H 36χρονη Λιάν Φόρρεστ είναι δασκάλα, παντρεμένη από νεαρή ηλικία με τον σύζυγό της Άνταμ, που την υποστηρίζει σθεναρά όλα αυτά τα χρόνια, και μητέρα δυο 12χρονων δίδυμων αγοριών. Στην εφηβεία της χτυπήθηκε από οστεομυελίτιδα, με αποτέλεσμα να υποστεί δύο διαδοχικούς ακρωτηριασμούς στο δεξί της πόδι, πρώτα κάτω από το γόνατο και στη συνέχεια πάνω από το γόνατο.

Η Λιάν φρόντιζε πάντα να κρύβει το πόδι της και δεν το έδειχνε ποτέ. «Οι φίλοι μου ξέρουν όλοι ότι έχω προσθετικό πόδι. Μέχρι πρόσφατα όμως, κανείς δεν το είχε δει ποτέ». Όταν όμως τα δίδυμα αγόρια της μπήκαν στο Γυμνάσιο, άρχισε να το ξανασκέφτεται. Την ίδια εποχή, η Λιάν άλλαξε τεχνητό πόδι. Το νέο της προσθετικό μέλος μοιάζει «ρομποτικό» και για πρώτη φορά δεν έχει τα παραδοσιακό χρώμα του δέρματος. Ο συνδυασμός των δύο αυτών γεγονότων την έκανε να πάρει μια απόφαση που άλλαξε τη ζωή της.

«Έπρεπε να βοηθήσω τα αγόρια μου»

Τα δυο αγόρια της Λιάν, ο Φίνλεϋ και ο Άλφι, έγιναν 12 ετών και ξεκίνησαν το Γυμνάσιο. Οι συμμαθητές τους άρχισαν να κάνουν σχόλια για την Λιάν. «Τότε σκέφτηκα πως δεν μπορώ πια να κρύβομαι. Πρέπει να είμαι περήφανη για το προσθετικό μου πόδι για να μπορούν κι αυτά να λένε ‘Και λοιπόν, τι έγινε; Εμείς είμαστε περήφανοι για την μητέρα μας’. Ήθελα να τους δείξω πως δεν με νοιάζει

Έτσι την πρώτη μέρα που η Λιάν φόρεσε το νέο της τεχνητό μέλος, που γυάλιζε σαν να ήταν εξάρτημα κάποιου ρομπότ, η Λιαν ανέβασε την φωτογραφία της στο Instagram. «Φόρεσα ένα σορτσάκι. Ήταν Αύγουστος και πηγαίναμε για φαγητό. Ετοίμασα το κείμενό μου, όπου εξηγούσα γιατί ανεβάζω την συγκεκριμένη φωτογραφία. Την αποστολή χρειάστηκε να την κάνει κάποιος άλλος. Εγώ ήμουν πολύ συγκινημένη για να το κάνω. Η ανταπόκριση ήταν απίστευτη, όλοι ήταν τόσο ευγενικοί

Το ρομποτικό πόδι είναι πιο όμορφο!

Όλα τα προσθετικά πόδια που είχε παλαιότερα η Λιάν είχαν κάλυμα στο χρώμα του δέρματος, κι εκείνη προτιμούσε να τα κρύβει φορώντας παντελόνια.

«Όλα τα τεχνητά πόδια που είχα παλιότερα δεν φαίνονταν και πολύ ελκυστικά. Το καινούργιο μου πόδι μου ήταν απλά ένας μεταλλικός άξονας. Βρήκα μια εταιρεία που φτιάχνει καλύμματα και μου έφτιαξε ένα πραγματικά ακαταμάχητο κάλυμμα. Από αισθητικής πλευράς, αυτό με βοήθησε εξαιρετικά.  Γιατί πάντα με ενοχλούσε τι μπορεί να σκέφτονταν οι άλλοι».

Η Λιάν λέει πως πρώτη φορά αποδέχτηκε τον εαυτό της, τώρα, με το ρομποτικό προσθετικό της πόδι, κι είναι σαν να έφυγε ένα μεγάλο βάρος από πάνω της. Λατρεύει την ελευθερία που νιώθει πως απέκτησε, ενώ μέσα από το Instagram έγινε μέλος μιας νέας κοινότητας ατόμων με ακρωτηριασμό. «Μέχρι τώρα μισούσα τον ακρωτηριασμό μου. Δεν είχα γνωρίσει κανένα άτομο της ηλικίας μου με ακρωτηριασμό. Και τώρα με ακολουθούν στο Instagram πάνω από 1500 άτομα στην ίδια κατάσταση μ’εμένα».

Στην κορυφή της Ουαλίας για την Limbless Association

Η αποδοχή που συνάντησε η Λιάν όταν αποφάσισε να μην κρύβει πια το πόδι της, έγινε κίνητρο για να δοκιμάσει κάτι ακόμη πιο τολμηρό. Καθώς ένιωθε πως με το νέο της πόδι μπορούσε να κινείται ευκολότερα αποφάσισε να ανέβει το Σνόουντον, το πιο ψηλό βουνό της Ουαλίας. Αποφάσισε όμως να το κάνει δημόσια, ζητώντας την χρηματοδότηση του κόσμου. Τα χρήματα που συγκέντρωσε, περίπου 2000 λίρες, τα δώρισε στην οργάνωση The Limbless Association.

«Χρειαστήκαμε πάνω από τρεις ώρες για ν’ανέβουμε και λίγο λιγότερο για να κατέβουμε. Το πρωί που ξύπνησα πριν την ανάβαση, ο καιρός ήταν πραγματικά κακός. Έβρεχε καταρρακτωδώς. Αποφάσισα να κάνουμε την ανάβαση έτσι κι αλλιώς, χωρίς να βιαζόμαστε. Ακολουθήσαμε ένα δρομολόγιο που αποδείχτηκε πως ήταν πιο βραχώδες απ’ότι νομίζαμε. Ευτυχώς, είχα τους γιους μου να με βοηθούν στην άνοδο. Και άλλοι που ανέβαιναν με ενθάρρυναν, μου έλεγαν πως δεν έχω πολύ δρόμο ακόμη. Μια κυρία μου είπε ‘Είσαι η έμπνευσή μου, προχώρα! Αν μπορείς να το κάνεις εσύ, μπορώ κι εγώ.’»

Ευτυχώς, κατά τη διάρκεια της ανάβασης η βροχή σταμάτησε, αλλιώς η διαδρομή θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη για την Λιάν. Στην κορυφή έκανε πολύ κρύο και συννεφιά. Η κατάβαση ήταν ευπρόσδεκτη.

«Το προσθετικό πόδι μου τα πήγε καλά στην ανάβαση, αλλά το καλό μου πόδι, το αριστερό, πονούσε στην κατάβαση. Πονούσα στο γόνατο και στον αστράγαλο. Όμως ήταν πολύ ωραία στην κατάβαση. Ήμουν σ’ένα συννεφάκι, δεν μπορούσα να πιστέψω πως τα είχα καταφέρει. Τώρα σκέφτομαι ποια θα είναι η επόμενη εξόρμηση».

Μια δασκάλα που… ίσως βραχυκυκλώσει

Σαν παιδαγωγική βοηθός στο δημοτικό σχολείο, η Λιάν αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά του σχολείου. Η Λιάν πιστεύει πως όταν η ίδια αποδέχτηκε το πόδι της, βοήθησε και τα παιδιά να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. «Τα περισσότερα παιδιά ήξεραν για το πόδι μου αλλά δεν το είχαν δει ποτέ. Η δασκάλα της τάξης συγκέντρωσε τα παιδιά και τους είπε πως η κυρία Φόρρεστ θα είναι λίγο διαφορετική. Τα παιδιά στην αρχή ήταν γεμάτα περιέργεια για το πόδι μου. Μια από τις αγαπημένες μου ερωτήσεις ήταν ‘Κυρία Φόρρεστ μπορεί να βραχυκυκλώσετε;’ Αλλά τώρα πια τους φαίνεται φυσιολογικό.»

Εδώ και μερικούς μήνες, η Λιάν έχει στην τάξη έναν νέο μαθητή, που γεννήθηκε χωρίς μπράτσο. Οι δυο τους μοιράζονται ένα διαφορετικό δέσιμο. Όχι αδικαιολόγητα.

ΠΗΓΗ: https://chronopoulos-gougis.com