logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Τίποτα δεν είχε προετοιμάσει την Σούζαν για την περιπέτεια που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2019, όταν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Πριν από αυτό, ήταν μια δυναμική μητέρα δύο κοριτσιών που εργαζόταν στην Φλώριντα ως σχολική νοσοκόμα, μια δουλειά που υπεραγαπούσε. Μετά από το εγκεφαλικό όμως, όλα αυτά ανατράπηκαν. Χρειάστηκε να περάσει πάνω από έναν μήνα στο νοσοκομείο, με ημιπληγία στην αριστερή πλευρά του σώματος. Έπρεπε να ξαναμάθει σχεδόν τα πάντα: να καταπίνει και να τρώει, να περπατάει, και να κινεί το αριστερό χέρι της. Όταν πήρε εξιτήριο για το σπίτι, ακόμη δεν είχε ανακτήσει την λειτουργικότητα του αριστερού ποδιού και του αριστερού χεριού. Η Σούζαν ουσιαστικά χρειαζόταν φροντίδα όλο το 24ωρο και θεραπείες τρεις φορές την εβδομάδα.

Τον Σεπτέμβριο κατάφερε να περπατά, αλλά το χέρι της ακόμη δεν είχε ανακτήσει τις λειτουργικότητές του. Η Σούζαν ανυπομονούσε να επιστρέψει στην εργασία της, ωστόσο το χέρι της δεν της επέτρεπε να αναλάβει τα καθήκοντά της ως σχολική νοσοκόμα. Αναγκάστηκε να δεχτεί μια λιγότερο απαιτητική θέση – και η επιστροφή στην παλιά της θέση έγινε το μεγαλύτερο κίνητρό της για να αποκαταστήσει την κίνηση του χεριού της.

Τότε ήταν που άκουσε για τα προϊόντα της Saebo.  Η Saebo έχει ως μότο της “No plateau in sight”. Όπως πολλοί άλλοι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επισόδειο, η Σούζαν είχε ακούσει πολλές φορές πως η αποκατάσταση της κίνησης του χεριού της θα άγγιζε ένα “πλατώ” πέραν του οποίου δεν θα υπήρχε βελτίωση. Η προτροπή της Saebo πως “δεν υπάρχει πλατώ” της έδωσε ένα παραπάνω κίνητρο να παλαίψει. Γράφτηκε στο arm boot camp της εταιρείας, ένα τριήμερο εντατικό θεραπευτικό σεμινάριο, με σκοπό να βοηθήσει τους πάσχοντες να συνεχίσουν την θεραπεία μόνοι τους, στο σπίτι. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την Σούζαν, που είχε εξαντλήσει τις παροχές φυσιοθεραπείας που δικαιούνταν από το ασφαλιστικό της ταμείο.

Η Σoύζαν είχε ήδη αγοράσει το Saebo Glove  και το χρησιμοποιούσε για να αποκαταστήσει την αδρή κινητικότητα του χεριού της, για να πιάνει αντικείμενα. Το γάντι διευκολύνει όσους έχουν υποστεί νευρολογική βλάβη, να εκτείνουν τα δάχτυλά τους και τον αντίχειρά τους μετά το κλείσιμό τους. Ελαφρύ κι εύκολο στη χρήση,  επιτρέπει στον χρήστη να “επανεκπαιδεύσει” το χέρι (και τον εγκέφαλο) για να πιάνει αντικείμενα, να ανοίγει ντουλάπια και άλλες καθημερινές εργασίες.

Αν και είχε ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί το γάντι, η Σούζαν σημείωσε μεγάλη πρόοδο στο boot camp, καθώς έμαθε πολλές νέες ασκήσεις με μπάλες και κατανόησε την σημασία της επανάληψης των κινήσεων για την εκπαίδευση του εγκεφάλου ώστε να ανακτήσει τις λειτουργίες του χεριού της. Μέχρι να ολοκληρωθεί το σεμινάριο, η Σούζαν, με τη βοήθεια των θεραπευτών, είχε καταστρώσει το δικό της πρόγραμμα αποκατάστασης για να συνεχίσει την προσπάθεια αυτόνομα, στο σπίτι. Με στόχο όχι μόνο την αδρή, αλλά και την λεπτή κινητικότητα. Έκτοτε έβαλε τις ασκήσεις με το γάντι Saebo στην καθημερινότητά της.

Η Σούζαν ακόμη δεν έχει ανακτήσει το 100% της κινητικότητας του αριστερού χεριού της. Όμως διαπιστώνει διαρκή βελτίωση, μέρα με τη μέρα.

“Η Saebo μου άνοιξε μια θεραπευτική οδό για αυτόνομη αποκατάσταση μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο και την ημιπληγία. Είμαι ευγνώμων που γράφτηκα στο πρώτο εκείνο arm boot camp (ξαναπήγε δύο χρόνια αργότερα για να ανανεώσει το γάντι και τις ασκήσεις της). Έχω “χτίσει” το θεραπευτικό μου πρόγραμμα στην καθημερινή μου ζωή, όσο πολυάσχολη κι αν είναι. Το καλύτερο είναι να προσαρμόζει κανείς τις ασκήσεις του  στις δικές του ανάγκες και στο δικό του πρόγραμμα, όπως ταιριάζει καλύτερα στον καθένα. Μακάρι να είχα το γάντι αμέσως μόλις ξεκίνησα την θεραπεία, αντί για επτά μήνες αργότερα”.

Πηγή: saebo.com