logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Μια σπάνια πάθηση των οστών

O Bradley Pedrick, σήμερα 13 ετών, έχασε το αριστερό του πόδι σε ηλικία 3 ετών αφού διαγνώσθηκε με ψευδάρθρωση. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση που εκδηλώνεται σε 1 παιδί στα 4 εκατομμύρια και πλήττει τα οστά, προκαλώντας κατάγματα που δεν επουλώνονται ποτέ.

Ο μικρός Bradley γεννήθηκε με κάταγμα στην κνήμη, με αποτέλεσμα το αριστερό του πόδι να είναι σχεδόν τρία νούμερα παπούτσι μικρότερο από το δεξί.

Ως αποτέλεσμα, ο Bradley δεν μπόρεσε ποτέ να περπατήσει άνετα. Κούτσαινε πολύ και χρειαζόταν να φοράει κηδεμόνα. Το πόδι του συγκρατούνταν από το σώμα του μόνο χάρη στον μυικό ιστό και τους χόνδρους της άρθρωσης. Ο μικρός περπατούσε όσο μπορούσε, κυρίως όμως σερνόταν ή μπουσουλούσε. Για να βγει από το σπίτι, χρειαζόταν αναπηρικό αμαξίδιο.

Η δύσκολη απόφαση του ακρωτηριασμού

Σε ηλικία τριών ετών, η μητέρα και η ιατρική ομάδα που τον παρακολουθούσε κατέληξαν πως ήταν προτιμότερος ο ακρωτηριασμός του αριστερού ποδιού του μικρού αγοριού.

Για την μητέρα του, Cheryl Collings, η απόφαση ήταν δύσκολη. Γνώριζε για την πάθηση του γιου της από την ηλικία των μόλις έξι εβδομάδων. Ήξερε πως χωρίς τον ακρωτηριασμό, ο γιος της θα έπρεπε να μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο εφ’όρου ζωής, γιατί το πόδι του δεν αναπτυσσόταν όπως έπρεπε.  Είτε ο Bradley θα είχε μπροστά του ένα ατελείωτο δρόμο θεραπείας, καταγμάτων και ευαισθησία, είτε θα προχωρούσε σε ακρωτηριασμό και σε χρήση προσθετικού ποδιού.

Σήμερα, η Cheryl λέει: “Ήταν μια πραγματικά φρικτή απόφαση. Αναρωτιόμουν αν κάνω τη σωστή επιλογή. Είναι φοβερό να παίρνεις αυτή την απόφαση για λογαριασμό του παιδιού σου.

“Σήμερα δεν καταλαβαίνεις καν πως ο Bradley έχει προσθετικό πόδι, αν δεν το δεις. Από την αρχή δεν άφησε τίποτε να τον καταβάλει. Τον αφήνω να μεγαλώνει με την προσέγγιση ‘αν θες να κάνεις κάτι, απλώς κάντο’. Κατά καιρούς υπέστη λίγο bullying στο σχολείο αλλά έχει τέτοια αντίληψη που δεν τον ενοχλεί. Είναι απίστευτος.”

Μια νέα ζωή με το προσθετικό πόδι

“Το πρώτο του προσθετικό πόδι, ο Bradley το απέκτησε 12 εβδομάδες μετά την επέμβαση κι αμέσως περπάτησε μια απόσταση μακρύτερη από οποιαδήποτε απόσταση είχε περπατήσει ως τότε στη ζωή του. Σχεδόν αμέσως άρχισε να σκαρφαλώνει στα δέντρα, να κάνει ποδήλατο, ξεκίνησε την ιστιοπλοϊα. Αυτό με έκανε να καταλάβω πως είχα πάρει τη σωστή απόφαση”, λέει σήμερα η Cheryl.

Ο Bradley έχει αλλάξει 15 προσθετικά πόδια σε 13 έτη, καθώς σαν παιδί στην ανάπτυξη ψηλώνει και μεγαλώνει. Μετά τον ακρωτηριασμό, χρειάστηκαν επίσης δύο ακόμη επεμβάσεις στο κολόβωμα, ώστε να είναι τέτοια η μορφή του που το παιδί να μπορεί να χρησιμοποιεί προσθετικό πόδι. Η μητέρα του έχει κρατήσει όλα τα προσθετικά, ως αναμνηστικό του πώς εξελίσσεται το γούστο του Βradley, αφού αυτός επιλέγει πάντα το σχέδιο (οι πειρατές ήταν το πιο αγαπημένο του, πιστεύει η Cheryl). Τα τελευταία προσθετικά μπορούν σε κάποιο βαθμό να επιμηκυνθούν, ώστε να μην χρειάζονται τόσο συχνά αλλαγή ολόκληρου του τεχνητού  μέλους.

Ο Bradley πλέον απολαμβάνει τη ζωή με τις δύο αδερφές και τους τρεις αδερφούς του, ηλικίας από 8 ως 16 ετών. Είναι πιο δραστήριος από ποτέ κι έχει φιλοδοξίες για το μέλλον του. Μάλιστα το 2019 κέρδισε τον διαγωνισμό ιστιοπλοϊας στην Κορνουάλη όπου ζει, και έλαβε ειδικό βραβείο για την επιμονή του παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

ΠΗΓΗ: https://www.cornwalllive.com/