Η 36χρονη Γιαπωνέζα Manami Ito ενθουσίασε το ακροατήριό της όταν έπαιξε στο βιολί ένα σύντομο κομμάτι που έκλεψε την παράσταση στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο. Η Ito είναι μια ιδιαίτερη βιρτουόζος του βιολιού: έχασε το χέρι της σε τροχαίο και φοβόταν ότι δεν θα έπαιζε ποτέ ξανά. Όμως, χάρη στο ειδικό προσθετικό άκρο που χρησιμοποιεί, παίζει και πάλι.

Το 2004, σε ηλικία 20 ετών, η Ito έχασε τραγικά το δεξί της χέρι σε ένα τροχαίο δυστύχημα, ενώ σπούδαζε για να γίνει νοσοκόμα. Ήταν πεπεισμένη ότι οι μέρες της ως μουσικός είχαν τελειώσει.

Παίζοντας βιολί με προσθετικό χέρι

Μετά τον ακρωτηριασμό, όταν άρχισε να χρησιμοποιεί τεχνητό άνω άκρο, παρατήρησε πως πολλά άτομα με παρόμοιες αναπηρίες χρησιμοποιούσαν τεχνητά μέλη για να παίξουν αθλήματα, όπως μπάσκετ. Αυτή η διαπίστωση την παρακίνησε να προσπαθήσει να παίξει βιολί με το προσθετικό της χέρι.

Η Ito εξομολογείται πως είχε χάσει κάθε ελπίδα μετά το ατύχημα. «Εγκατέλειψα το σχολείο και δεν βγήκα από το σπίτι για ένα χρόνο. Δεν ήθελα να δουν το σώμα μου οι φίλοι και οι γείτονες, δεν ήθελα να μάθουν τι μου είχε συμβεί. Αυτό που με ταρακούνησε ήταν η μητέρα μου, που μου είπε, ‘Παίξε ξανά βιολί για μένα κάποια μέρα’. Σήμερα είμαι ενθουσιασμένη που ο κόσμος μπορεί να με ακούσει να παίζω ξανά».

«Πάντα υπήρχε κάποιος να μου πει ‘Όχι, δεν μπορείς να το κάνεις. Είναι αδύνατο. Κάθε φορά που έπεφτα πάνω σ’έναν τέτοιον τοίχο, έλεγα στον εαυτό μου: ‘Μου το λένε αυτό επειδή κανείς δεν τον έχει κάνει ως τώρα. Εγώ όμως θα το κάνω.’»

Το πρώτο της τεχνητό άνω άκρο ήταν περισσότερο διακοσμητικό και, παρόλο που εμφανισιακά ήταν ωραίο, δεν την βοηθούσε να παίξει ξανά βιολί. Αγωνίστηκε λοιπόν σκληρά για να αποκτήσει ένα προσθετικό χέρι που να είναι λειτουργικό. Με αυτό, αφιέρωσε πολλές ώρες στην εξάσκησή της και ανέπτυξε έναν νέο, μοναδικό τρόπο να παίζει βιολί. Η Ito συνδέει μια ζώνη και ένα καλώδιο γύρω από τον αριστερό της ώμο, ώστε να επιτρέπει στον ώμο της να ελέγχει τις κινήσεις της. Έχει επίσης ένα προσαρμοσμένο, ελαφρύ δοξάρι, που της επιτρέπει να παίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το φυσιολογικό είναι διαφορετικό για τον καθένα

Όμως η αποφασιστικότητα της Ito δεν περιορίζονται στον κόσμο της μουσικής. Εκτός από τις περιοδείες στην Ιαπωνία ως μουσικός, εργάστηκε ως νοσοκόμα από το 2007 ως το 2015, οπότε σταμάτησε να εργάζεται για να μεγαλώσει τις κόρες της.

Είναι επίσης πρώην κολυμβήτρια που έχει κερδίσει την 4η θέση στα 100 μέτρα πρόσθιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και την 8η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Γι’αυτήν, οι αγώνες ήταν η ευκαιρία να δείξει στον κόσμο το πληγωμένο της σώμα, και επιτέλους να συμφιλιωθεί και η ίδια με αυτό.

Η Ito δεν είναι λοιπόν απλά ταλαντούχα: η οπτική της για την ζωή και ο τρόπος που ξεπέρασε τις αντιξοότητες «μιλάει» σε πολύ κόσμο που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Ελπίζει πως, όταν μεγαλώσει η κόρη της και βρεθεί η πρώτη φίλη ή φίλος που θα της πουν πως η μαμά της δεν είναι φυσιολογική, εκείνη θα απαντήσει πως η μαμά της απλά είναι αυτή που είναι, και πως το φυσιολογικό είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο και για κάθε οικογένεια.

ΠΗΓΗ: https://www.classicfm.com/https://www.breakingasia.com/