Όταν στην ηλικία των 4 ετών η Emma διαγνώστηκε με πνευμονία, η οικογένειά της έμαθε ταυτόχρονα πως έπασχε από σκολίωση. Όταν η σκολίωση εξελίχτηκε από τους τους 15 στους 42 βαθμούς σε περίπου έναν χρόνο, οι γονείς της ανησύχησαν πως θα χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση. Όμως η επιμονή και η υπομονή που έδειξαν στην πιστή τήρηση της θεραπείας της Έμμα με κηδεμόνα, οδήγησε σε ένα εξαιρετικό, όχι πολύ σύνηθες αποτέλεσμα.
Διάγνωση κατά τύχη
Όταν η Έμμα ήταν 4 ετών, αρρώστησε με ένα βαρύ κρύωμα. Ο υψηλός πυρετός και η δύσπνοια που εμφάνιζε η μικρή θορύβησαν τους γονείς αλλά και τον παιδίατρο, που τους έστειλε στα επείγοντα για να κάνουν ακτινογραφία θώρακος. Η ακτινογραφία έδειξε πως η μικρή έπασχε από πνευμονία, αλλά όχι μόνο. Μια εβδομάδα μετά από την επίσκεψή τους στα επείγοντα, ο παιδίατρος της μικρής ενημέρωσε τους γονείς πως η ακτινογραφία της μικρής έδειχνε πως είχε σκολίωση.
Οι γονείς της μικρής πιστεύουν πως ο παιδίατρος τότε έσωσε το παιδί τους για δεύτερη φορά σε λίγες μόλις εβδομάδας. Τους σύστησε να δουν έναν ορθοπεδικό σε μια ειδική μονάδα παίδων της περιοχής τους
Η Emma υποβλήθηκε σε εξετάσεις υψηλής ακριβείας που έδειξαν πως η καμπύλη της σκολίωσης ήταν περίπου 14 βαθμών. Η διάγνωση ήταν ιδιοπαθής παιδική σκολίωση. Η καμπύλη 14 βαθμών δεν θεωρείται πολύ σοβαρή και δεν συστήθηκε θεραπεία, αλλά στενή παρακολούθηση της εξέλιξής της.
Ωστόσο, μια εξέταση 6 μήνες αργότερα έδειξε πως η σκολίωση είχε αυξηθεί και είχε φτάσει τους 26 βαθμούς, οπότε κρίθηκε σκόπιμο η Emma να ξεκινήσει θεραπεία με κηδεμόνα σκολίωσης.
Από την παρακολούθηση στον πρώτο κηδεμόνα σκολίωσης
Η χρήση κηδεμόνα αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για την αποφυγή επιδείνωσης της σκολίωσης και θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να σταματά την εξέλιξη της παιδικής ιδιοπαθούς σκολίωσης. Έτσι η Emma απέκτησε τον πρώτο της κηδεμόνα, τον οποίο έπρεπε να φορά 20 ώρες την ημέρα για τα επόμενα 3 χρόνια.
Οι γονείς της Emma ήρθαν σε επαφή με την διεθνή οργάνωση Curvy Girls Foundation, η οποία προσφέρει ομάδες υποστήριξης για κορίτσια με σκολίωση. Οι ομάδες υποστήριξης έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να ακολουθήσει η Emma πιστά το πρόγραμμα χρήσης του κηδεμόνα, και να ξέρει πως δεν αντιμετωπίζει μόνη της τις δυσκολίες που οφείλονται στη σκολίωση.
Η μητέρα της πιστεύει πως τα άλλα κορίτσια, που αγωνίζονταν κι αυτά με σκολίωση, ήταν σαν υποδείγματα για την Emma. Βλέποντάς τες να αντιμετωπίζουν την δική τους διάγνωση, η Emma έπαιρνε θάρρος πως μπορούσε να τα καταφέρει κι εκείνη.
“Ο κηδεμόνας ήταν άβολος και με τσιμπούσε” λέει η Emma. “Όταν τον φορούσα στο σχολείο, τα παιδιά τον χτυπούσαν με το δάχτυλο και με ρωτούσαν ‘Τι είναι αυτό; Γιατί το φοράς;’ Τους εξηγούσα ξανά και ξανά, αλλά τελικά ήταν λίγο ντροπιαστικό να είμαι διαφορετική.”
Σκληρή προσπάθεια και επιτυχία
Η ραγδαία σωματική ανάπτυξη της Emma εκτόξευσε και την σκολίωση από τους 26 στους 42 βαθμούς. Οι γονείς της άρχισαν να ανησυχούν ότι δεν απέφευγαν την χειρουργική επέμβαση, η οποία συστήνεται συνήθως για καμπύλες 50-60 βαθμών. Αν η σκολίωση της Emma συνέχιζε να εξελίσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, μπορεί να απαιτούνταν όχι μία, αλλά ίσως περισσότερες επεμβάσεις.
Τότε η Emma άλλαξε θεραπεία, και πέρασε σε έναν πιο μακρύ κηδεμόνα που όχι μόνο σταμάτησε την επιδείνωση επιτυχώς, αλλά και αντέστρεψε την σκολίωση. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η καμπύλη της Emma είχε πέσει στους 20 βαθμούς. Λόγω της βελτίωσης αυτής, ο γιατροί της επέτρεψαν να κάνει ένα «διάλειμμα» 8 μηνών από τον κηδεμόνα, κάτι που την ανακούφισε πολύ.
Η Emma κατάφερε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, που δεν είναι πολύ σύνηθες. Ανταποκρίθηκε καλά στη θεραπεία με κηδεμόνα επειδή ακολούθησε πολύ πιστά τις οδηγίες των γιατρών της. Αυτό δεν ήταν εύκολο, και ίσως η Emma να συνεχίσει να έχει κάποια προβλήματα στο μέλλον. Τώρα όμως ξέρει πως ο κηδεμόνας, όση υπομονή κι αν απαιτεί, αποδίδει.
Ένας λόγος που η Emma δημοσιοποίησε την ιστορία της είναι επειδή είναι πολύ δύσκολο να συμμορφωθεί ένα παιδί πλήρως με την χρήση κηδεμόνα. Με την ιστορία της, θέλει να πει στα άλλα παιδιά «κοιτάξτε τι μπορεί να πετύχετε αν συμμορφωθείτε». Μπορεί να χρειαστεί να ξαναφορέσει κηδεμόνα, αλλά ξέρει πλέον πως με την σωστή χρήση του μπορεί να πετύχει πολλά και πάλι.