logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Μια 3χρονη Αγγλιδούλα, η Hero από το Χέρφορντσάιντ, είναι από τους πρώτους χρήστες προσθετικών άνω άκρων που δοκιμάζουν το Mitt, ένα νέο μαλακό, ρυθμιζόμενο προσθετικό χέρι χαμηλού κόστους.

Η Hero γεννήθηκε υγιής, όμως έλειπε το δεξί της χέρι από τον καρπό. Είναι ένα χαρούμενο και δραστήριο νήπιο, που σε ηλικία 2,5 ετών δοκίμασε το νέο προσθετικό χέρι της Mitt Wearables, ένα ελαφρύ χέρι με απλές λειτουεγικότητες που προσαρμόζεται σε μέγεθος καθώς το παιδί μεγαλώνει. Με το νέο χέρι, η Hero έμαθε νέες κινήσεις κι απέκτησε δεξιότητες που δεν είχε, όπως η ικανότητα να ζωγραφίζει, να βοηθά τους γονείς της στην κηπουρική και να κρατά αντικείμενα με τα δύο χέρια.

Για τους γονείς της Hero, το Mitt  είναι ακριβώς αυτό που πιστεύουν πως χρειαζόταν η κόρη τους, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει πολλές δραστηριότητες της ηλικίας της χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Mitt: ένα προσθετικό χέρι που «μεγαλώνει» με το παιδί

Βασικά χαρακτηριστικά του Mitt, εκτός από το χαμηλό του κόστος, είναι πως είναι πολύ ελαφρύ και ο βραχίονάς του μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά μήκη. Η Mitt Wearables που ετοιμάζεται να το βγάλει σύντομα στην παραγωγή, το θεωρεί ιδανική επιλογή για τα παιδιά, καθώς η γρήγορη ανάπτυξή τους απαιτεί διαρκή αντικατάσταση του προσθετικού χεριού, μια κοστοβόρα επιλογή που έχει σαν αποτέλεσμα πολλά παιδιά που χρειάζονται τεχνητό μέλος να αποκτούν το πρώτο τους προσθετικό χέρι σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία, όταν το ύψος και το βάρος τους σταθεροποιείται επαρκώς.

Το Mitt είναι μαλακό, ελαφρύ, εύκολο στην φόρεση και το μέγεθός του προσαρμόζεται με την ανάπτυξη του παιδιού. Στο άκρο του μπορούν να προσαρμοστούν απλά στην χρήση εργαλεία, που διευκολύνουν τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών. Για παράδειγμα, ένα απλός δακτύλιος επιτρέπει στους χρήστες να κρατήσουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως οδοντόβουρτσα, πινέλο, πηρούνι, βούρτσα κ.α. και να τα χειριστούν με ικανοποιητική ακρίβεια.

Μια νέα γενιά μηχανικών πίσω από τη νέα γενιά τεχνητών μελών

Το νέο προσθετικό χέρι δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά. Βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών και αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχικά στην Αγγλία την ερχόμενη άνοιξη, αφού λάβει τις απαραίτητες άδειες και πιστοποίηση CE. Οι δύο νεαροί μέτοχοι της Mitt Wearables, ο Nate Macabuag και ο Ben Lakey, έχουν λάβει την υποστήριξη της Royal Academy of Engineering Enterprise Hub, που δημιουργήθηκε το 2013 προκειμένου να υποστηρίξει τη νέα γενιά μηχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Με το Mitt, λέει ο  Lakey, διαλέξαμε να ακολουθήσουμε μια διαφορετική οδό από την συνήθη. Αντί να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε το ανθρώπινο χέρι, δημιουργήσαμε ένα μπράτσο στο οποίο μπορεί κανείς να συνδέσει ένα εύρος εύκολων εργαλείων, ανάλογα με τις ανάγκες».

Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία, σε ολόκληρον τον κόσμο υπάρχουν περίπου 70 εκατομμύρια άτομα με απώλεια ενός τουλάχιστον άκρου, και το 90% εξ’αυτών δεν έχουν την οικονομική άνεση να αποκτήσουν τεχνητό μέλος. Φιλοδοξία της Mitt Wearables είναι να απευθυνθεί σε αυτές τις ανάγκες.

«Ακούσαμε τους χρήστες και καταλάβαμε πως υπάρχει σαφής ανάγκη για οικονομικά και άνετα λειτουργικά προσθετικά που μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά – είτε αυτό είναι μαγειρική, ζωγραφική, χρήση ενός iPad, ντραμς ή άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες. Προς το παρόν τα σχόλια που λαμβάνουμε είναι πολύ ενθαρρυντικά».

Η μικρή Hero, πάντως, φαίνεται πως απολαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει με το νέο της χέρι.

ΠΗΓΗ: https://www.mirror.co.uk

Φωτογραφίες: Polly Thomas/PinPep