει να φορά ή να βγάζει τον κηδεμόνα του. Ο προγραμματισμός είναι κρίσιμος, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες χρήσης του. Είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν αλλαγές στις δραστηριότητες και στο ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού, ή και στο δικό σας. Μπορεί, για παράδειγμα, η συνήθως ήδη χρονικά πιεστική πρωινή προετοιμασία για το σχολείο να απαιτεί περισσότερο χρόνο για την τοποθέτηση του κηδεμόνα. Παρακολουθήστε τις πρώτες εβδομάδες πώς επηρεάζει η χρήση του κηδεμόνα το πρόγραμμα του παιδιού και το δικό σας, και φροντίστε να συζητήσετε τις πιθανές προσαρμογές.
– Να ρωτάτε το παιδί αν αισθάνεται ενοχλήσεις και να τις αντιμετωπίζετε μαζί. Φροντίστε να αντιμετωπίσετε την όποια δυσφορία όσο το δυνατόν συντομότερα και αποτελεσματικότερα.
– Να συζητάτε τι θα έκανε την χρήση του κηδεμόνα πιο άνετη / πρακτική, ανάλογα με την ημέρα, τις θερμοκρασίες, τις δραστηριότητες του παιδιού.
3. Υποστηρίξτε την κοινωνικοποίηση του παιδιού σας
Στην τόσο ευαίσθητη ηλικία της προεφηβείας ή εφηβείας, ο κηδεμόνας δεν πρέπει να γίνει αιτία αποκλεισμού και περιθωριοποίησης του παιδιού σας. Για τους έφηβους που επιδιώκουν να εντάσσονται στο σύνολο και τους ενδιαφέρει η εμφάνισή τους, είναι σύνηθες να προσπαθούν να κρύψουν τον κηδεμόνα τους. Υποστηρίξτε τα παιδιά σας να διατηρήσουν την κοινωνική τους ζωή, βοηθώντας να αντιμετωπίσουν τον φόβο του «τι θα πουν οι άλλοι». Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα εξής:
– Βοηθήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν τα κατάλληλα ρούχα. Βρείτε ιστοσελίδες ή κανάλια στο YouTube που δίνουν συμβουλές πρακτικής ενδυμασίας αλλά και μόδας στα παιδιά που χρησιμοποιούν κηδεμόνα.
– Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αισθάνονται άνετα όταν ο κηδεμόνα τους μένει εμφανής, π.χ. αν ζεσταίνονται το καλοκαίρι και δεν φορούν ρούχα από πάνω του. Ενημερώστε τον στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο να μην κάνουν σχόλια όταν φαίνεται ο κηδεμόνας. Πολλά παιδιά αργά ή γρήγορα σταματούν να ανησυχούν για το αν ο κηδεμόνας τους είναι εμφανής.
– Φέρτε τα παιδιά σας σε επαφή με άτομα που είτε φορούν κηδεμόνα είτε έχουν ολοκληρώσει την θεραπεία τους. Αναζητήστε στο διαδίκτυο ομάδες, σελίδες και πραγματικές ιστορίες που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να αισθανθεί πιο άνετα με την πάθηση και την θεραπεία της.
4. Εξατομικεύστε τον κηδεμόνα
Ρωτήστε τον ορθοτικό σας αν μπορεί ο κηδεμόνας να «εξατομικευτεί», ώστε το παιδί να επιλέξει σχέδια και χρώματα του υλικού του.
5. Κάντε πιο εύκολη -και ενδιαφέρουσα- την κατασκευή του κηδεμόνα με ψηφιακό και ρομοτικό σχεδιασμό
Ο ορθοτικός από τον οποίο θα προμηθευτείτε τον κηδεμόνα, θα πρέπει να πάρει μέτρα για να τον κατασκευάσει σύμφωνα με τις διαστάσεις του παιδιού και τις μοίρες της σκολίωσης. Η κλασική διαδικασία, με λήψεις εκμαγείων από γύψο, είναι ομολογουμένως άβολη και μπορεί να κρατήσει ώρες.
Στην Rehabline Γουγής Χρονόπουλος, λαμβάνουμε τα μέτρα του παιδιού με ψηφιακό τρόπο. Διαθέτουμε τον πλέον πρωτοποριακό εξοπλισμό για τον σχεδιασμό του κηδεμόνα με ψηφιακή σάρωση του κορμού του παιδιού, μια διαδικασία πολύ πιο σύντομη, ευχάριστη και τεχνολογικά συναρπαστική, αφού το παιδί μπορεί να δει το πρότυπο του κηδεμόνα να δημιουργείται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Ο ηλεκτρονικός σχεδιασμός του κηδεμόνα έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι τυχόν προβλήματα εφαρμογής εντοπίζονται έγκαιρα με ηλεκτρονική προσομοίωση και αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη προσαρμογή του σχεδιασμού.
Τέλος, αν το παιδί σας αγαπά την τεχνολογία και την ρομποτική, μπορεί να παρακολουθήσει την δημιουργία του εκμαγείου του κηδεμόνα του από το εξειδικευμένο ρομπότ μας, το Victor!
Rehabline — Άγγελος και Ξενοφών Χρονόπουλος, Μιχάλης Γουγής — Τεχνητά Μέλη
Υποστηρικτής της κίνησής σας, κάθε μέρα!