logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Τα περισσότερα παιδιά που πάσχουν από σκολίωση έχουν ήπια καμπύλη που δεν απαιτεί άλλη θεραπεία εκτός από τακτική παρακολούθηση. Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα είναι πάσχοντες με μέτρια σκολίωση. Από αυτούς, περίπου το 75% αντιμετωπίζουν την σκολίωση επιτυχώς με χρήση κηδεμόνα. Το άλλο 25% χρειάζεται χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας.

Οι ορθοπεδικοί συστήνουν συνήθως κηδεμόνα σκολίωσης σε παιδιά και εφήβους που εξακολουθούν να αναπτύσσονται ενώ έχουν καμπυλότητα 25 μοιρών ή μεγαλύτερη.

Ο πρωταρχικός στόχος του κηδεμόνα σκολίωσης είναι να μην προχωρήσει η καμπύλη σε βαθμό που να απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, οι πάσχοντες που πειθαρχούν στη χρήση του κηδεμόνα επιτυγχάνουν όχι μόνο επιβράδυνση ή διακοπή της επιδείνωσης της σκολίωσης, αλλά και μείωση της καμπύλης με τη χρήση του και μόνο.

Πόσο καιρό πρέπει να φοράω τον κηδεμόνα σκολίωσης;

Ο πιο κρίσιμος χρόνος για τη χρήση του κηδεμόνα είναι σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης, καθώς τότε μπορεί να υπάρξει θετική επίδραση στη σκολίωση. Ο γιατρός σου θα παρακολουθεί την ανάπτυξη της σκολίωσης σε κάθε επίσκεψη και θα δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για τη χρήση του κηδεμόνα, που θα λαμβάνει υπόψη τον δικό σου ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό το πρόγραμμα θα ορίζει πόσες ώρες χρειάζεται να φοράς τον κηδεμόνα καθημερινά. Θα βασίζεται στον βαθμό της καμπύλης σου και στο στάδιο ανάπτυξής σου. Γενικά, οι πάσχοντες με μέτρια σκολίωση φορούν τον κηδεμόνα τους μεταξύ 12 και 20 ωρών καθημερινά.

Η χρήση του κηδεμόνα στη διάρκεια του ύπνου επιλέγεται για ορισμένους πάσχοντες με ήπια καμπύλη σκολίωσης, όταν δεν είναι απαραίτητη ή δυνατή η χρήση του κηδεμόνα στη διάρκεια της μέρας.

Ο κηδεμόνας σκολίωσης λειτουργεί όπως οποιαδήποτε θεραπεία: λειτουργεί μόνο εάν τον χρησιμοποιείς όπως προσδιορίζει ο γιατρός σου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες που φορούν με συνέπεια τον κηδεμόνα τους, για τον συνιστώμενο αριθμό ωρών καθημερινά, είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Πώς επηρεάζει ο κηδεμόνας την καθημερινότητά μου;

Απαιτείται κάποιος χρόνος προσαρμογής στον κηδεμόνα σκολίωσης. Μετά από μερικές εβδομάδες χρήσης, η καθημερινότητα με τον κηδεμόνα γίνεται πολύ ευκολότερη.

Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκολίωσης φοριούνται κάτω από κανονικά ρούχα. Εναπόκειται σ’εσένα να αποφασίσεις αν θα πεις ή όχι στους φίλους σου πως φοράς κηδεμόνα. Πολλοί χρήστες κηδεμόνα σκολίωσης ανακαλύπτουν πως είναι ευκολότερο να διαχειριστούν τον κηδεμόνα τους όταν μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά με τους φίλους τους για την εμπειρία τους.

Εάν συμμετέχεις σε κάποιο άθλημα ή άλλη δραστηριότητα, μπορείς να μιλήσεις με τον γιατρό σου για το πώς ο κηδεμόνας θα επηρεάσει την απόδοσή σου. Ίσως επιτρέπεται να βγάζειςε τον κηδεμόνα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των αγώνων, αρκεί να τον φοράς ξανά μόλις τελειώσεις την άσκηση.

Πώς λειτουργεί ο κηδεμόνας σκολίωσης;

Ο πρωταρχικός σκοπός του κηδεμόνα σκολίωσης είναι να αποτρέψει την επιδείνωση της καμπύλης της σπονδυλικής σου στήλης καθώς μεγαλώνεις. Καθώς η σπονδυλική στήλη καμπυλώνεται, οι σπόνδυλοι μερικές φορές συστρέφονται επίσης προς τη μία πλευρά του σώματος.

Ο κηδεμόνας διαμορφώνεται ώστε να συγκρατεί την σπονδυλική σε στήλη σε πιο ίσια, λιγότερο κυρτή θέση. Αυτό το επιτυγχάνει ασκώντας πίεση στο εξωτερικό άκρο της καμπύλης σε, οπότε στέκεσαι πιο ίσια καθώς αποφεύγεις την πίεση.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν φοράω αρκετά τον κηδεμόνα μου;

Είναι καλό να καταγράφεις τις ώρες χρήσεις του κηδεμόνα σκολίωσης. Αυτό θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα το πρόγραμμά σου, επιτυγχάνοντας παράλληλα το μεγαλύτερο όφελος από την χρήση του κηδεμόνα.

Εάν δεν φοράς τον κηδεμόνα για όσες ώρες την ημέρα απαιτείται, ίσως πρέπει να μιλήσεις με τους γονείς, τον γιατρό και το σχολείο σου για οτιδήποτε σε δυσκολεύει. Ίσως μπορέσουν να σε βοηθήσουν να βρεις μια λύση.

Πώς εφαρμόζεται ο κηδεμόνας σκολίωσης;

Κατά την πρώτη σου επίσκεψη στον ορθωτικό, θα σε μετρήσουν ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν έναν κηδεμόνα προσαρμοσμένο σ’εσένα και στην καμπύλη σου. Μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψεις στον ορθωτικό  αρκετές φορές για προσαρμογές έως ότου ο κηδεμόνας να εφαρμόζει σωστά. Συνολικά, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Η ικανότητα και η εμπειρία του ορθωτικού είναι κρίσιμη και κάνει τη διαφορά στην άνεση και την αποτελεσματικότητα του κηδεμόνα.

Τι γίνεται αν μεγαλώσω και ο κηδεμόνας δεν μου κάνει;

Πολλά παιδιά αναπτύσσονται με αποτέλεσμα ο κηδεμόνας τους να μην τους κάνει πια. Εάν συμβεί αυτό, ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει έναν νέο κηδεμόνα.

Μπορώ να κάνω φυσικοθεραπεία αντί να φοράω κηδεμόνα σκολίωσης;

Εάν η καμπύλη σου είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτείται κηδεμόνας σκολίωσης, η φυσικοθεραπεία (PT) από μόνη της πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή για να σταματήσει την περαιτέρω εξέλιξη της καμπύλης. Για τα περισσότερα άτομα με μέτρια σκολίωση, η χρήση του κηδεμόνα είναι πιο αποτελεσματική και πιο πρακτική από την φυσιοθεραπεία. Ωστόσο, η φυσιοθεραπεία είναι σημαντικό μέρος πολλών θεραπειών σκολίωσης. Το πρόγραμμά σου μπορεί να συμπληρωθεί με άσκηση υπό τις οδηγίες ενός φυσιοθεραπευτή.

Ο φυσιοθεραπευτής θα αξιολογήσει τη στάση του σώματος, τη μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία σου και θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα άσκησης για το σπίτι. Αυτές οι ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να τεντώσεις και να δυναμώσεις τους μύες σου και θα σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο άνετα με τον κηδεμόνα σου. Θα σε βοηθήσουν επίσης να κρατήσεις την πλάτη σου δυνατή και έτοιμη για την ημέρα που θα σταματήσεις να τον φοράς.

Υπάρχουν πολλά είδη κηδεμόνα σκολίωσης;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κηδεμόνα για τη σκολίωση. Ο ορθοπεδικός σου θα σου συστήσει έναν κηδεμόνα με βάση την ηλικία σου, το στάδιο ανάπτυξής σου και τον βαθμό και τον τύπο της καμπύλης σου. Στη συνέχεια, ο ορθωτικός θα σχεδιάσει έναν κηδεμόνα ειδικά για εσένα.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους κηδεμόνα είναι ο τύπος Boston Brace 3D. Είναι ένας κηδεμόνας σε στυλ γιλέκου, κατασκευασμένος από άκαμπτο ελαφρύ πλαστικό που κλείνει στο πίσω μέρος. Αν και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, ο κηδεμόνας έχει εξελιχθεί με την τεχνολογία στη σημερινή του μορφή, καθώς κατασκευάζεται πλέον με ψηφιακή σάρωση και με σκοπό πλέον τη διόρθωση της σπονδυλικής στήλης.