Οι πρώτες μέρες χρήσης του κηδεμόνα σκολίωσης είναι συνήθως δύσκολες. Όπως ένα ζευγάρι καινούρια παπούτσια μπορεί να είναι άβολα στην αρχή, έτσι κι ο κηδεμόνας σκολίωσης θα είναι άβολος μέχρι να τον συνηθίσει το παιδί. Τα σημεία πίεσης, κυρίως, δηλαδή τα σημεία στα οποία ο κηδεμόνας είναι σχεδιασμένος να πιέζει, σίγουρα θα ενοχλούν το παιδί τις πρώτες μέρες. Όσο κι αν δυσκολεύεστε κι εσείς και το παιδί να το πιστέψετε στην αρχή, μετά από μερικές εβδομάδες το παιδί θα αρχίσει να αισθάνεται άνετα με τον κηδεμόνα του.

Πότε η ενόχληση είναι αναμενόμενη και πότε θα πρέπει να σας ανησυχήσει αρκετά ώστε να ζητήσετε επιπλέον συμβουλές από τον γιατρό ή και προσαρμογές από τον ορθωτικό σας;

Ερεθισμένο δέρμα κάτω από τον κηδεμόνα

 

Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες χρήσης του κηδεμόνα, θα πρέπει να ελέγχετε μαζί με το παιδί ότι ο κηδεμόνας δεν του δημιουργεί πληγές ή σοβαρούς ερεθισμούς. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερης ηλικίας (έφηβος), βοηθείστε το να μάθει να ελέγχει μόνο του την επιδερμίδα του, και να σας ενημερώνει αν το ανησυχήσει κάτι.

Αν ο κηδεμόνας δημιουργεί πληγές, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό για περαιτέρω οδηγίες. Είναι πιθανό πως θα συμβουλεύσει το παιδί να μην φορά τον κηδεμόνα μέχρι να ιαθούν οι πληγές. Στη συνέχεια μπορεί να απαιτηθεί προσαρμογή του κηδεμόνα. Επειδή στόχος είναι να φορά το παιδί τον κηδεμόνα όσο γίνεται περισσότερο και χωρίς διακοπές, είναι σημαντικό να προλαμβάνονται οι ερεθισμοί και τυχόν πληγές.

Πώς να αποφύγετε το ερεθισμένο δέρμα

Ο γιατρός ή ο ορθωτικός θα σας δώσουν οδηγίες φροντίδας της επιδερμίδας κάτω από τον κηδεμόνα.

Το παιδί θα πρέπει πάντα να φορά ένα εφαρμοστό μπλουζάκι κάτω τον κηδεμόνα, τόσο για να μην το πληγώνει ο κηδεμόνας, όσο και για να απορροφά τον ιδρώτα.

Είναι σίγουρο ότι, ειδικά τις ζεστές μέρες, το παιδί θα ιδρώνει με τον κηδεμόνα, και ίσως χρειάζεται να αλλάζει μπλούζα μέσα στη μέρα, όταν κάνει ζέστη. Το μπλουζάκι πρέπει να εφαρμόζει καλά ώστε να μην κάνει σούρες κάτω από τον κηδεμόνα, γιατί αυτές θα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς της επιδερμίδας.

Γυμναστική με τον κηδεμόνα

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν στα παιδιά να έχουν κανονική δραστηριότητα στο σχολείο και να συμμετέχουν κανονικά στο μάθημα της γυμναστικής, με προσωρινή αφαίρεση του κηδεμόνα. Η συμμετοχή στο μάθημα της γυμναστικής όχι μόνο είναι καλή για την σωματική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και για την ψυχολογία του, καθώς συμμετέχοντας δεν απομονώνεται από τα άλλα παιδιά.

Είναι σκόπιμο να ενημερώσετε το σχολείο και τον υπεύθυνο καθηγητή ώστε να διασφαλίσουν στο παιδί έναν ευπρεπή χώρο να αλλάζει (να βγάζει τον κηδεμόνα, να αλλάζει μπλούζα αν είναι ιδρωμένο μετά τη γυμναστική, και να ξαναφορά τον κηδεμόνα), αλλά και να το βοηθούν στη διαδικασία αν χρειάζεται (ειδικά τις πιο μικρές ηλικίες). Διασφαλίζοντας καλές συνθήκες «αποδυτηρίου», αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί να θέλει να συμμετέχει στο μάθημα της γυμναστικής.

Αν και στην αρχή η συμμετοχή στη γυμναστική φαίνεται πολύπλοκη, πολύ σύντομα ακόμη και τα μικρά παιδιά θα συνηθίσουν και μπορούν να τα καταφέρνουν περίφημα ακόμη και χωρίς βοήθεια.

Όταν το παιδί δεν θέλει να φορά τον κηδεμόνα του

Είναι πολύ δύσκολο να υποχρεώσετε το παιδί να φορά τον κηδεμόνα του. Η χρήση του κηδεμόνα αποδεικνύεται αναποτελεσματική όταν το παιδί δεν τον φορά καθημερινά και για όσες ώρες έχει συστήσει ο γιατρός. Χρειάζεται λοιπόν πολλή συζήτηση ώστε το παιδί να πεισθεί ότι ο κηδεμόνας είναι απαραίτητος για να μην χειροτερεύσει η σκολίωση.

Εξηγείστε στο παιδί ότι αν δεν φορά τον κηδεμόνα του, η σκολίωση θα επιδεινωθεί και μπορεί να απαιτηθεί επέμβαση για να διορθωθεί η κατάσταση. Η επέμβαση ασφαλώς δεν είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο και πολλοί πάσχοντες την επιλέγουν κάθε χρόνο. Ωστόσο, μέχρι να μπορεί ένα παιδί να κάνει επέμβαση, η χρήση του κηδεμόνα είναι και πάλι απαραίτητη. Ενώ όταν η σκολίωση είναι ελαφριά και υπάρχει περίπτωση να  περιοριστεί η κλίση σε λίγες μοίρες, ο κηδεμόνας είναι αυτός που θα διασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Να υπενθυμίζετε πάντα στο παιδί σας πως η χρήση του κηδεμόνα δεν είναι για πάντα. Με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, σταματά και η χρήση του κηδεμόνα. Υπομονή λοιπόν, και θα τα καταφέρει.  

Ψηφιακός σχεδιασμός του κηδεμόνα, μια άνετη και συναρπαστική διαδικασία

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα χρειάζεται να αλλάζει κηδεμόνα. Αυτό προϋποθέτει εκ νέου σχεδιασμό του κηδεμόνα.

Παραδοσιακά, ο κηδεμόνας δημιουργείται με μια αρκετά κουραστική διαδικασία. Το παιδί στέκεται σε συγκεκριμένη στάση ακίνητο, κι ο ορθωτικός τυλίγει τον κορμό του με μεμβράνη και με φύλλα γύψου, ασκώντας πίεση σε συγκεκριμένα σημεία. Στη συνέχεια, αφού ο γύψος στεγνώσει, κόβεται με προσοχή ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πρόπλασμα για τη δημιουργία του κηδεμόνα.

Victor τρισδιάστατη σχεδίαση τεχνητών μελών | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικάΣτη Rehabline Χρονόπουλος – Γουγής, ο κηδεμόνας σχεδιάζεται με πρωτοποριακό τρόπο που αποφεύγει όλη αυτή την διαδικασία. Τα μέτρα του παιδιού λαμβάνονται με ψηφιακή σάρωση, και η εικόνα του κορμού του δημιουργείται σε ειδικό λογισμικό. Οι προσαρμογές στο ψηφιακό μοντέλο του κορμού του παιδιού γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στο σώμα του παιδιού. Στη συνέχεια το πρόπλασμα δημιουργείται από το ρομποτικό μηχάνημα VICTOR, χωρίς να χρειάζεται να τοποθετηθεί γύψος στον κορμό του πάσχοντος. Ο ηλεκτρονικός σχεδιασμός του κηδεμόνα έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι τυχόν προβλήματα εφαρμογής εντοπίζονται έγκαιρα με ηλεκτρονική προσομοίωση και αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη προσαρμογή του σχεδιασμού.

Η όλη διαδικασία  όχι μόνο είναι απολύτως αξιόπιστη, αλλά επίσης είναι σύντομη, καθαρή και καθόλου επώδυνη για το παιδί. Πολλά παιδιά μάλιστα δείχνουν ενδιαφέρον να δουν πώς σχηματίζεται η εικόνα του κορμού τους στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κι αν το παιδί σας αγαπά την τεχνολογία και την ρομποτική, μπορεί να παρακολουθήσει την δημιουργία του εκμαγείου του κηδεμόνα του από το εξειδικευμένο ρομπότ μας, το Victor!