logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Μια διοργάνωση με αθλητές απ’όλο τον κόσμο

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έλαβε χώρα στο Durban της Νοτίου Αφρικής το Build for Better Adaptive Surfing Championship, ένα διεθνές πρωτάθλημα προσαρμοσμένης ιστιοσανίδας για άτομα με αναπηρία.

Οι αγώνες περιλάμβαναν έξι κατηγορίες (As-1 ως AS-6), με την πιο συναρπαστική μάχη να δίνεται στην κατηγορία AS-1(όρθιος στην σανίδα) ανάμεσα στον δύο φορές πρωταθλητή Antony Smyth (από το Κέηπ Τάουν) και στον ασημένιο ανταγωνιστή και φίλο του JP Veaudry  (από το Λονδίνο). Νικητής βγήκε ο Antony Smyth.

Το Σάββατο όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στον αγώνα της κατηγορίας AS-2 (γονατιστά στην σανίδα), όπου αναδείχτηκε νικητής με έναν καταπληκτικό αγώνα ο  Anton Wiersma. Το 2000, ο Wiersma διαγνώστημε με οστεοσάρκωμα, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του κάτω από το γόνατο προκειμένου να αποφευχθεί εξάπλωση του καρκίνου.  Αγωνιστής της ιστιοσανίδας πριν από τον ακρωτηριασμό του, θεωρείται σήμερα ένας από τους καλύτερους σέρφερ στην γονατιστή θέση παγκοσμίως, ξεπερνώντας ακόμη και τους συναθηλητές χωρίς αναπηρία. Όλοι αναμένουν την συμμετοχή του στο Stance ISA World Adaptive Surfing Championship του Σαν Ντιέγκο αργότερα μέσα στην χρονιά.

Μια μοναδική ατμόσφαιρα

Δεν ήταν μόνο οι επιδόσεις αξιοθαύμαστες. Αξιοθαύμαστο ήταν και το κλίμα, η ατμόσφαιρα του αγώνα.

Σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, η παραλία βούιζε από φωνές ενθάρρυνσης και πειράγματα. Στους αγώνες συμμετείχαν 26 αθλητές, μια παρέα που γνωρίζεται καλά και την δένει  ιδιαίτερη συνοχή και φιλία, ίσως επειδή όλοι έχουν περάσει πολλά και καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον. Πολλές από τις ιστορίες τους αποτελούν τραυματικά αφηγήματα, όπως αυτή του Lwazi Matanga από το Κέπη Τάουν, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι πριν από μερικά χρόνια με αποτέλεσμα να μείνει ημιπληγικός. Μεταξύ τους όμως δεν υπάρχει πολιτική ορθότητα – πειράζονται και αλληλοσαρκάζονται χωρίς να τους ενδιαφέρει  τι θα πουν γι’αυτούς οι πολυπληθείς αρτιμελείς θεατές, από τους οποίους προσδοκούν σεβασμό κι όχι οίκτο.

Ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να ονομάζουν τον αγώνα «Κύπελο Σακάτηδων»; Ποιοι άλλοι θα έβγαζαν παρατσούκλι στον προηγούμενο παγκόσμιο πρωταθλητή της AS-2, τον Αυστραλό Mark Stewart, να τον φωνάζουν ‘Mono’; ‘Δεν σερφάρει στέρεο φίλε, γι’αυτό’, εξηγούν.  Ο Rick Bennet από την Αγγλία αποκαλεί τον εαυτό του Ξυλοπόδαρο στο Facebook, όπου δεν χρησιμοποιεί καν το μικρό του όνομα.

Ασφαλώς η ομάδα, όσο σκληροτράχηλη κι αν δείχνει, συγκινείται και καμαρώνει με τα επιτεύγματά της. Από τους 26 αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες, μία αθλήτρια ήρθε από την μακρυνή Χαβάη, και ήταν αυτή που πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία της. Δεν είναι μικρό πράγμα και δεν συγκινούνται μόνο οι θεατές μπροστά στην υπερπροσπάθεια και την χαρά των αθλητών. Η Darian Haynes, 19 ετών, με εκ γενετής παράλυση του αριστερού της ώμου, έκλαιγε και η ίδια παραλαμβάνοντας το χρυσό της μετάλλιο.

Τα Πρωταθλήματα Προσαρμοσμένων Αθλημάτων αναπτύσσονται διεθνώς και δέχονται συμμετοχές από ολόκληρο τον κόσμο.  Από αγώνα σε αγώνα, η παρέα των ευαίσθητων σκληρών όλο και μεγαλώνει, και γίνεται μια οικογένεια. Κι όσοι τυχεροί τους παρακολουθήσουν, δεν έχουν παρά να πάρουν παράδειγμα από την δύναμη, την επιμονή, την αντοχή και το κέφι τους.

ΠΗΓΗ: https://chronopoulos-gougis.com