logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Η Amanda Sullivan, από το New Jersey, είναι η πρώτη γυναίκα με τεχνητό κάτω άκρο που αποφοίτησε από πυροσβεστική ακαδημία και έγινε ενεργή πυροσβέστης.

Ανακοινώνοντας το νέο στο Instagram, η Amanda έγραψε «Η αποστολή μου θα είναι να μην είμαι η τελευταία».

Πολυτραυματίας για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες

Η Amanda χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας  μεθυσμένος οδηγός τα Χριστούγεννα του 2008, και μάλιστα ενώ ανάρρωνε από ένα προηγούμενο αυτοκινητιστικό που της είχε αφήσει ευαισθησία στη σπονδυλική στήλη. Πολυτραυματίας για δεύτερη φορά σε λίγους μόλις μήνες, η Amanda υπέφερε ξανά από τραύματα στην σπονδυλική στήλη και σε ολόκληρο το σώμα, ενώ είχε υποστεί εγκεφαλική διάσειση για δεύτερη φορά.

Πριν το ατύχημα, η Amanda ήταν αθλήτρια. Ο τραυματισμός της την άφησε  με βαθιά κατάθλιψη, που την έκανε να σκεφτεί ακόμη και την αυτοκτονία. Μετά από την εμπειρία αυτή, η Amanda αποφάσισε να παλέψει. Δεν ήθελε το ατύχημα να καθορίσει την υπόλοιπη ζωή της, και στηρίχτηκε στη βοήθεια της μητέρας της για να συνέλθει. «Κατάλαβα πως δεν έχει σημασία το σκορ στο ημίχρονο, γιατί το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει», είπε σε μια συνέντευξη στο ESPN.

Η Amanda πράγματι συνήλθε, ξεκίνησε μάλιστα πάλι τον αθλητισμό και έλαβε μέρος σε 100 αγώνες δρόμου. Όμως πριν από δύο χρόνια, περίπου την ίδια εποχή που έχασε τη μητέρα της και πήρε διαζύγιο, το παλιό τραύμα της στο δεξί της πόδι επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα κακή αιμάτωση και μερική νέκρωση του δεξιού κάτω άκρου. Η Amanda χρειάστηκε τότε να υποστεί ακρωτηριασμό. Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, χρησιμοποιεί προσθετικό πόδι.

Επιστροφή στη δράση ως διασώστης

Ήταν τόσες οι αλλαγές στη ζωή της σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, που η Amanda αισθάνθηκε πως χρειαζόταν μια νέα αρχή. Αποφάσισε τότε να ασχοληθεί με τη διάσωση και την παροχή πρώτων βοηθειών. Στα δύο ατυχήματα που είχε πάθει, την είχαν σώσει οι διασώστες της Πυροσβεστικής.  Αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

Αν και στην αρχή ανησύχησε για τις δυσκολίες της εκπαίδευσης που έπρεπε να λάβει, σύντομα ανακάλυψε πως υπήρχαν ήδη πυροσβέστες με προσθετικό πόδι στο Πυροσβεστικό Σώμα – όλοι άνδρες. Επικοινώνησε με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Τμήματος της περιοχής της και τον ρώτησε αν την θεωρούσε τρελή. Εκείνος θεώρησε πως αν είχε επιβιώσει από τόσα, σήμαινε πως το κίνητρό της για ζωή ήταν τεράστιο και την ενθάρρυνε να το προσπαθήσει. Την προετοίμασε μάλιστα ο ίδιος προσωπικά για τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Τον Ιούνιο του 2020, ο δήμος επέλεξε την Amanda να εκπαιδευτεί ως αναπληρωτής πυροσβέστης. Το μόνο εμπόδιο ήταν πως χρειαζόταν ένα εξειδικευμένο προσθετικό πόδι, το οποίο παρέλαβε μόλις μια μέρα πριν από το τεστ εισαγωγής στην ακαδημία, το οποίο γίνεται με εξοπλισμό βάρους 30 κιλών – όποιος κόβεται στο τεστ, έχει δικαίωμα να ξαναδοκιμάσει δυο φορές.

Η Amanda, συνήθισε μέσα σε ελάχιστο χρόνο το νέο προσθετικό της πόδι, κατασκευασμένο από την Ossur. Μ’αυτό πέρασε με την πρώτη όλες τις εξετάσεις και αποφοίτησε χωρίς καθυστερήσεις, και μάλιστα με μεγάλο ενθουσιασμό.

Η Amanda σήμερα εργάζεται, αθλείται, λατρεύει το τρέξιμο, τις καταδύσεις, τα ζώα, και την περιπέτεια. Πάνω απ’όλα, έχει σκοπό να βοηθήσει όσο μπορεί όποιον παλεύει να αλλάξει σελίδα στη ζωή του. Το “χρωστάει” στη μητέρα της, στον αρχηγό της Πυροσβεστικής, και σε όλους όσους τη βοήθησαν να γυρίσει η ίδια σελίδα.

ΠΗΓΗ: https://chronopoulos-gougis.com/