Ερευνητές του EHT Zürich δημοσίευσαν πρόσφατα στο Nature Medicine τα πρώτα αποτελέσματα ενός πειράματος που έκαναν τους τελευταίους μήνες, το οποίο αποσκοπούσε να ξαναδώσει την αίσθηση της επαφής με το έδαφος σε άτομα με ακρωτηριασμό που χρησιμοποιούν τεχνητό πόδι.

Το πείραμα έγινε σε μικρό δείγμα συμμετεχόντων: δύο άνδρες με ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο. Και οι δύο, στο πλαίσιο του πειράματος κατάφεραν να περπατήσουν ταχύτερα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ακόμη και σε δύσκολο έδαφος, όπως σε αμμώδες περιβάλλον. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι και οι δύο άντρες κατανάλωναν λιγότερο οξυγόνο στις ασκήσεις που έκαναν κατά τη διάρκεια του πειράματος, ένδειξη πως η απαιτούμενη προσπάθεια είναι μικρότερη με το τεχνητό πόδι που προτείνουν.

7 αισθητήρες στο προσθετικό πόδι της Ossur

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα προσθετικό πόδι της Ossur με μικροεπεξεργαστή και αισθητήρα στο γόνατο και το εφοδιάσαν με μια σόλα με 7 αισθητήρες που αντιλαμβάνονται την πίεση στο έδαφος. Οι αισθητήρες μεταφέρουν σήματα σε αληθινό χρόνο μέσω Bluetooth στη συσκευή που φοριέται στον αστράγαλο του χρήστη. Ένας αλγόριθμος κωδικοποιεί τα σήματα και τα στέλνει  σε ένα ηλεκτρόδιο  που εμφυτεύεται στο κνημιαίο νεύρο, στο πίσω μέρος του κολοβώματος, ακριβώς πάνω από το σημείο του ακρωτηριασμού.  Ο εγκέφαλος μπορεί τότε να επεξεργαστεί τα ερεθίσματα σαν να προέρχονται από το πόδι.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης πώς τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στο κνημιαίο νεύρο επηρεάζουν τον πόνο που αισθάνονται οι χρήστες να προέρχεται από το πόδι που δεν υπήρχε πια. Το πείραμα μπορούσε να γίνει μόνο στο εργαστήριο, αλλά και οι δύο χρήστες διαπίστωσαν μειωμένο πόνο  μετά από μερικά λεπτά ηλεκτρικών ερεθισμάτων.

Επόμενα στάδια της έρευνας

Το πείραμα συνεχίζεται με την αφαίρεση των αισθητήρων για τρεις μήνες. Αν και το δείγμα είναι μικρό προς το παρόν, τα αποτελέσματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει πιο μακροπρόθεσμα πειράματα με μεγαλύτερο δείγμα συμμετεχόντων, με σκοπό να καταλήξουν σε μια εμπορεύσιμη συσκευή που θα επαναφέρει την αίσθηση της αφής και θα μειώσει τον πόνο στο άκρο-φάντασμα στους χρήστες προσθετικών ποδιών.

ΠΗΓΗ: https://www.engadget.com