logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Όπως όλοι οι έφηβοι αθλητές στίβου του Cleveland, η  Skylar Scarnecchia προπονείται εντατικά για τους αγώνες της χρονιάς. Όμως εκείνη το κάνει με ένα προσθετικό πόδι. Και το έχει συνηθίσει.

Μια τραυματική διπλή διάγνωση

Όταν ήταν στην Δ’ τάξη του δημοτικού, το πόδι της Skylar άρχισε να πονάει επίμονα. Ο γιατρός αρχικά θεώρησε πως το πρόβλημα ήταν ορθοπεδικό, ωστόσο ο πόνος δεν υποχωρούσε. Μια απλή ακτινογραφία αποκάλυψε πως το πρόβλημα ήταν ογκολογικό – η βιοψία έδειξε πως ο όγκος ήταν κακοήθης. Η Skylar έπασχε από καρκίνο στο 4ο στάδιο – ένα σπάνιο σάρκωμα.

Οι επόμενες εξετάσεις διέγνωσαν την Skylar και με καρκίνο στους πνεύμονες. Η Skylar και η οικογένειά της δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να συμβιβαστούν με την φοβερή διπλή διάγνωση. Μαζί ρίχτηκαν με όλες τους τις δυνάμεις στη θεραπεία.

Η θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα εξελίχτηκε καλά, ωστόσο, παρά τους τρεις μήνες χημειοθεραπείας, ο όγκος στο πόδι δεν συρρικνώθηκε. Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου θα άφηνε την Skylar καθηλωμένη στο αμαξίδιο, χωρίς λειτουργικό πόδι. Για εκείνη και την οικογένειά της, ο ακρωτηριασμός του ποδιού και η χρήση προσθετικού κάτω άκρου ήταν ο μόνος τρόπος το παιδί να συνεχίσει την ενεργή ζωή που ζούσε ως τη στιγμή της διάγνωσης.

Από το κρεβάτι του νοσοκομείου στον στίβο

Η Skylar έριξε όλο της το βάρος στην αποκατάσταση. Έβγαλε την Ε’ τάξη του δημοτικού από το σπίτι, όσο ολοκλήρωνε τις χημιοθεραπείες και την σωματική της αποκατάσταση. Πολύ σύντομα όμως στάθηκε ξανά στα πόδια της και μάλιστα μπορούσε πάλι να τρέξει. Ήταν καιρός να επιστρέψει στο σχολείο – και στον αθλητισμό.

Η Στ’ τάξη του Δημοτικού ήταν μια πρόκληση, μέχρι να συνηθίσει το προσθετικό πόδι της, όμως η κατάσταση βελτιωνόταν διαρκώς. Σύντομα η Skylar λέει πως μπορούσε να κάνει όλα όσα κάνει οποιοδήποτε κορίτσι της ηλικίας της, απλώς δεν όχι τόσο γρήγορα όσο παλαιότερα. Το προσθετικό της πόδι απέκτησε όνομα: είναι η Feliccia

Στην Β’ Γυμνασίου, η ομάδα της Skylar κέρδισε το τοπικό πρωτάθλημα μπάσκετ με αμαξίδιο. Η Skylar έπαιζε επίθεση και ήταν από τις πρωταγωνίστριες της νίκης, καθώς σκόραρε τους περισσότερους πόντους για την ομάδα της. Ο προπονητής της δήλωσε εντυπωσιασμένος.

Το 2019, η Skylar αποφάσισε να ξεκινήσει προπονήσεις στον στίβο, έχοντας βλέψεις για τους Παραολυμπιακούς. Όπως κάθε νέο άθλημα, ο στίβος ήταν γι’αυτήν μια πρόκληση. Οι προπονήσεις με την αθλητική πρόθεση ήταν κάτι νέο για την Skylar. Τον πρώτο χρόνο παιδεύτηκε πολύ ώσπου να καταλάβει πώς ακριβώς να χρησιμοποιεί το νέο αθλητικό προσθετικό της πόδι. Μαζί με την προπονήτριά της έκαναν εκτεταμένη έρευνα μέχρι να βρουν τι θα μπορούσε να την βοηθήσει να είναι αποτελεσματική στην προπόνησή της.  Ωστόσο, καθώς η Skylar προπονείται στον στίβο για δεύτερη χρονιά, δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Οι προπονήσεις εξελίσσονται ομαλά και η έφηβη και η προπονήτριά της είναι πολύ αισιόδοξες για την πορεία.

Πώς η Felicia της έσωσε τη ζωή!

Παραδόξως, πρόσφατα το προσθετικό της πόδι της έσωσε τη ζωή, σ’ένα ατύχημα με off-road όχημα. Η Skylar ήταν στο όχημα με δύο άλλα κορίτσια, όταν αυτό αναποδογύρισε και πλάκωσε την Skylar στο πόδι. Ήταν τυχερή γιατί το πόδι αυτό ήταν το προσθετικό… Η έφηβη αστειεύεται πως αν δεν είχε προσθετικό πόδι όταν έπαθε το ατύχημα, θα το έχανε τότε – ίσως ήταν γραμμένο γι’αυτήν να χάσει ένα πόδι! Τελικά, το ατύχημα, που θα μπορούσε να της είχε κοστίσει τη ζωή αν είχε τραυματίσει το βιολογικό τη πόδι, της άφησε μόνο μελανιές κι επιπόλαια τραύματα.

Σήμερα η Skylar παραμένει καθαρή από μεταστάσεις. Διατηρεί το χιούμορ και την θετική στάση της, εμπνέοντας τους γύρω της τόσο, που η περιφερειακή αθλητική επιτροπή του Cleveland της απένειμε το Courage Award. Ξεκίνησε γκολφ, ασχολείται με την υποκριτική και το μόντελινγκ, και βεβαίως προπονείται στοχεύοντας τους Παραολυμπιακούς. Η προπονήτριά της μάλιστα δηλώνει πως η Skylar την έχει διδάξει περισσότερα απ’όσα της έχει μάθει εκείνη…

Ακολούθησε την Skylar στο instagram: iamskylarstrong

ΠΗΓΗ: https://chronopoulos-gougis.com