logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να περνάμε ήπιους χειμώνες. Παρ’όλ’αυτά, και χιόνι θα δούμε κάθε χρόνο (εξάλλου το 2019 ξεκίνησε με ολόκληρη την Ελλάδα σκεπασμένη από χιόνι), και, βεβαίως, βροχερό καιρό.

Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν είναι λόγος να μείνεις κλειδωμένος στο σπίτι επειδή έχεις προσθετικό πόδι. Μπορείς να κυκλοφορείς με ασφάλεια, ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές. Όσο έμπειρος κι αν είσαι πλέον στις μετακινήσεις σου με τεχνητό μέλος, να θυμάσαι ότι τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης.

Μην υποκύπτεις λοιπόν στον φόβο που θα σε κρατήσει κλεισμένο μέσα, αλλά μην ξεχνάς και τους παρακάτω κανόνες.

 1. Διάλεξε σωστό μέγεθος σε μπότες και χειμωνιάτικα παπούτσια

Φρόντισε οι μπότες σου να είναι ½ – 1 νούμερο μεγαλύτερες από το κανονικό, ώστε:

  • Να μπορείς να τις βάζεις και να τις βγάζεις ευκολότερα. Οι μπότες είναι συνήθως πιο άκαμπτες από άλλα παπούτσια. Δίνοντας λίγο χώρο παραπάνω, θα διευκολυνθείς όταν τις φοράς και τις βγάζεις.
  • Να έχεις χώρο για πιο χοντρές κάλτσες ή για να προσθέσεις θερμαντικά μέσα στην μπότα. Αν έχεις ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο, είναι κρίσιμο να κρατήσεις το κολόβωμα ζεστό.
  • Να έχεις χώρο να τυλίξεις το κολόβωμα με κάτι μαλακό ώστε το χείλος της μπότας να μην σε τραυματίσει, αν η μπότα τελειώνει στην άκρη του κολοβώματος.

 

 2. Πρόσεξε τις σόλες και το τακούνι στα χειμερινά παπούτσια και στις μπότες

Προτίμησε παπούτσια και μπότες με λαστιχένια αντιολισθητική σόλα, αντί για πλαστική ή δερμάτινη. Απόφυγε παπούτσια με σκληρές, άκαμπτες σόλες που δεν παρέχουν την απαραίτητη τριβή με την επιφάνεια όπου περπατάς.

Επειδή οι μπότες αυτές μπορεί να έχουν ψηλότερο τακούνι από αυτό που συνήθως φοράς, μπορεί να χρειαστεί μια επίσκεψη στον προσθετικό σου ώστε να σου δείξει πώς να ευθυγραμμίζεις το ύψος του προσθετικού σου ποδιού για να τις φοράς με άνεση.

 3. Πρόσεξε πού και πώς πατάς

Αν μπορείς να αποφύγεις δρόμους με πάγο, μαρμάρινα βρεγμένα δάπεδα / σκάλες, δρόμους με λακούβες λάσπης, πεζοδρόμια με λιωμένο χιόνι κλπ, καλό είναι να το κάνεις. Επόπτευσε όσο μπορείς τον δρόμο μπροστά σου, για να ξέρεις περίπου τι σε περιμένει.

Να θυμάσαι πως αλλιώς περπατάς στην στεγνή άσφαλτο, κι αλλιώς στο χιόνι ή σε ολισθηρό βρεγμένο δάπεδο:

  • Στο φρέσκο χιόνι: Σήκωνε το πόδι σου για να πατήσεις το χιόνι, αντί να το σέρνεις ή να σπρώχνεις το χιόνι. Αν υπάρχουν προηγούμενα ίχνη στο χιόνι, προτίμησε να πατήσεις σ’αυτά.
  • Σε ολισθηρό βρεγμένο ή παγωμένο δάπεδο: εδώ απαιτείται ακριβώς το αντίθετο. Προσπάθησε να κρατάς το πόδι σου σε επαφή με την επιφάνεια όσο γίνεται περισσότερο. Είναι απαραίτητο να κινείσαι αργά, με μικρά και αργά βήματα. Τα μικρότερα βήματα κρατούν το κέντρο βάρους σου σταθερό και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τον κορμό σου τόσο πολύ για να βρεις την ισορροπία σου.

 4. Χρησιμοποίησε κάποιο υποστηρικτικό μέσο

Μπορεί να μην κυκλοφορείς συνήθως με μπαστούνι ή δεκανίκια, αλλά στην κακοκαιρία ένα μέσο υποστήριξης αυξάνει την ασφάλειά σου δραματικά. Είναι καλή ιδέα να έχεις ένα μπαστούνι φτιαγμένο στα μέτρα σου, με αντιολισθητικό άκρο.

 5. Πρόσεχε πώς μπαίνεις και βγαίνεις από το αυτοκίνητο

Βεβαιώσου πως πατάς σταθερά για να μπεις και να βγεις από το αυτοκίνητο. Αν έχεις τη δυνατότητα να στηριχτείς κάπου ή να στηριχτείς σε κάποιον, χρησιμοποίησέ την.

 6. Μάθε να πέφτεις ομαλά

Υπάρχει τρόπος να πέφτεις με σχετική ασφάλεια, προστατεύοντας τον εαυτό σου από έναν σοβαρό τραυματισμό. Ζήτησε από τον φυσιοθεραπευτή σου να σου δείξει πώς να πέφτεις ομαλά. Όταν πέφτεις, πρέπει να αποφεύγεις να χτυπήσεις το κεφάλι σου στο έδαφος. Δεν πρέπει να απλώνεις τα χέρια σου μπροστά, γιατί κινδυνεύεις να τραυματιστείς χειρότερα.