logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο με το National Geographic

Αν παρακολουθείτε National Geographic, ίσως γνωρίζετε ήδη τον Ιντιάνα Τζόουνς με το προσθετικό πόδι, τον Andrew Lin. Ο Andrew δηλώνει εξερευνητής και χρησιμοποιεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία για να εξερευνήσει αρχαίες πόλεις, στη σειρά ντοκυμαντέρ Lost Cities που τον ταξιδεύει από τον Ειρηνικό Ωκεανό ως το Ισραήλ.

Ο Lin απέκτησε το PhD του ως μηχανικός, και τότε συνειδητοποίησε πως είχε κάνει μια λανθασμένη παραδοχή: «Πίστευα πως η εποχή των μεγάλων αρχαιολογικών ανακαλύψεων είχε ήδη παρέλθει, αλλά έκανα τελείως λάθος. Ως μηχανικοί, έχουμε στη διάθεσή μας τεχνολογία για να ψάχνουμε με εντελώς νέο τρόπο. Τώρα διανύουμε -αν το αποφασίσουμε- τη νέα εποχή των ανακαλύψεων». Έτσι κι ο Lin έκανε αυτό που κανείς δεν θα περίμενε: «Πούλησα ότι είχα και δεν είχα. Μετακόμισα στο αυτοκίνητό μου. Έδωσα στον εαυτό μου περιθώριο έναν χρόνο να συγκεντρώσω χρήματα για να κάνω το πιο παράτολμο πράγμα που μπορούσα να σκεφτώ».

Το παράτολμο εγχείρημα που είχε στο μυαλό του ήταν να ανακαλύψει έναν τάφο 800 ετών: «Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τους δορυφόρους, τα drones, συστήματα ραντάρ, την ανάλυση δεδομένων κι άλλες παρόμοιες τεχνολογίες για να βρω τον τάφο του Τζένγκις Χαν στη Μογγολία». Κατάφερε μάλιστα να πείσει το National Geographic να τον χρηματοδοτήσει. Αν και δεν βρήκε ποτέ τον τάφο, η περιπέτειά του οδήγησε σε επόμενες περιπέτειες, όπως αυτές που αποτυπώνονται στα ντοκυμαντέρ της σειράς Lost Cities.

«Στη σειρά κάνουμε πραγματικές ανακαλύψεις. Δείχνουμε αληθινά πράγματα που κανείς δεν έχει ξαναδεί», λέει. «Βρήκαμε αληθινές αρχαίες πόλεις στα πιο απρόσιτα σημεία, όπου δεν έχει ξαναπατήσει αρχαιολόγος ή κανείς άλλος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και που δεν έχουν καταληστευθεί».

Βιονικός Ιντιάνα Τζόουνς

To 2016, o Lin έπαθε ένα τροχαίο ατύχημα που του στέρησε το πόδι του. Καθώς οδηγούσε εκτός δρόμου, έχασε την ισορροπία του. Προσπάθησε να την ξαναβρει  βγάζοντας το πόδι του έξω από το όχημα, με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τελικά το πόδι του.

Πολύ σύντομα μετά τον ακρωτηριασμό, αποφάσισε πως η μόνη αποδεκτή λύση ήταν ένα βιονικό προσθετικό πόδι. Με το υψηλής τεχνολογίας προσθετικό πόδι της Ossur είναι πλέον γνωστός ως «ο βιονικός Ιντιάνα Τζόουνς».

Παρότι τραγικό, ο Lin θεωρεί πως αυτό που του συνέβη τον βοήθησε να επανακαθορίσει τις απόψεις του για τη ζωή, να εκτιμήσει όσα έχει και να μην θεωρεί πλέον τίποτα δεδομένο. Μετά το ατύχημα επέστρεψε το συντομότερο στην ενεργό δράση και στην περιπέτεια.

“Η τεχνολογία σήμερα δομεί με νέους τρόπους τη ζωή μας”

Πέρα από την αγάπη του για την περιπέτεια, ο Albert εξακολουθεί να ασχολείται με τη μελέτη και τη γνώση. Είναι μέλος του University of California San Diego και πρόσφατα ίδρυσε το Centre for Human Frontiers, στο πλαίσιο του οποίου μελετά με άλλους ερευνητές με ποιον τρόπο η τεχνολογία δίνει δομή στη σύγχρονη κοινωνία και στον σύγχρονο άνθρωπο. Μαζί με τους φοιτητές του, προσπαθεί να βρει τρόπους να δημιουργήσει μέρη τεχνητών μελών με χαμηλό κόστος (όπως προσθετικές κάλτσες από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και εκτύπωση 3D). Ο ίδιος αισθάνεται ιδιαίτερα τυχερός με τα προσθετικά της Ossur που του επιτρέπουν να ζει όπως ακριβώς θέλει. Σκοπός του πλέον είναι να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους που έχουν χάσει κάποιο άκρο να αποκτήσουν το τεχνητό μέλος που θα τους επιστρέψει στην ενεργή ζωή.

ΠΗΓΗ: https://chronopoulos-gougis.com/