Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές εισβάλλουν όλο και πιο δυναμικά στον κλάδο των προσθετικών άκρων, με πολλές και διαφορετικές εφαρμογές που απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά και κίνητρα. Σας παρουσιάζουμε 4 τάσεις στην τρισδιάσταση εκτύπωση προσθετικών μελών, που πιστεύουμε πως ανοίγουν νέες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

Μειώνοντας το κόστος του προσθετικού μέλους

Μια από τις βασικότερες εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην προσθετική έχει στόχο την παραγωγή φθηνότερων προσθετικών μελών. Ειδικά σε χώρες με χαμηλό εισόδημα και χωρίς σχετική κρατική μέριμνα ή σε χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των ακρωτηριασθέντων δεν χρησιμοποιεί τεχνητά άκρα λόγω του υψηλού κόστους τους. Έτσι, η εκτύπωση 3D έρχεται να προσφέρει μια αξιόλογη λύση, προσφέροντας τεχνητά άκρα σε προσιτό κόστος. Είναι ήδη αρκετές οι οργανώσεις που βοηθούν πληθυσμούς που διέρχονται ανθρωπιστικής κρίσης παράγοντας εκτυπούμενα προσθετικά άκρα.

Στο Ντουμπάι συναντούμε μια συστηματική προσπάθεια παραγωγής τεχνητών άκρων με 3D εκτύπωση, με κρατική υποστήριξη και συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων του κλάδου, στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με στόχο μικρότερο κόστος των τεχνητών μελών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τεχνολογική άποψη, τα έως τώρα προσθετικά μέλη που έχουν παραχθεί αποκλειστικά με εκτύπωση 3D είναι σχετικά απλά και παρέχουν βασικές λειτουργίες μόνο. Όμως, ο συνδυασμός αρθρώσεων υψηλής τεχνολογίας με μέρη που παράγονται με 3D εκτύπωση είναι κατά τη γνώμη μας ιδανικός για επίτευξη άνεσης, λειτουργικότητας και μειωμένου κόστους, και είναι μια τάση που αναμένουμε να αναπτυχθεί στο μέλλον σε όλον τον κόσμο.

Κατασκευάζοντας ένα μοναδικό προσθετικό μέλος

Υπάρχουν αρκετοί ακρωτηριασθέντες που βλέπουν το τεχνητό του μέλος σαν ένα αξεσουάρ που θα ήθελαν να εξατομικεύσουν. Η designer Natasha Hope-Simpson, που έχασε το αριστερό της πόδι σε ένα τροχαίο ατύχημα των 2013, είναι μια τέτοια περίπτωση. Κινούμενη στον χώρο του design, ενθουσιάστηκε με τις τρισδιάστατες μάσκες ενός συναδέλφου από τη Νέα Υόρκη και συνεργάστηκε μαζί του για να ενσωματώσει το ίδιο σχέδιο στο προσθετικό της πόδι.

Στην περίπτωση αυτή, το κόστος αποτελεί δευτερεύον κίνητρο. Η συμμετοχή στην δημιουργική διαδικασία και η απόκτηση ενός μοναδικού προσθετικού μέλους που κανείς άλλος δεν έχει, συμβάλλουν στην ψυχολογική αποκατάσταση του ακρωτηριασθέντος, έναν παράγοντα που δεν είναι αμελητέος για τον χρήστη του προσθετικού ποδιού.

Οι δυνατότητες εξατομίκευσης του τεχνητού μέλους με την βοήθεια της εκτύπωσης 3D είναι μια κατεύθυνση που πιστεύουμε πως μπορεί να έχει σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον. Στην ιστορία των προσθετικών μελών, υπήρχαν πάντα ακρωτηριασθέντες που «μαστόρευαν» τα τεχνητά τους μέλη οι ίδιοι, συχνά καταλήγοντας σε καινοτομίες και επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Η εκτύπωση 3D σίγουρα είναι ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια των δημιουργικών χρηστών και προσθετικών, και θα δούμε πολλές ακόμη ιδιαίτερα προσθετικά να δημιουργούνται χάρη στην εκτύπωση 3D.

Και ένα και δύο και τρία καλύμματα

Κάλυμμα προσθετικού ποδιού από την UNYQ.

Μια ήδη επιχειρηματικά ανεπτυγμένη εφαρμογή της εκτύπωσης 3D στα τεχνητά μέλη είναι η παραγωγή καλυμμάτων του τεχνητού μέλους.  Η εφαρμογή αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι ο χρήστης διατηρεί το δικό του τεχνητό μέλος, που μπορεί να είναι πολύ υψηλής τεχνολογίας, ή να το έχει συνηθίσει κλπ. Το κάλυμμα του επιτρέπει να δώσει στο τεχνητό μέλος οποιαδήποτε αισθητική και εμφάνιση επιθυμεί.

Η τάση αυτή αφορά κυρίως νέους ανθρώπους που θεωρούν «βαρετή» την φυσική εμφάνιση των τεχνητών μελών και προτιμούν να σχεδιάσουν οι ίδιοι ένα κάλυμμα ή να αγοράσουν ένα κάλυμμα που είναι προϊόν design.  Υπάρχουν δε χρήστες που έχουν περισσότερα από ένα καλύμματα και τα εναλλάσσουν ανάλογα με την διάθεση και την περίσταση. Τα οφέλη είναι και πάλι κυρίως ψυχολογικά, καθώς ο χρήστης που επιλέγει την εμφάνιση του τεχνητού του μέλους το αποδέχεται ταχύτερα.

Πρόκειται για μια τάση που επίσεις αναμένουμε να αναπτυχθεί στο μέλλον, ενώ υπάρχουν ήδη εδραιωμένες επιχειρήσεις στον κλάδο, όπως η UNYQ, η οποία παράγει καλύμματα σε ευφάσνταστα σχέδια και χρώματα.

Σαγιονάρες, πτερύγια και άλλες ειδικές χρήσεις

Οι 3D εκτυπωτές παρέχουν μοναδικές δυνατότητες για παραγωγή μερών των τεχνητών μελών για ιδιαίτερες χρήσεις.

Το ποδηλατικό προσθετικό πόδι που κατασκευάστηκε με εκτύπωση 3D.

Για παράδειγμα, η Ιαπωνική εταιρείαν SHC Design παράγει με 3D εκτύπωση πέλματα κατάλληλα να φορεθούν με την παραδοσιακή γιαπωνέζικη σαγιονάρα. Μια άλλη ειδική εφαρμογή της εκτύπωσης 3D στην προσθετική είναι το FIN, ένα ειδικό αμφίβιο εξάρτημα που επιτρέπει στους ακρωτηριασθέντες να κολυμπούν ευκολότερα, αυξάνοντας την αεροδυναμική ικανότητα του προσθετικού μέλους. Το πτερύγιο έχει τρύπες, το μέγεθος και ο αριθμός των οποίων μπορεί να εξατομικευθεί, που επιτρέπει στο νερό να περνά και να δημιουργεί ώθηση. Επίσης γνωστή έγινε η περίπτωση της Denise Schindler, Γερμανίδας αθλήτριας της ποδηλασίας που συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εκτυπωμένο «ποδηλατικό» μέλος, πολύ ελαφρύτερο από αυτό που χρησιμοποιεί στην καθημερινή της δραστηριότητα.

Έτσι η εκτύπωση 3D “ανοίγει” χώρο στην αγορά των προσθετικών για μικρές, εξειδικευμένες εταιρείες που θα παράγουν ειδικά εξαρτήματα προσθετικής, ή θα βοηθούν τους χρήστες να υλοποιήσουν τις δικές τους σχεδιαστικές ιδέες.

3D Εκτύπωση στην Rehabline

Σε κάθε περίπτωση, η εκτύπωση 3D είναι ένα πολλά υποσχόμενο νέο εργαλείο στα χέρια των προσθετικών. H Rehabline πρωτοπορεί, εισάγοντας την εκτύπωση 3D στην παραγωγική της διαδικασία με το πρώτο ρομποτικό μηχάνημα προσθετικών και ορθοτικών στα Βαλκάνια. Επίσης, στην Rehabline μπορείτε να βρείτε προϊόντα της UNYQ.