H Sayaka Murakami σε αγώνες μήκους το 2019 στο Ντουμπάι REUTERS/Christopher Pike

Η αθλήτρια του μήκους Sayaka Murakami, που έχασε το δεξί της πόδι σε ένα ατύχημα όταν ήταν 25 ετών και αγωνίζεται με προσθετική λεπίδα, ελπίζει όχι μόνο σε ένα μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς του Τόκυο, που αναβλήθηκαν για το 2021, αλλά και να βρει αναγνώριση και αποδοχή στην Ιαπωνική κοινωνία, όπου τα ΑΜΕΑ αισθάνονται συχνά την πίεση να κρύβονται από την κοινή θέα.

Όπως πολλοί Ιάπωνες παρά-αθλητές, η Sayaka πιστεύει πως οι Αγώνες είναι μια μοναδική ευκαιρία να πολεμήσουν τις διακρίσεις  και να αλλάξουν τον τρόπο που η χώρα τους αντιμετωπίζει την αναπηρία. «Είναι η ευκαιρία μας», λέει η 37 χρονη αθλήτρια. «Ελπίζω πως οι Αγώνες θα είναι μια ευκαιρία να καταλάβει ο κόσμος πως ζούμε εδώ, ανάμεσά τους και είμαστε μέρος της κοινωνίας».

Η αναβολή των Παραολυμπιακών, που πλέον προγραμματίζονται για τον Αύγουστο 2021, στην αρχή την βύθισε στην απελπισία. «Είχα προπονηθεί πολύ σκληρά και σκόπευα να αποσυρθώ μετά τους Παραολυμπιακούς του 2020… Γι’αυτό απελπίστηκα και δεν μπορούσα να ξαναβρώ την αισιοδοξία μου», είπε.

Σταδιακά όμως ξαναβρήκε το εσωτερικό της κίνητρο και αποφάσισε να αρχίσει ξανά τις προπονήσεις,  και να διεκδικήσει να αγωνιστεί το 2021. «Αν κερδίσω το εισιτήριο, θα βάλω τα δυνατά μου να κάνω άλμα για μετάλλιο».

Εν όψει των Αγώνων, το Τόκυο βελτίωσε την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες, ωστόσο ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς. Σε μια έρευνα σε πολίτες της χώρας, το 84% των συμμετεχόντων είπαν πως πιστεύουν ότι υπάρχουν διακρίσεις και προκαταλήψεις απέναντι στα άτομα με αναπηρία. «Η Ιαπωνία δεν έχει συνηθίσει να αποδέχεται τη διαφορετικότητα. Ο τρόπος που κρινόμαστε όλοι έχει σχέση με το πόσο παραγωγικός είναι κάποιος ή πόση προστιθέμενη αξία έχει παραγωγικά», λέει ο Καθηγητής Αθλητικής Κοινωνιολογίας Motoaki Fujita.

Έχουν γίνει πολλές αλλαγές προς το καλύτερο από τότε που το Τόκυο κέρδισε τη διεξωγωγή των Αγώνων. Τα ΜΜΕ προσέλαβαν για πρώτη φορά δημοσιογράφους με προβλήματα κινητικότητας και μοντέλα με προσθετικά άκρα συμμετείχαν σε επιδείξεις μόδας. Ωστόσο, όλα μπορεί να χαθούν αν ακυρωθούν οι Αγώνες.

H Kaeda Maegawa στην επίδειξη μόδας όπου συμμετείχαν Παρααθλητές. Από το προσωπικό της Instagram.

Μια από τις συμμετέχουσες σε μια από τις επιδείξεις μόδας που έγιναν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Αγώνες είναι η 22χρονη Kaeda Maegawa, που αγωνίζεται στα 100  μέτρα και στο μήκος. Ανέβηκε στην πασαρέλα με μια κοντή λευκή φούστα που αναδείκνυε το μεταλλικό προσθετικό της μέλος.  H Kaeda κατανοεί πως πολλοί άνθρωποι προτιμούν να κρύβουν την αναπηρία τους στην Ιαπωνία. Η ίδια ωστόσο δεν κρύβει το προσθετικό της πόδι. Το βρίσκει καταπληκτικό.

Αν και ελπίζει σε ένα μετάλλιο, βλέπει τους Αγώνες κυρίως σαν μια ευρύτερη ευκαιρία. «Από τότε που το Τόκυο κέρδισε τη διεξαγωγή των Παραολυμπιακών αγώνων, αυξήθηκε η προβολή των παρααθλητών από τα ΜΜΕ και επομένως όλο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί την ύπαρξή μας. Αν θες να αλλάξεις κάτι, πρώτα πρέπει  να το γνωρίσεις».

Παρότι οι παρα-αθλητές ελπίζουν στη διεξωγωγή των Αγώνων, ο προβληματισμός για την πανδημία είναι μεγάλος μεταξύ αθλητών. Ο ιός μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για κάποιους παρααθλητές, όπως η Tomoya Ito, δυο φορές Παραολυμπιονίκης στον αγών δρόμου 400 και 800 μέτρων με αναπηρικό αμαξίδιο. «Για μένα δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσω με τον ιό», λέει.

Η Murakami παραμένει αισιόδοξη ότι το Τόκυο μπορεί να διοργανώσει τους αγώνες την επόμενη χρονιά και να δημιουργήσει μια θετική κληρονομιά για τα άτομα με αναπηρίες. «Σταδιακά, ο χώρος για τα άτομα με αναπηρία εξαπλώνεται στην Ιαπωνία. Ελπίζω αυτό να μην είναι πυροτέχνημα αλλά κάτι που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».