Πρώτος skipper με προσθετικό πόδι που τόλμησε να συμμετάσχει στον αγώνα της Route du Rhum το 2018, ο Fabrice Payen ετοιμάζεται να επαναλάβει το εγχείρημα τον προσεχή Νοέμβριο.

Το 2018, ο Γάλλος Fabrice Payen είχε γράψει ιστορία, όταν βρέθηκε στην εκκίνηση της πολύ απαιτητικής Route du Rhum (από το Saint Malo της Γαλλίας ως την άλλη άκρη του Ατλαντικού στην Pointe a Pitre στη Γουαδελούπη), ως ο πρώτος skipper με ακρωτηριασμό κάτω άκρου που θα δοκίμαζε να διασχίσει τον Ατλαντικό στη συγκεκριμένη διαδρομή. Και μάλιστα μόλις 2 χρόνια μετά τον ακρωτηριασμό του, ως συνέπεια ενός τροχαίου δυστυχήματος. Σκοπός του, πέρα από την αθλητική φιλοδοξία, ήταν να δείξει πως η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο και να ευαισθητοποιήσει κατά του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρίες από διάφορες όψεις της κοινωνικής ζωής.

Πιο δυνατός και καλύτερα προετοιμασμένος

Το 2018, ο Fabrice Payen ξεκίνησε δυναμικά τον αγώνα, και βρισκόταν στη δεύτερη θέση όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πριν φτάσει τη Γουαδελούπη: το κατάρτι του ιστιοφόρου του έφυγε από τη θέση του στα ανοιχτά της Πορτογαλίας και δεν επιδεχόταν επισκευή.

Φέτος, με το αδιάβροχο προσθετικό του πόδι, σκοπεύει  να επιστρέψει στον αγώνα, με το ίδιο σκάφος μήκους 50 ποδιών. « Νιώθω πιο δυνατός το 2022. Είμαι ακόμη πιο εξοικειωμένος με την αναπηρία μου και γνωρίζω τα όριά μου. Ο στόχος μου είναι να δεχτώ την πρόκληση και να ολοκληρώσω τον αγώνα φτάνοντας στη Γουαδελούπη», υποστηρίζει ο ίδιος στο δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη για την αναπηρία

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο skipper προετοιμάζεται στην βάση του, στο Saint-Malo, με σκοπό την φυσική ενδυνάμωση και την βελτίωση των ικανοτήτων του στην πλοήγηση.  Τους καλοκαιρινούς μήνες θα κάνει δοκιμαστικά ταξίδια με το σκάφος του, ώστε να εξοικειωθεί με αυτό.

Παράλληλα, ο σημαιοφόρος της οργάνωσης Vent Debout θέλει με τον αγώνα του να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα αποδοχής και ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία. « Η συμμετοχή μου στην Route du Rhum είναι μια πραγματική πρόκληση δεδομένης της αναπηρίας  μου. Θέλω μέσα από αυτή τη δοκιμασία να συμβάλω ώστε να αλλάξει η ματιά του κόσμου στη διαφορετικότητα, να δείξω ξανά και πάντα πως η αναπηρία δεν είναι απαραίτητα αδιέξοδο.»

ΠΗΓΗ: https://chronopoulos-gougis.com/