logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Ένας ιδιαίτερος αγώνας

Το Cybathlon αποτελεί έναν ιδιότυπο αγωνιστικό θεσμό: πρόκειται για μια διοργάνωση που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια και η οποία αποσκοπεί στο να αναδείξει τις καλύτερες τεχνολογίες που επιτρέπουν σε άτομα με αναπηρίες να ζουν μια όσο γίνεται πιο φυσιολογική πραγματικότητα. Έτσι τα αγωνίσματα δεν θυμίζουν σε τίποτα Ολυμπιακούς Αγώνες. Θυμίζουν, αντίθετα, το σαλόνι ή την κουζίνα του σπιτιού μας, ή έναν δρόμο με ανηφόρες, σκαλιά και κατηφόρες. Σκοπός των αγώνων είναι να προκύψει, σε κάθε κατηγορία αναπηρίας, η τεχνολογία που επιτρέπει σε κάποιον να κινείται όσο γίνεται πιο φυσιολογικά.

Για παράδειγμα, ο διαγωνισμός που αφορά την τεχνολογία προσθετικού χεριού, περιλαμβάνει δοκιμασίες όπως να βιδώσεις μια λάμπα, να ανάψεις ένα σπίρτο, να σηκώσεις αντικείμενα από ένα τραπέζι, να κουβαλήσεις αντικείμενα, κλπ. Αντίστοιχα, οι δοκιμασίες που αφορούν στα προσθετικά κάτω άκρα περιλαμβάνουν μεταφορά φορτίου σε μια σκάλα, ισορροπία σε μια δοκό, μεταφορά ενός κουβά γεμάτου νερό σε συνθήκες ισορροπίας, και άλλες.

Μπορεί σε κάποιον αρτιμελή οι δοκιμασίες αυτές να μην ακούγονται σαν κάτι άξιο λόγου, ωστόσο για να μπορέσει κάποιος με προσθετικό χέρι  να δέσει τα κορδόνια του ή κάποιος με προσθετικό πόδι να κατέβει μια σκάλα αρκετά ομάλά ώστε να μην χύσει ένα ποτήρι νερό, απαιτείται ιδιαίτερα πολύπλοκη τεχνολογία, και εξάσκηση. Οι κινήσεις αυτές είναι που επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να έχουν μια όσο γίνεται πιο αυτόνομη καθημερινότητα.

Ο αγώνας ασφαλώς αφορά τις ικανότητες των συμμετεχόντων, κυρίως όμως εστιάζει στην τεχνολογία. Υπ’αυτή την οπτική, το Cybathlon είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες των προσθετικών τεχνολογιών, όπου ο σκοπός είναι να αναδειχτούν οι δυνατότητες όταν άνθρωποι και τεχνολογία συνεργάζονται με επιτυχία.

Το Cybathlon στην εποχή του COVID19

Ο αγώνας CYBATHLON 2020 Global Edition εκτυλίχθηκε στις 13-14 Νοεμβρίου 2020. Συνολικά, συμμετείχαν 51 ομάδες από 20 χώρες. Λόγω της πανδημίας, οι ομάδες διαγωνίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές ζώνες και αγωνιστικούς χώρους.

Το CYBATHLON περιλάμβανε τέσσερεις αγωνιστικές κατηγορίες, όπου διαγωνίστηκαν ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες και η τεχνολογία που χρησιμοποιούν: έναν εικονικό αγώνα με δραστηριότητες που ελέγχονται με τον εγκέφαλο (BCI), έναν αγώνα ταχύτητας ηλεκτρικού αμαξιού με ηλεκτρονικό ερέθισμα των μυών (FES), αγώνα εμποδίων για όσους χρησιμοποιούν προσθετικό χέρι (ARM), προσθετικό πόδι (LEG), ρομποτικό εξωσκελετό (EXO) και ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο (WHL).

Σε κάθε αγώνα συμμετείχαν 5-13 ομάδες. Η Ελβετία είχε τους περισσότερους συμμετέχοντες (10 ομάδες), καθώς λόγω της πανδημίας κάποιες χώρες χρειάστηκε να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους. Οι ομάδες διαγωνίστηκαν η καθεμία μόνη, με μόνους παρόντες τους διαιτητές. Ο Rolf Schoch, ένας πιλότος με ρομποτικό εξωσκελετό που έκανε ατομικό ρεκόρ, είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. «Η οργάνωση του αγώνα κατ’αυτό τον τρόπο ήταν η μόνη εναλλακτική, δεδομένων των συνθηκών. Παρόλο που μου έλειψε η παρουσία του κοινού, κατάφερα να συγκεντρωθώ καλύτερα».

Το επόμενο Cybathlon

Ο επόμενος διεθνής αγώνας προγραμματίζεται για το 2024, αφού η διοργάνωση επαναλαμβάνεται κάθε 4 χρόνια. Το διάστημα αυτό θεωρείται ικανό ώστε να αναπτυχθούν νέα τεχνητά μέλη και νέες τεχνολογίες, ώστε η διοργάνωση να μπορεί να αναδείξει κάτι νέο.

Στο μεσοδιάστημα, η ομάδα της Cybathlon οργανώνει ημερίδες, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια ή εκθέσεις, και προβάλει σε σχολεία και πανεπιστήμια το μήνυμα ότι η τεχνολογία είναι πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπου. Ταυτόχρονα, η Cybathlon αποσκοπεί να εκπαιδεύσει τους αρτιμελείς στα προβλήματα που μπορεί να έχει κάποιος μη αρτιμελής σε καθημερινή βάση. Όσοι θεωρούν αυτονόητο πως αν καεί μια λάμπα, θα την ξεβιδώσουν, και θα βιδώσουν μια καινούργια, δεν έχουν παρά να παρακολουθήσει πόσο πολύπλοκο είναι αυτό σε έναν αγώνα Cybathlon.

Δείτε φωτογραφίες από τις δοκιμασίες για προσθετικό χέρι και πόδι των φετεινών αγώνων.

Όλοι ξεκινάμε τη μέρα με ένα φλυτζάνι καφέ. Πόση τεχνολογία χρειάζεται για να το κάνει αυτό κάποιος  με προσθετικό χέρι;

 

Πώς καρφώνεις ένα καρφί με προσθετικό χέρι; Όχι και τόσο εύκολο…

 

Μια κίνηση που απαιτεί ακρίβεια: απλώνοντας τη μπουγάδα

 

Ισορροπία στη δοκό με κουβάλημα βάρους: μια καθημερινή συνθήκη που κάνει τη ζωή δύσκολη σε όσους χρησιμοποιούν τεχνητό κάτω άκρο.

 

Στη σκάλα με μια μπάλα και βάρος: όποιος είναι γονιός, βρίσκεται καθημερινά στη θέση αυτή. Πόσο πιο δύσκολο είναι με ένα προσθετικό πόδι;

Μάθετε περισσότερα για το Cybathlon εδώ.