H Priscille Deborah είναι η μοναδική Γαλλίδα αυτή τη στιγμή που χρησιμοποιεί προσθετικό χέρι της Ottobock με την τεχνολογία TMR, μια καινοτομία που μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει εκατοντάδες άτομα με αναπηρία να ανακτήσουν την αυτονομία τους.
Γνωστή στη Γαλλία ως «βιονική γυναίκα», η ζωγράφος και συγγραφέας Priscille Deborah, μητέρα δύο παιδιών, είναι πλέον φτιαγμένη τόσο από σάρκα όσο και από μέταλλο, καθώς έχει υποστεί ακρωτηριασμό και των δύο ποδιών και του δεξιού χεριού της. Κολυμπάει, κάνει σκι, παίζει μπάντμιντον – προσαρμοσμένα βέβαια, αλλά η προσαρμογή είναι το δυνατό της σημείο.
Η Priscille Deborah έπασχε από κατάθλιψη που την οδήγησε σε μια φοβερή απόπειρα αυτοκτονίας, όταν πήδηξε μπροστά στον συρμό του παρισινού μετρό το 2006. Αν και επιβίωσε, έχασε δύο πόδια κι ένα χέρι. Μετά από πολλούς μήνες σωματικού και ψυχικού πόνου, το 2009 κατάφερε να περπατήσει ξανά με τεχνητά κάτω άκρα.
Το καινοτόμο τεχνητό άνω άκρο της Ottobock
Το 2013, ο προσθετικός της της μιλά για την TMR, την μέθοδο που επιτρέπει την τοπική «επανανεύρωση» των μυών. Ακολουθεί επίμονος αγώνας για να ξαναβρεί την κινητικότητά της.
Πράγματι, το θαύμα χρειάστηκε 5 χρόνια για να γίνει: για τη δημιουργία της ιατρικής ομάδας, την προετοιμασία της επέμβασης, τη συνεργασία της Ottobock, που ανέπτυξε την τεχνολογία. Κυρίως, η συγκέντρωση του απαραίτητου ποσού, καθώς το συγκεκριμένο βιονικό τεχνητό άνω άκρο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία στη Γαλλία. Γι’αυτό και σήμερα η Priscille αγωνίζεται ώστε η τεχνολογία να γίνει διαθέσιμη σε περισσότερα άτομα με αναπηρία.
“Με την ΤMR, σκέφτομαι την κίνηση κι αυτή ακολουθεί. Γίνεται αυθόρμητα, άμεσα και αποτελεσματικά, αλλά πέρασα 2 χρόνια εκπαίδευσης για να το καταφέρω. Πλέον φοράω το προσθετικό μου χέρι 12 ώρες τη μέρα και το βγάζω για να κοιμηθώ”. Η συσκευή έχει 5 αισθητήρες που χρειάστηκε να συνδεθούν ξανά στους νευρώνες ώστε ο εγκέφαλος να δίνει εντολές για κίνηση.
Η συντήρηση του βιονικού χεριού της δεν είναι απλή, αλλά η Ottobock ανταποκρίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε ανάγκη: εξάλλου, η Priscille είναι μια μοναδική περίπτωση.
Προσθετικά πόδια υψηλής τεχνολογίας
Η Priscille χρησιμοποιεί επίσης προσθετικά κάτω άκρα υψηλής τεχνολογίας. Η ίδια προτιμά να τα φορά χωρίς καλύμματα, περήφανη που δείχνει την διαφορετικότητά της.
“Μερικές φορές έχω την εντύπωση πως έχω μια υπερδύναμη. Όταν με αποκαλούν “βιονική γυναίκα” ή “Super Jaimie” έχω την εντύπωση πως είμαι κάποια σούπερ ηρωίδα. Αυτό μου επιτρέπει να δίνω αξία στην αναπηρία μου και να βλέπω το σώμα μου διαφορετικά, λες και η τεχνολογία το βελτιώνει.”
Τεχνολογία στα προσθετικά άκρα: δεν πρόκειται για πολυτέλεια
Από το 2006 κιόλας, η Priscille είχε δημιουργήσει σελίδα στο Facebook, σαν ένα καθημερινό ημερολόγιο της πορείας της προς την αποκατάσταση. Σήμερα, την έχει μετετρέψει σε χώρο ανταλλαγής με άτομα με αναπηρία που ελπίζουν να ανακτήσουν την αυτονομία τους και την κοινωνική ζωή τους.
“Με τον Fred, τον σύζυγό μου, που με συνοδεύει στην περιπέτεια αυτή, προσπαθούμε να κινητοποιούμε τα media όσο γίνεται περισσότερο, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες. Η χρήση βιονικού χεριού είναι τόσο απίστευτη και αποτελεσματική, που δεν πρόκειται για πολυτέλεια, όταν έχεις χάσει ένα χέρι”. Οι δυο τους θα κινήσουν ακόμη και βουνά για να κάνουν πιο προσιτά τα βιονικά τεχνητά μέλη.
Επιπλέον, κατά την Priscilla ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία, ειδικά όταν πρόκειται για πρόσληψη σε εργασία. “Εύχομαι το 2022 να προχωρήσουμε καλοπροαίρετα, συμμετοχικά και κυρίως με ανοχή, χωρίς να επικρίνουμε τους άλλους. Όλοι έχουμε πληγές και το τι κάνουμε με αυτές είναι σημαντικό. Δεν υπάρχει τίποτε πιο φοβερό από αυτούς τους ανθρώπους που επικρίνουν το διαφορετικό”.