logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Στη διάρκεια της ημέρας, ειδικά το καλοκαίρι με την ζέστη και την αυξημένη εφίδρωση, οι προσθετικές κάλτσες «μαζεύουν» σκόνη, ιδρώτα, λιπαρότητα και βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες δερματικές ενοχλήσεις αν δεν τις καθαρίζετε καθημερινά και δεν τις συντηρείτε τακτικά. Ο καθαρισμός της προσθετικής κάλτσας αποτελεί μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Ο καθημερινός καθαρισμός οποιουδήποτε μέρους της κάλτσας έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας  είναι ο ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να κρατήσετε υγιές το κολόβωμά σας.

Βρείτε το κατάλληλο σαπούνι

 • Ειδικά καθαριστικά προσθετικών καλτσών – Θα βρείτε στην αγορά πολλά προϊόντα καθαρισμού, ειδικά σχεδιασμένα για κάθε υλικό από το οποίο μπορεί να είναι κατασκευασμένη η προσθετική κάλτσα – τζελ, σιλικόνη κ.λπ. Ρωτήστε την γνώμη του προσθετικού σας ώστε το καθαριστικό που θα προμηθευτείτε να είναι το κατάλληλο. Συχνά τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή και για την επιδερμίδα, όμως προκειμένου να αποφύγετε τυχόν προβλήματα, δοκιμάστε το σαπούνι σε ένα μόνο σημείο επιδερμίδας πριν το χρησιμοποιήσετε είτε στο δέρμα είτε στην κάλτσα, για να βεβαιωθείτε πως δεν σας προκαλεί ερεθισμούς.
 • Απαλό καθαριστικό πιάτων – Μπορεί να διαβάσετε ότι τα πολύ απαλά υγρά πιάτων για μωρά είναι κατάλληλα για τον καθαρισμό της προσθετικής κάλτσας. Ωστόσο, τα περισσότερα υγρά πιάτων περιλαμβάνουν πολύ ισχυρά χημικά και είναι ακατάλληλα για τον καθαρισμό της προσθετικής κάλτσας, επομένως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή αν καταλήξετε σε αυτή την λύση. Οπωσδήποτε συζητήστε με τον προσθετικό σας και κάντε πρώτα μια δοκιμή σε ένα σημείο επιδερμίδας μόνο.
 • Το δικό σας αφρόλουτρο / σαπούνι – Πολλοί χρήστες προσθετικών άκρων προτιμούν αυτή τη λύση, με το σκεπτικό ότι αφού χρησιμοποιούν ήδη το αφρόλουτρο ή σαπούνι, το δέρμα τους δεν αναμένεται να παρουσιάσουν κάποια αντίδραση σε αυτό. Αποφύγετε όμως οποιοδήποτε σαπούνι ή αφρόλουτρο περιλαμβάνει αρώματα, αιθέρια έλαια και μικροσωματίδια για απολέπιση, καθώς φθείρουν το υλικό της κάλτσας. Προτιμήστε κάποιο άοσμο σαπούνι για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Το σημαντικό που θα πρέπει να θυμάστε όταν επιλέγετε σαπούνι είναι να είναι αρκετά ήπιο με την κάλτσα, αλλά και αντιμικροβιακό, ώστε να μην αντιμετωπίσετε κάποια αλλεργία. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα σαπούνια στην αρχή. Όταν βρείτε το κατάλληλο, η επιδερμίδα σας θα σας ευγνωμονεί.

Καθημερινή φροντίδα της προσθετικής κάλτσας

 1. Αφαιρέστε την κάλτσα από το κολόβωμα και γυρίστε την μέσα-έξω.
 2. Με χλιαρό νερό, ξεπλύνετε όποια ορατή βρωμιά μπορεί να συγκέντρωσε η κάλτσα όσο την φορούσατε.
 3. Χρησιμοποιήστε μόνο 1-2 σταγόνες σαπουνιού και τρίψτε καλά την κάλτσα. Τρίψτε πιο επίμονα αλλά μαλακά όπου υπάρχει βρωμιά που δεν αφαιρείται εύκολα, μέχρι να την απομακρύνετε.
 4. Ξεπλύντε καλά την κάλτσα με χλιαρό νερό, μέχρι να απομακρυνθεί εντελώς το σαπούνι και να μην αφήσει καθόλου κατάλοιπα.
 5. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε το εξωτερικό της κάλτσας. Ξεπλύντε το εξωτερικό το ίδιο καλά με το εσωτερικό και απομακρύνετε κάθε ίχνος σαπουνιού.
 6. Με ένα μαλακό πανάκι που δεν κάνει ξέφτια, και με πολύ απαλές κινήσεις, στεγνώστε εντελώς το τζελ ή την σιλικόνη. Στη συνέχεια γυρίστε την κάλτσα ξανά, ώστε η σιλικόνη ή το τζελ να βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά, όπως πρέπει.
 7. Αφήστε την κάλτσα να στεγνώσει εντελώς στον αέρα. Φροντίστε να την τοποθετήσετε έτσι ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί στο εσωτερικό της κάλτσας. Μην αφήνετε όμως ποτέ την κάλτσα να στεγνώσει με την σιλικόνη ή το τζελ εκτεθειμένα στον αέρα (το μέσα-έξω), γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν ρωγμές στα υλικά, οι οποίες μετατρέπονται σε φωλιά για τα βακτήρια.
 8. Πριν φορέσετε ξανά την προσθετική σας κάλτσα, αφήστε την να στεγνώσει εντελώς. Χρειάζονται συνήθως περίπου 2 ώρες για να στεγνώσει εσωτερικά και εξωτερικά μια κάλτσα.

Εβδομαδιαία φροντίδα

Πάντα να ρωτάτε τον προσθετικό σας αν η προσθετική σας κάλτσα χρειάζεται επιπλέον φροντίδα με κάποιο, από τους παρακάτω τρόπους:

 • Baby Oil – Ανάλογα με το υλικό τους, κάποιες κάλτσες μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερη ενυδάτωση σε βδομαδιαία βάση. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟ ΣΑΣ. Αν η προσθετική σας κάλτσα χρειάζεται ενυδάτωση, απλώστε 2-3 σταγόνες baby oil στο εσωτερικό της όσο είναι βρεγμένη από το πλύσιμο. Στη συνέχεια στεγνώστε την με μαλακό πανί χωρίς ξέφτια, με ελαφρές κινήσεις και ακολουθήστε τα υπόλοιπα βήματα καθημερινού καθαρισμού.
 • Οινόπνευμα εντριβών – Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιείστε οινόπνευμα εντριβών για να απολυμάνετε το εσωτερικό της κάλτσας από τυχόν βακτήρια που δεν καθαρίζονται επαρκώς με το καθημερινό πλύσιμο. Ψεκάστε με οινόπνευμα εντριβής την κάλτσα και αφήστε το να δράσει μερικά λεπτά, χωρίς όμως να προλάβει το οινόπνευμα να στεγνώσει, καθώς αυτό συμβάλει στην φθορά της προσθετικής κάλτσας.

Συνηθισμένα σφάλματα που πρέπει να αποφύγετε

 • Μην χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια, λοσιόν και οτιδήποτε έχει σκληρά χημικά στη σύνθεσή του. Μην επαλείφετε ποτέ με αρωματική κρέμα την προσθετική κάλτσα.
 • Μην χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια και αρώματα αν η κάλτσα μυρίζει. Αν ακολουθείτε σωστά τους κανόνες υγιεινής της προσθετικής κάλτσας, δεν θα μυρίζει άσχημα και δεν θα χρειάζεται να προσπαθείτε να καλύψετε με κάτι αρωματικό την οσμή της. Εξάλλου τα υλικά αυτά μπορεί να φθείρουν την κάλτσα σας.
 • Μην αγνοείτε σχισίματα, ενσωματωμένα σκουπιδάκια, φθορά. Να ελέγχετε πάντα οπτικά την προσθετική κάλτσα για μόνιμες φθορές. Ένα σκίσιμο στην κάλτσα δεν προμηνύει τίποτε καλό για το κολόβωμα.
 • Μην χρησιμοποιείτε απολυμαντικά υγρά χεριών και άλλα σκληρά είδη οινοπνεύματος. Το παλιό καλό σαπούνι, το χλιαρό νερό και το πιο ελαφρύ οινόπνευμα εντριβών είναι αρκετά, αν τηρείτε καθημερινά και σωστά την διαδικασία καθαρισμού.

Να θυμάστε ότι ο καθαρισμός της προσθετικής κάλτσας καθημερινά και επιμελώς σας βοηθά να αποφύγετε δερματικούς ερεθισμούς, εξάνθημα και μολύνσεις. Επίσης, ο καθαρισμός απομακρύνει τα βακτήρια και επομένως τις άσχημες οσμές. Τέλος, ο σωστός καθαρισμός και εβδομαδιαία συντήρηση σημαίνει πως η  προσθετική σας κάλτσα προστατεύεται από την φθορά, και άρα θα μπορέσετε να την χρησιμοποιήσετε περισσότερο χρόνο.

Πηγή: Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην ιστοσελίδα https://chronopoulos-gougis.com