logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Τι είναι η πτώση άκρου ποδός

Περίπου το 20% όσων επιβιώνουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εκτιμάται ότι παθαίνουν πτώση άκρου ποδός ή, αλλιώς, πάρεση περονιαίου νεύρου. Στις περιπτώσεις αυτές, ο πάσχων δυσκολεύεται να σηκώσει το μπροστινό μέρος του ποδιού κατά την βάδιση, με αποτέλεσμα να σέρνει το πόδι όταν βαδίζει. Αλλά και μετά από κάποιον ορθοπεδικό τραυματισμό είναι πιθανό να υποφέρει κανείς από μειωμένο συντονισμό των κάτω άκρων, αυξημένη αδυναμία, ή σπαστικότητα στους μυς που σηκώνουν το μπροστινό μέρος του ποδιού κατά την βάδιση.

Όσοι πάσχουν από πτώση άκρου ποδός, συνήθως προσπαθούν να την αντισταθμίσουν στρίβοντας το ισχίο ή λυγίζοντας περισσότερο το γόνατο για να καταφέρουν να σηκώσουν λίγο περισσότερο το πόδι. Επίσης, συχνά προτιμούν να ρίχνουν το βάρος τους περισσότερο στο υγιές πόδι. Αυτές οι ασυναίσθητες στρατηγικές αντιστάθμισης όμως, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και μακροπρόθεσμα βλάβες στην μέση και στην πλάτη.

Γι’αυτό και η αποκατάσταση είναι απαραίτητη ώστε ο πάσχων όχι μόνο να ανακτήσει κατά το δυνατόν την κινητικότητά του, αλλά και να αποφύγει μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Όταν η πλήρης αποκατάσταση δεν είναι εφικτή, τότε είναι σκόπιμο ο πάσχων να αναζητήσει βοηθήματα που θα τον υποστηρίζουν κατά το περπάτημα και θα μειώνουν όσο γίνεται την επίδραση του προβλήματος στο βάδισμα.

Ένα τέτοιο βοήθημα που συμβάλλει τόσο στην αποκατάσταση όσο και στην υποστήριξη του πάσχοντος με χρόνιο πρόβλημα πάρεσης άκρου ποδός, είναι το SaeboStep.

SaeboStep: ένας έξυπνος κηδεμόνας για την υποστήριξη του ποδιού με πάρεση άκρου ποδός

Το SaeboStep είναι ένας ελαφρής, πρωτοποριακός κηδεμόνας που συμβάλλει στην αποκατάσταση της βάδισης όταν κάποιος πάσχει από πτώση ποδιού. Είναι σχεδιασμένο ώστε να παρέχει άνεση και να υποστηρίζει την κανονική κίνηση του ποδιού κατά το βάδισμα, με ένα πολύ απλό μηχανισμό στερέωσης.

Σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί αποτελεσματική εναλλακτική στους άκαμπτους ποδοκνημικούς κηδεμόνες. Ένα βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι συμβάλει στην αποκατάσταση με τρόπο διακριτικό, που επιτρέπει στον πάσχοντα να χρησιμοποιεί τα παπούτσια του, κυρίως όσα έχουν κορδόνια.

Το SaeboStep αποτελείται από 4 μέρη:

  • Έναν μαλακό κηδεμόνα αστραγάλου  που προσαρμόζεται στο πόδι πάνω από τον αστράγαλο και δένει άνετα εκεί. Πάνω στον κηδεμόνα συγκρατείται ο μηχανισμός του SaeboStep.
  • Γάντζοι στερέωσης. Οι μεταλικοί γάντζοι στερέωσης ασφαλίζουν πάνω στο παπούτσι του πάσχοντα, στις τρύπες των κορδονιών στη μύτη του ποδιού. Πάνω σε αυτούς τεντώνει το κορδόνι spectra cord για να υποστηρίξει την κίνηση του ποδιού.
  • Spectra Cord. Πρόκειται για το λεπτό κι ανθεκτικό κορδόνι  που συνδέει τον κηδεμόνα αστραγάλου με το παπούτσι. Χάρη στο κορδόνι αυτό επιτυγχάνεται η ανόρθωση του ποδιού.
  • Διακόπτη προσαρμογής έντασης. Ο διακόπτης βρίσκεται πάνω στη ζώνη που δένει στον αστράγαλο, κι επιτρέπει στον πάσχοντα να εντείνει ή να χαλαρώσει το κορδόνι spectra cord ώστε να διορθώνει τη γωνία ανόρθωσης του ποδιού πολύ εύκολα.

Ο πάσχων φορά τον κηδεμόνα στον αστράγαλο και τεντώνει όσο χρειάζεται το κορδόνι του μηχανισμού στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού. Το τεντωμένο κορδόνι, κατά την βάδιση, «τραβάει» και ανορθώνει το μπροστινό μέρος του ποδιού.

Τι λένε οι χρήστες του SaeboStep

Το SaeboStep είναι εύχρηστο και κατάλληλο για άτομα κάθε ηλικίας, αρκεί να πληρούν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πάρεσης, όπως να μην πάσχουν από σημαντική σπαστικότητα, και να μπορούν να ακουμπήσουν τη φτέρνα στο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, πριν κάποιος χρησιμοποιήσει το SaeboStep, θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού του.

Παρακάτω, τρεις χρήστες του κηδεμόνα διηγούνται την εμπειρία τους από την χρήση του SaeboStep.

«Έπαθα κάταγμα του οστού της αριστερής κνήμης τον Οκτώβριο του 2017, με αποτέλεσμα σοβαρό νευρολογικό τραυματισμό. Χρησιμοποίησα άκαμπτο ποδοκνημικό κηδεμόνα με ελάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν και απαραίτητος για την αποκατάσταση της πτώσης άκρου ποδός, εγώ τον έβρισκα άβολο. Κάποια στιγμή είδα ένα βίντεο για το SaeboStep κι αποφάσισα πως δεν είχα τίποτε να χάσω αν το δοκίμαζα. Είμαι τώρα ευτυχής με την υποστήριξη και την άνεση που μου προσφέρει το SaeboStep. Μπορώ να κάνω ποδήλατο νιώθωντας ασφαλής ότι το πόδι μου θα αγγίξει το έδαφος σωστά, και έχω βελτιώσει πολύ το βάδισμά μου.

Το πιο πιθανό είναι πως θα πάσχω από την πτώση άκρου ποδός για την υπόλοιπη ζωή μου, αλλά η συσκευή αυτή έχει βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής μου. Έκοψα μια από τις μαύρες κάλτσες του συζύγου μου ώστε να την φοράω κάτω από το SaeboStep για μεγαλύτερη άνεση στον αστράγαλο, και τώρα μαθαίνω πώς να το χρησιμοποιήσω με άλλα είδη παπουτσιών, όπως τα σανδάλια μου. Είμαι 75 ετών κι αυτός ο εύκαμπτος κηδεμόνας άλλαξε ξανά τη ζωή μου. Ήμουν πάντα αθλητικός τύπος και τώρα νιώθω ευγνώμων που περπατάω καλύτερα με το SaeboStep. Σας ευχαριστώ πολύ. – Carol B.»

«Παλεύω με την πάρεση άκρου ποδός εδώ και περίπου έναν χρόνο τώρα. Έχω έναν άκαμπτο ποδοκνημικό κηδεμόνα, από την κνήμη μου ως κάτω από το πέλμα. Με βοηθά πολύ, ωστόσο το περπάτημα παραμένει άβολο για μένα. Όταν είδα ένα βίντεο με το SaeboStep, μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που δένει στο πόδι και θέλησα να το δοκιμάσω. Είμαι ευτυχής με τον τρόοπο που περπατώ τώρα! Το περπάτημά μου έχει βελτιωθεί δραστικά και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιώ μπαστούνι όποτε βγαίνω από το σπίτι. Νιώθω πιο άνετα όταν περπατάω σε ανώμαλες επιφάνειες και μπορώ να ανεβοκατέβω σκάλες. Μπορώ μετακινούμαι χωρίς να φοβάται η σύζυγός μου πως αν δεν με κρατάει θα σκοντάψω. Ευχαριστώ που με βοηθήσατε να επιστρέψω στη φυσιολογική ζωή! — Randall V.»

«Χρησιμοποιώ το SaeboStep από τον Μάιο του 2019. Με βοήθησε πολύ και μου επέτρεψε να κινούμαι και να περπατάω σχεδόν φυσιολογικά όταν τον φοράω. Πρόσφατα, εκτός από την πτώση άκρου ποδός που με ταλαιπωρεί, χρειάστηκε να κάνω και μια επέμβαση TAVR για να αντικαταστήσω την αορτική μου βαλβίδα. Μετά από μια επιτυχή επέμβαση, εντάχθηκα σε πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης με βάση το οποίο πρέπει να ασκούμαι επί 40 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα για να αποκτήσω ξανά αντοχές μετά από μια μακρυά περίοδο ακινησίας λόγω των δύο παθήσεών μου.

Εδώ και πολλά χρόνια προγραμματίζαμε ένα μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη για τα εβδομηκοστά μου γενέθλια και τα 25 χρόνια γάμου μας. Αλλά λόγω της κατάστασης της υγείας μου δεν ήμουν καθόλου σίγουρος ότι τελικά θα τα καταφέρναμε να ταξιδέψουμε. Κι όμως, χάρη στο SaeboStep, μπόρεσα να ταξιδέψω, να χειριστώ τις αποσκευές μου, και να περπατάω 5 μίλια την ημέρα επί δύο εβδομάδες. Επιπλέον χρησιμοποιώ το ελλειπτικό και το στατικό ποδήλατο στο γυμναστήριο  στο πλαίσιο της καρδιακής αποκατάστασης. Είμαι πλέον ενθουσιώδης υποστηρικτής του SaeboStep και δείχνω σε όσους αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα πόσο εύχρηστο και αποτελεσματικό είναι.  – David E.»

ΠΗΓΗ: https://chronopoulos-gougis.com