logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Στο σπίτι των Pixley, είναι ένα σαββατοκύριακο σαν όλα τ’άλλα. Το σπίτι βρίθει ενέργειας. Ο αέρας είναι γεμάτος από γέλια παιδιών, που μπαίνουν τρέχοντας στην κουζίνα για να «κλέψουν» μια φέτα φρεσκοψημένου κέηκ σοκολάτας. Η μικρή Abby έχει έρθει να παίξει με τις αδελφούλες, την Morgan και την Paige, κι ετοιμάζονται να φύγουν στην παιδική χαρά.

Η Morgan είναι ένα κοριτσάκι σαν όλα τα κοριτσάκια. Ονειρεύεται τι θα γίνει όταν μεγαλώσει, είναι γεμάτη ενέργεια, και κάθε μέρα τρέχει από το σχολείο στην πισίνα, και μετά για παιχνίδι, ποδήλατο, και βόλτες. Ακόμη και σκι κάνει! Οι γονείς της είναι αθλητικοί και καλλιεργούν το αθλητικό πνεύμα και στην Morgan, γιατί πιστεύουν πως η δραστηριότητα τονώνει την αυτοπεποίθησή της.

Ένα κοριτσάκι όπως όλα τ’άλλα

«Όλοι οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους, κι εμείς το ίδιο. Θέλουμε να ξέρουμε πως τα κορίτσια μας είναι ασφαλή κι ότι τα άλλα παιδιά τα αποδέχονται», λέει η μητέρα της Morgan. «Σ’αυτή την ηλικία, τα παιδιά είναι κυρίως περίεργα και κάνουν πολλές ερωτήσεις για το πόδι της Morgan. Συνειδητοποιούμε πως η κατάσταση μπορεί ν’αλλάξει καθώς η Morgan πλησιάζει την εφηβεία, οπότε κάνουμε συνειδητά ότι μπορούμε για να την μεγαλώσουμε σαν δυνατό παιδί με αυτοπεποίθηση». 

Το πρότυπο της Morgan είναι η αθλήτρια και μέλος της Team Össur Sarah Reinertsen, που μάλιστα ζει εκεί κοντά. Όπως και η Morgan, η Sarah γεννήθηκε με PFFD, μια διαταραχή των ιστών που οδήγησε σε ακρωτηριασμό του αριστερού ποδιού της σε ηλικία 7 ετών. «Νιώθουμε τυχεροί που η Morgan γνωρίζει την Sarah,  γιατί οι ιστορίες τους έχουν πολλά κοινά σημεία. Όχι μόνο έχουν την ίδια πάθηση, αλλά έχουν χάσει το ίδιο πόδι. Μοιάζουν κιόλας! Η Morgan είναι σαν μια μικρή Sarah. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί  να βλέπει στο πρόσωπο της Sarah πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μεγαλώνοντας, και να ονειρεύεται».

Οι Pixleys έχουν επίσης την τύχη να βρίσκονται σε επαφή με την Challenged Athletes Foundation (CAF) σχεδόν από την αρχή της περιπέτειας της Morgan. Η κόρη τους ήταν μόλις 6 μηνών μωρό όταν οι γονείς της πήραν μέρος στο ετήσιο Πρωτάθλημα Τριάθλου του Σαν Ντιέγκο. Από τότε πηγαίνουν κάθε χρόνο, και νιώθουν μέρος της οικογένειας της CAF.

Μόλις 3 ετών το 2016, η Morgan πήρε μέρος στο πρώτο camp τρεξίματος και αθλητισμού που συνδιοργάνωσαν η Össur με την CAF. Έναν χρόνο μετά, η Morgan άρχισε να χρησιμοποιεί την πρώτη της πρόθεση Össur Flex-Run™ Junior για να κάνει αθλητικές δραστηριότητες. Ήταν η κατάλληλη στιγμή, καθώς η οικογένεια έκανε πεζοπορία συχνά και η Morgan δεν ήθελε πια να την κουβαλούν αγκαλιά.

Το πιο κουλ παιδί στο σχολείο

«Προσωπικά ενθουσιάζομαι που βλέπω παιδιά να αποκτούν προσθετικό μέλος για τρέξιμο από τόσο νεαρή ηλικία», λέει η Sarah Reinertsen. «Όταν ήμουν παιδί, δεν υπήρχαν τέτοια προσθετικά πόδια. Έμαθα να τρέχω μόνο όταν έγινα 12 ετών! Είναι απολύτως απαραίτητο τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σ’αυτή την τεχνολογία για να αναπτύσσουν καλές συνήθειες φυσικής άσκησης και να μην χάνουν την αυτοπεποίθησή τους».

Και πράγματι, η Morgan τα καταφέρνει μια χαρά. Ξέρει πως αν δουλέψει σκληρά, μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε βάλει με το μυαλό της. Για την καθημερινότητα, έχει προσθετικό πόδι με γόνατο Össur Total Knee® Junior και πέλμα Össur Flex-Foot® Junior. Ωστόσο για να αθλείται, χρησιμοποιεί  το Össur Flex-Run Junior, χωρίς γόνατο. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που συνηθίζεται στα μικρά παιδιά, που είτε δεν είναι αρκετά ψηλά ώστε να έχουν και γόνατο, είτε δεν έχουν ακόμη τον απαραίτητο φυσικό συντονισμό ώστε να διαχειρίζονται ένα προσθετικό γόνατο όσο αθλούνται. Καθώς θα αναπτύσσεται σωματικά, η Morgan θα προσθέσει και γόνατο στο αθλητικό τεχνητό της μέλος, όπως η Sarah.

Η ίδια η Morgan δεν έχει καμία αμφιβολία πως μπορεί να καταφέρει τα πάντα. «Πιστεύω πως είμαι το πιο κουλ παιδί του σχολείου», λέει, και τρέχει στην κούνια για να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί.

ΠΗΓΗ: https://chronopoulos-gougis.com/