Αν αρχίσατε πρόσφατα να φοράτε ποδοκνημικό κηδεμόνα (επίσης γνωστό ως κνημοποδικό κηδεμόνα), είναι πιθανό να αναρωτιέστε πώς να αισθανθείτε άνετα μ’αυτόν, και πώς να τον συντηρείτε σωστά.

Πάντα είναι δύσκολες οι πρώτες μέρες που θα φορέσετε τον ποδοκνημικό κηδεμόνα σας. Αρχικά, αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα. Θα πρέπει όμως να διαπιστώσετε αλλαγή μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδες χρήσης του. Αν σ’αυτό το διάστημα συνεχίζετε να αισθάνεσθε άβολα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον ορθοτικό σας.

Όταν εξοικειωθείτε με τον ποδοκνημικό κηδεμόνα, θα καταλάβετε πραγματικά πόσο πολύ διευκολύνει την κίνησή σας και πόσο χρήσιμος σας είναι. Κάντε υπομονή τις πρώτες μέρες, μην διστάσετε να κάνετε όσες ερωτήσεις σας απασχολούν, ώστε να επωφεληθείτε πλήρως από την χρήση του.

Στην Rehabline – Χρονόπουλος – Γουγής, βοηθούμε ασθενείς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά κηδεμόνες κάτω άκρων εδώ και δεκαετίες. Με βάση την εμπειρία μας, αλλά και αυτή των ασθενών μας, σας δίνουμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές.

1. Επιλέξτε το σωστό υπόδημα

Δυο συχνά σφάλματα που κάνει κανείς όταν αρχίζει να χρησιμοποιεί κνημοποδικό κηδεμόνα, είναι:

  • Να θεωρεί πως μπορεί να συνεχίσει να φορά όλα τα παλιά παπούτσια του.
  • Να φορά ίδιο νούμερο παπούτσι στα δυο πόδια, παρόλο που στο ένα φορά κηδεμόνα.

Το πόδι στο οποίο φοράτε κηδεμόνα είναι προφανώς πιο ογκώδες από το άλλο πόδι. Πρέπει λοιπόν να βρείτε παπούτσι που να χωρά το πόδι μαζί με τον κηδεμόνα, και το πιο πιθανό είναι πως δεν μπορείτε πλέον να φοράτε ίδιο νούμερο παπούτσια στα δύο πόδια.

Μια λύση είναι να προμηθευτείτε δύο ίδια ζευγάρια παπούτσια με διαφορετικό νούμερο. Μια άλλη λύση είναι να προμηθευτείτε παπούτσια που να ταιριάζουν στον κνημοποδικό κηδεμόνα σας, και στο παπούτσι του υγιούς ποδιού να προσθέσετε εσωτερικό πάτο για να αισθάνεσθε καλή εφαρμογή. Προτιμήστε παπούτσια με κορδόνια ή σκρατς, καθώς το μέγεθός τους προσαρμόζεται ευκολότερα.

Το σωστό μέγεθος παπουτσιού εφαρμόζει καλά χωρίς να σας σφίγγει, και το νιώθετε άνετο τόσο ώστε να επιτρέπει στον κηδεμόνα να μετακινείται λίγο μέσα στο παπούτσι.

Όσον αφορά στο τακούνι, χρειάζεται προσοχή. Όσο φοράτε τον κηδεμόνα, όλα τα παπούτσια που χρησιμοποιείτε είναι καλό να έχουν το ίδιο ύψος τακουνιού, αλλιώς χρειάζεται προσαρμογή της συσκευής σας.

2. Φορέστε κάλτσες

Συστήνουμε να φοράτε βαμβακερή κάλτσα στο πόδι, κάτω από τον κνημοποδικό κηδεμόνα, για να προστατεύετε το δέρμα του ποδιού από τυχόν τριβές του σκληρού κηδεμόνα στο γυμνό δέρμα.

Προτιμήστε μακρυές κάλτσες  που μπορείτε να γυρίσετε πάνω από τον κηδεμόνα ώστε να μένουν στη θέση τους και να μην πέφτουν.  Αν αντιμετωπίζετε ιδρώτα και υγρασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο ταλκ στο πόδι πριν φορέσετε την κάλτσα. Μπορεί επίσης να χρειάζεται να αλλάξετε κάλτσες μέσα στην ημέρα.

Αν είναι καλοκαίρι και θέλετε να φορέσετε σανδάλια, θα πρέπει να καλύψετε την επιφάνεια του κηδεμόνα με κάτι ώστε να μην τον πατάτε με γυμνό πόδι. Μιλήστε με τον ορθωτικό σας για να σας προτείνει την καταλληλότερη λύση ανάλογα με τον τύπο κηδεμόνα που χρησιμοποιείτε.  

 3. Εξασκηθείτε κι εξοικειωθείτε

Κάθε αρχή και δύσκολη. Όταν φορέσετε για πρώτη φορά τον κνημοποδικό κηδεμόνα, θα δυσκολευτείτε να περπατήσετε με άνεση. Αυτό είναι φυσιολογικό. Εξασκηθείτε κάνοντας μικρές βόλτες πρώτα στον ορθωτικό σας και στη συνέχεια μέσα στο σπίτι. Εξοικειωθείτε  με τον κηδεμόνα σας πριν δοκιμάσετε να περπατήσετε έξω.

Είναι σκόπιμο να συζητήσετε με τον ορθοτικό σας ένα πρόγραμμα σταδιακής χρήσης του ποδοκνημικού κηδεμόνα, με στόχο να εξοικειωθείτε μ’αυτόν.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε να τον φοράτε για 30 ή 60 λεπτά, κι έπειτα να τον βγάζετε, να ξεκουράζεστε και να ακολουθούν άλλα 30 ή 60 λεπτά που θα τον φοράτε. Επίσης, μπορεί να τον φοράτε λιγότερες ώρες στην αρχή, και να αυξάνετε τον χρόνο χρήσης του κνημοποδικού κηδεμόνα σταδιακά τις επόμενες μέρες.

4. Ελέγξτε τα σημεία επαφής

Μερικές φορές, είναι πιθανό ο ποδοκνημικός κηδεμόνας να σας πιέζει σε συγκεκριμένα σημεία, να κόβει την κυκλοφορία του αίματος και να σας δημιουργεί δυσφορία στο περπάτημα.

Καθημερινά, όταν βγάζετε τον ποδοκνημικό κηδεμόνα ελέγξτε την επιδερμίδα σας για κοκκινίλες ή σημάδια τριβής. Αν μια κοκκινίλα δεν υποχωρεί μετά από 20 λεπτά, επικοινωνήστε με τον ορθοτικό σας, ειδικά αν πάσχετε από διαβήτη ή έχετε πρόβλημα κακής κυκλοφορίας στο πόδι σας. Μπορεί να απαιτείται ρύθμιση του κηδεμόνα σας ώστε να εφαρμόζει καλύτερα.

5. Μην φοβάστε να ζητήσετε ρύθμιση / προσαρμογή του κηδεμόνα

Κνημοποδικός κηδεμόναςΕίναι απόλυτα φυσιολογικό να χρειαστεί να ξαναρυθμίσετε τον ποδοκνημικό σας κηδεμόνα με τον ορθοτικό σας, μέχρι να βρείτε την σωστή εφαρμογή του για εσάς. Μην αγχώνεστε αν δεν βρείτε την βέλτιστη εφαρμογή από την αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, ο κνημοποδικός κηδεμόνας δεν πρέπει να σας προκαλεί πόνο. Αν πονάτε όταν τον φοράτε, επικοινωνήστε με τον ορθοτικό σας άμεσα. Δεν υπάρχει κανένα όφελος να υποφέρετε στωικά: όσο ταχύτερα αναφέρετε το πρόβλημα, τόσο αποτελεσματικότερος θα είναι ο κηδεμόνας για εσάς.

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πειράξετε μόνοι τον κηδεμόνα σας. Δεν το συστήνουμε. Οι ποδοκνημικοί κηδεμόνες είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και χρειάζεται εμπειρία και ειδικά εργαλεία για την σωστή προσαρμογή τους. Μην πειραματίζεστε, λοιπόν.

6. Καθαρισμός του κηδεμόνα σας

Ο ποδοκνημικός κηδεμόνας αποτελείται από διάφορα τμήματα, που θα πρέπει να καθαρίζετε σε εβδομαδιαία βάση τουλάχιστον με νερό και ήπιο σαπούνι. Βεβαιωθείτε πως δεν μένουν υπολείμματα σαπουνιού μετά τον καθαρισμό.

Δεν θα πρέπει ποτέ να βουτάτε και να μουλιάζετε τον κηδεμόνα στο νερό, γιατί μπορεί να τον καταστρέψετε. Καθαρίστε τον με ένα βρεγμένο πανάκι.

Μην στεγνώνετε τον κηδεμόνα με σεσουάρ ή άλλη πηγή θερμότητας. Σκουπίστε τον καλά με μια πετσέτα και αφήστε τον να στεγνώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για να στεγνώσει γρηγορότερα, μπορείτε να τον βάλετε μπροστά στον ανεμιστήρα (ο κρύος αέρας δεν μπορεί να βλάψει τον κηδεμόνα).

7. Λίπανση του ποδοκνημικού κηδεμόνα

Ρωτήστε τον ορθοτικό σας με ποιο προϊόν και με ποιον τρόπο θα πρέπει να λιπαίνετε τις αρθρώσεις του κηδεμόνα σας. Η λίπανση είναι απαραίτητη για να λειτουργεί αποτελεσματικά ο κηδεμόνας, αλλά και για πολύ πρακτικούς λόγους, όπως για να αποφύγετε τα τριξίματα που θα τραβήξουν την προσοχή των άλλων πάνω σας.