logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Η χρήση κηδεμόνα για την αντιμετώπιση της σκολίωσης ή της κύφωσης προβληματίζει πάντα τους νέους χρήστες. Ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες φροντίδας και υγιεινής για να ξεκινήσετε να τον χρησιμοποιείτε με τις ελάχιστες δυνατές ενοχλήσεις ή απορίες.

1. Διατηρείστε το δέρμα σας καθαρό

Ο κηδεμόνας είναι σχεδιασμένος ώστε να εφαρμόζει σφιχτά στον κορμό σας. Είναι φυσιολογικό στα σημεία επαφής και πίεσης να παρατηρήσετε κοκκινίλες. Διατηρείστε το δέρμα σας καθαρό για να αποφύγετε ερεθισμούς, εξάνθημα ή φουσκάλες στα σημεία αυτά. Το καθημερινό ντους είναι απαραίτητο. Στη διάρκεια της ημέρας, αν ιδρώσετε υπερβολικά, χρησιμοποιείστε μαντηλάκια μιας χρήσης για να απομακρύνετε τον ιδρώτα.

2. Φορέστε μια βαμβακερή μπλούζα κάτω από τον κηδεμόνα

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε online shops που εξειδικεύονται σε εσώρουχα και μπλούζες ειδικά για χρήση με κηδεμόνα. https://www.embracedincomfort.com.

Μην φοράτε ποτέ τον κηδεμόνα σας κατάσαρκα, αλλά επιλέξτε την κατάλληλη μπλούζα με στόχο την αποφυγή δερματικών ερεθισμών. Φορέστε κάθε μέρα μια καθαρή μπλούζα με τα εξής χαρακτηριστικά:

 • 100% βαμβακερή.
 • Χωρίς πλαϊνές ραφές.
 • Με καλή (στενή) εφαρμογή, ώστε να μην σουρώνει κάτω από τον κηδεμόνα.
 • Μακρύτερη από τον κηδεμόνα. Κάποιοι χρήστες κηδεμόνα γυρνούν το κάτω άκρο της μπλούζας πάνω στον κηδεμόνα ώστε να παραμένει στη θέση της και τεντωμένη (φωτογραφία).  Δοκιμάστε αν σας εξυπηρετεί.

3. Τοποθετείτε πάντα τον κηδεμόνα σας σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού / ορθοτικού

Σφίξτε τον κηδεμόνα σύμφωνα με τις οδηγίες του.  Αν ο κηδεμόνας είναι πολύ χαλαρός, μπορεί ο κορμός σας να τρίβεται στα μαξιλαράκια του και να υποστείτε ερεθισμούς από την τριβή αυτή.

4. Κάντε εντριβές με οινόπνευμα εντριβής

Σταδιακά, το δέρμα σας θα σκληρύνει  στα σημεία όπου ο κηδεμόνας ασκεί πίεση. Η εντριβή των σημείων αυτών με οινόπνευμα βοηθά το δέρμα σας να σκληρύνει και αποτρέπει τα σκασίματα και τους σοβαρούς ερεθισμούς. Κάντε απλά εντριβή με το χέρι στα σημεία επαφής του κηδεμόνα, τις πρώτες 2-3 εβδομάδες χρήσης του. Μετά από την περίοδο αυτή, το δέρμα γίνεται πιο ανθεκτικό.

5. Μην χρησιμοποιείτε ενυδατικές λοσιόν κάτω από τον κηδεμόνα

Για την άνεσή σας, η επιδερμίδα κάτω από τον κηδεμόνα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο στεγνή. Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και δερματικά έλκη. Για το λόγο αυτό, μην χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες, λοσιόν ή πούδρα κάτω από τον κηδεμόνα.

6. Φροντίστε την καθαριότητα του κηδεμόνα σας

Ο ορθοτικός σας θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για τον καθαρισμό του κηδεμόνα σας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Καθημερινό καθαρισμό με νερό και σαπούνι. Μην βάζετε τα μέρη του κηδεμόνα στο πλυντήριο και μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή άλλα καθαριστικά. Ο κηδεμόνας σας θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνός όταν τον ξαναφορέσετε.
 • Εβδομαδιαίο καθαρισμό με οινόπνευμα. Μια φορά την εβδομάδα, με μια μαλακή πετσέτα βουτηγμένη σε οινόπνευμα για εντριβές, καθαρίστε το εσωτερικό του κηδεμόνα από κατάλοιπα ιδρώτα, απομακρύνοντας βακτήρια και κακοσμία.
 • Καθαρισμό των λωρίδων πρόσδεσης και τις λωρίδες με σκράτς. Μπορείτε να τις περνάτε με το αυτοκόλλητο ρολό για να απομακρύνετε σκόνη, τρίχες κ.λπ.
 • Έλεγχο φθορών. Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά ότι ο κηδεμόνας σας δεν έχει φθορές, χαλασμένες λωρίδες κ.λπ.. Εάν διαπιστώσετε κάποιο πρόβλημα, απευθυνθείτε στον ορθωτικό σας.

7. Μείνετε στη δροσιά όταν κάνει πολλή ζέστη

Πολλοί χρήστες κηδεμόνα βρίσκουν ότι η χρήση του είναι πιο άνετη σε δροσερό περιβάλλον. Όταν αυτό είναι δυνατό, αποφύγετε την ζέστη και τις δραστηριότητες που μπορεί να σας προκαλέσουν μεγάλη εφίδρωση.

8. Μιλήστε με τον γιατρό σας

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί κάτι να μην πηγαίνει καλά με τον κηδεμόνα σας. Η εφαρμογή θα πρέπει να είναι μεν σφιχτή, αλλά όχι να προκαλεί πόνο, μελανιές ή άλλα συμπτώματα. Εάν έχετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, επικοινωνείστε με τον θεράποντα ιατρό σας:

 • Κοκκινίλες που δεν απομακρύνονται 30 λεπτά μετά την απομάκρυνση του κηδεμόνα.
 • Έλκη ή Εξάνθημα κάτω από τον κηδεμόνα.
 • Δυσκολία στην αναπνοή και δυσφορία μετά το φαγητό.
 • Ο κηδεμόνας σας προκαλεί πόνο.

 

Rehabline — Άγγελος και Ξενοφών Χρονόπουλος, Μιχάλης Γουγής — Τεχνητά Μέλη

3D σχεδίαση κηδεμόνων κύφωσης και σκολίωσης!