logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Τρέχοντας με προσθετικό πόδι

Το 2001, η Jackie έχασε το αριστερό της πόδι κάτω από το γόνατο από σάρκωμα Ewing, έναν τύπο καρκίνου που επηρεάζει τον μαλακό ιστό που περιβάλλει τα οστά ή και τα ίδια τα οστά. Το 2016 απέκτησε προσθετικό άκρο κατάλληλο για τρέξιμο, κι άρχισε να προπονείται στο τρέξιμο.

«Από την πρώτη φορά που δοκίμασα το αθλητικό μου πόδι μου και έκανα μερικά τρεξίματα, ερωτεύτηκα το τρέξιμο και ένιωσα πραγματικά ότι πετούσα», λέει η Jackie. Στην αρχή, άρχισε να τρέχει γιατί ήθελε να κάνει τα πάντα όπως πριν τον ακρωτηριασμό. Ήθελε να παραμείνει «φυσιολογική». Επίσης, καθώς ο σύζυγός της ήταν δρομέας για χρόνια, ήθελε να μοιραστεί την εμπειρία μαζί του.

Ξεκινώντας με μικρές αποστάσεις, η Jackie διαπίστωσε ότι κέρδιζε συχνά αγώνες 5K στην ηλικιακή της ομάδα. Έτσι κατέληξε στον πρώτο της ημιμαραθώνιο τον Δεκέμβριο του 2016 και έτρεξε τον πρώτο της μαραθώνιο, τον Μαραθώνιο του Σικάγο, το 2017.

102 μαραθώνοι σε 102 μέρες

Τελικά, το 2021 έθεσε ως στόχο  να τρέξει 100 μαραθωνίους σε 100 ημέρες. Όταν κάποιος άλλος έσπασε το ρεκόρ, αύξησε τον στόχο της σε 102 Μαραθώνιους σε 102 μέρες.

Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, η Jackie έτρεξε με επιτυχία τον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Πρόκειται για τον μόνο πιστοποιημένο μαραθώνιο στο ρεκόρ της Jackie, καθώς τους υπόλοιπους 101 τους έχει τρέξει ή θα τους τρέξει είτε γύρω από το σπίτι της στην Αριζόνα ή στον διάδρομό της.

Το προηγούμενο ρεκόρ για διαδοχικούς μαραθώνιους σημειώθηκε το 2021 από την Alyssa Clark, η οποία έτρεξε 95 μαραθωνίους σε 95 ημέρες. Έτσι, η Jackie σχεδίαζε να τρέξει 100 αγώνες σε 100 ημέρες. Όμως η δρομέας αντοχής Kate Jayden κατάφερε να ολοκληρώσει 101 διαδοχικούς μαραθωνίους, οπότε η Jackie αύξησε τον στόχο της στους 102.

Στο στοίχημά της βρήκε πολλούς θαυμαστές και ακόλουθους στα social media. Μάλιστα μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 16.000 δολάρια για την Amputee Blade Runners, έναν οργανισμό που βοηθά τους δρομείς με ακρωτηριασμό να αποκτήσουν αθλητικά προσθετικά μέλη.

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης

«Ήταν τόσο υπέροχο να τρέξω τον Μαραθώνιο της Βοστώνης, με τόσο πλήθος, με ενθουσίασε», λέει η Jackie. «Η Βοστώνη είναι ένας εμβληματικός αγώνας και σκέφτηκα ότι θα ήταν τέλειος… Προσπάθησα να κάνω τη Βοστώνη τον μαραθώνιο Νο. 100, αλλά δεν τα κατάφερα. Δεν πειράζει, έτσι κι αλλιώς ήταν ωραίο που ήμουν εδώ έξω».

Οι δύσκολοι λόφοι της διαδρομής και ο διαρκής αντίθετος άνεμος ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια τη Δευτέρα. Ως τώρα, η Jackie είχε αποφύγει τέτοιου είδους συνθήκες.

«Είναι δύσκολο, είναι πάντα δύσκολο να τρέχεις με αθλητικό προσθετικό πόδι και έστω και λίγο αντίθετο άνεμο, σε σπρώχνει πίσω», λέει. «Οι λόφοι ήταν πολύ δύσκολοι! Έτρεξα ήρεμα για να προστατεύσω τα πόδια μου, αλλά είμαι περίεργη να δω αν θα με κρατάνε αύριο!»

Δέκα μαραθώνιοι χωρίζουν πλέον την Jackie από ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, λίγες μόνο μέρες μετά την Kate Jayden από το Ηνωμένο Βασίλειο που έφτασε το όριο στο 101 μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα. Το αν η 46χρονη θα θέσει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά από τους 102 αγώνες στις 28 Απριλίου παραμένει άγνωστο. Η Jackie απλώς κάνει “κάθε βήμα όπως έρχεται”, και αυτό την έχει φτάσει ως εδώ.

«Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, αυτό με ρωτούν όλοι», λέει. “Δεν είμαι σίγουρη. Θα δω όταν φτάσω στο 102 πώς νιώθω, ίσως προσπαθήσω να το πιέσω λίγο πιο πέρα».

ΠΗΓΕΣ: https://www.today.com , westobserver.com