logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Οι αλλαγές του καιρού φέρνουν προκλήσεις για όσους χρησιμοποιούν προσθετικό πόδι, ειδικά όσον αφορά στην φροντίδα της επιδερμίδας του κολοβώματος. Το υγιές δέρμα είναι σημαντικό για όποιον θέλει να χρησιμοποιεί το τεχνητό του μέλος αδιάλειπτα. Είτε το πρόβλημα είναι ο υπερβολικός ιδρώτας το καλοκαίρι, είτε ξηρότητα τον χειμώνα, είναι σημαντικό να προσαρμόζει κανείς τον τρόπο που φροντίζει το κολόβωμα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία, δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την εφίδρωση και την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην επιδερμίδα.

Ωστόσο, με την κατάλληλη φροντίδα, δεν χρειάζεται να φοβάστε το καλοκαίρι, ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα.

1. Καθαριότητα και πάλι καθαριότητα

Η πιο βασική συμβουλή για το καλοκαίρι είναι ο καλός καθαρισμός. Η προσθετική θήκη και κάλτσα αποτελούν ένα πρώτης τάξεως περιβάλλον για τα βακτήρια και τους μύκητες, που αναπτύσσονται και ερεθίζουν το δέρμα. Η καλή υγιεινή προστατεύει από οδυνηρές μολύνσεις, τρίχες που αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα, φουσκάλες, και πληγές.

Επιπλέον, όσοι έχουν υποστεί ακρωτηριασμό ιδρώνουν περισσότερο, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να  αντισταθμίσει την απώλεια επιδερμίδας που συνεπάγεται ο ακρωτηριασμός.

Το τακτικό πλύσιμο του κολοβώματος, της προσθετικής κάλτσας, και της θήκης με ένα ήπιο σαπούνι καθημερινής χρήσης με αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση κρατά τόσο το δέρμα όσο  και το τεχνητό μέλος όσο γίνεται πιο καθαρά. Ανάλογα με την δραστηριότητα και την εφίδρωση, μπορεί να απαιτούνται 2-3 πλυσίματα ημερησίως.

2. Σκεφτείτε έναν τρόπο καθαρισμού όταν δεν είστε σπίτι

Γυναίκα με προσθετικό πόδι | RehabLine-Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Κηδεμόνες Σκολίωσης Κύφωσης Σκεφτείτε εκ των προτέρων με ποιον τρόπο θα καθαρίσετε το κολόβωμα και το τεχνητό μέλος αν είστε εκτός σπιτιού, π.χ. σε μια εκδρομή, στην παραλία, ή σε μια μεγάλη βόλτα. Στις περιπτώσεις αυτές  μπορεί να μην έχετε εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό ή στο σύνηθες καθαριστικό σας.

Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα καθαριστικό εύκολης χρήσης, ένα προϊόν απορροφητικό των υγρών, και μια στεγνή προσθετική κάλτσα. Για παράδειγμα, λίγο αντισηπτικό χεριών μπορεί να είναι χρήσιμο κι αποτελεσματικό μέχρι να επιστρέψετε σπίτι. Έστω κι ένας ελαφρύς καθαρισμός είναι καλύτερος από καθόλου καθαρισμό.

Όταν καθαρίζετε το κολόβωμα και το τεχνητό σας μέλος εκτός σπιτιού, προσέξτε πού ακουμπάτε την καθαρισμένη θήκη / κάλτσα πριν την ξαναφορέσετε. Προσπαθήστε να καθαρίσετε, να στεγνώσετε και να ξαναφορέσετε την πρόθεση χωρίς να ακουμπήσετε κάποια επιφάνεια πιθανόν μολυσμένη από βακτήρια.

3. Αλλάξτε επένδυση και κάλτσα συχνότερα

Το καλοκαίρι θα χρειαστείτε περισσότερες επενδύσεις ή κάλτσες ώστε να μπορείτε να αλλάζεται συχνά. Να θυμάστε να τα καθαρίζετε όσο γίνεται πιο σύντομα μετά την χρήση τους, ώστε ο ιδρώτας να μην δημιουργήσει δυσάρεστες οσμές και να μην κάνει ζημιά στα ειδικά υφάσματα.

Οι καθαρές επενδύσεις / κάλτσες είναι σημαντικές και για έναν δεύτερο λόγο: κατά την εφίδρωση, μπορεί να γλιστρούν και να πέφτουν όταν κινείστε. Αυτό είναι ενοχλητικό και μπορεί με τη σειρά του να δημιουργεί τριβές και περισσότερους ερεθισμούς.

4. Ενυδατώστε το κολόβωμα πρωί και βράδυ

Η εφίδρωση ξηραίνει την επιδερμίδα και μπορεί να επηρεαστεί η εφαρμογή της θήκης. Ενυδατώστε τακτικά το δέρμα σας για να το διατηρήσετε ελαστικό και δυνατό. Ωστόσο μετά την ενυδάτωση περιμένετε να στεγνώσει πλήρως το δέρμα πριν ξαναφορέσετε το προσθετικό σας.

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση τη νύχτα. Η επιδερμίδα αυτοθεραπεύεται όσο κοιμάστε, οπότε μια καλή ενυδάτωση πριν κοιμηθείτε βοηθά σε καλύτερη ίαση της επιδερμίδας από ερεθισμούς και άλλα δερματικά προβλήματα.

5. Να είστε προετοιμασμένοι και να ξέρετε πότε πρόκειται να ιδρώσετε

Αν ξέρετε πως θα προπονηθείτε σκληρά, θα κάνετε μια δραστηριότητα που απαιτεί να ξεπεράσετε τα όριά σας, θα βρεθείτε σε συνθήκες που θα σας κάνουν να ιδρώσετε, μην φύγετε από το σπίτι χωρίς κατάλληλη προετοιμασία. Χρησιμοποιείστε προληπτικά ένα αντι-ιδρωτικό προϊόν και φροντίστε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα για έναν γρήγορο καθαρισμό.