logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Η οκτάχρονη Harmonie-Rose από το Bath, τετραπλά ακρωτηριασμένη αφού προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα, έγινε πρόσφατα νεότερος αμφίπλευρος ακρωτηριασμένος στον κόσμο που χρησιμοποιεί γόνατα με μικροεπεξεργαστή, κατασκευασμένα από την Ottobock.

Η μικρή Harmonie, όπως προτιμά να την φωνάζουν, πάντα κατάφερνε να εκπλήσσει τους γύρω της. Σε ηλικία μόλις 10 μηνών, και ενάντια στις πιθανότητες που της έδιναν οι γιατροί, επιβίωσε από μηνιγγίτιδα. Για να σώσουν τη ζωή της, οι χειρουργοί της ακρωτηρίασαν τα χέρια πάνω από τον αγκώνα και τα πόδια της στο γόνατο. Από τότε, η Harmonie έκανε άλματα για να φτάσει εκεί που βρίσκεται σήμερα: μεταξύ άλλων, να έχει κερδίσει το βραβείο Child of Courage 2021 στα Βραβεία Pride of Britain και να είναι Πρέσβειρα κατά της μηνιγγίτιδας. Είναι ένα παιδί που τρέχει, πηδά, τρέχει, ζωγραφίζει και γράφει – και μάλιστα καλλιγραφικά!

Καθώς τα παιδιά με διπλό ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο ωριμάζουν, έρχεται η στιγμή που τους παρέχονται προσθετικά ώστε να μπορούν να λυγίσουν το γόνατο ενώ περπατούν. Στην περίπτωση της Harmonie, η επιλογή των σωστών κάτω άκρων είναι κρίσιμη, καθώς, επειδή δεν έχει χέρια, κάθε πτώση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Γι’αυτό οι προσθτικοί της μικρής επέλεξαν  να δοκιμάσουν ένα ζευγάρι γόνατα με μικροεπεξεργαστή Ottobock Kenevo, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος πτώσεων.

Για μία εβδομάδα, η Harmonie εξασκήθηκε καθημερινά με μια ομάδα που περιλάμβανε τον προσθετικό της, μια φυσιοθεραπεύτρια και τον επικεφαλής της ακαδημίας Ottobock. Στόχος ήταν να μάθει να αξιοποιεί πλήρως τα χαρακτηριστικά των γονάτων Kenevo, δηλαδή τη δυνατότητα να κάθεται, να λυγίζει τα γόνατα, να περπατά και να σηκώνεται φορώντας τα.  Από την πρώτη κιόλας μέρα  μπόρεσε να περπατήσει με ελάχιστα προβλήματα. Στη συνέχεια εξασκήθηκε στη βασική ορθοστασία, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούσε τα χέρια της για να παίζει, να ζωγραφίζει ή… να φτιάχνει κέηκ! Και βέβαια, η σκληρή δουλειά άξιζε πολλά παγωτά…

Μετά από την επιτυχημένη δοκιμή των νέων γονάτων, η Harmonie δήλωσε πως «είναι φοβερά και τα αγαπημένα της μέχρι στιγμής». Τα νέα γόνατα βελτίωσαν το περπάτημά της, καθώς μπορεί τώρα να λυγίσει τα γόνατά της, ενώ της επιτρέπουν να σηκωθεί μόνη της εάν πέσει, ενώ προηγουμένως εξαρτιόταν από τους άλλους. Τέλος, μπορεί να λυγίσει τα πόδια της όταν κάθεται αντί να τα έχει τεντωμένα.

Κι αν τα παραπάνω ακούγονται απλά, όμως δεν είναι. Πράγματι, η Harmonie είναι το νεότερο αμφίπλευρα ακρωτηριασμένο παιδί στον κόσμο που χρησιμοποιεί γόνατα με μικροεπεξεργαστή, κάτι που αποτελεί τεράστιο επίτευγμα και είναι απόδειξη της σκληρής δουλειάς και της θετικής της άποψης για τη ζωή.

Η Harmonie είναι ένα δραστήριο παιδί που αγαπά την τέχνη, το κολύμπι, τον χορό, και τη γυμναστική, όπως και το θέατρο. Η μητέρα της, Freya, είναι ενθουσιασμένη  με τα νέα πόδια της Harmonie. Πλέον η κόρη της έχει ίδιο ύψος με άλλα συνομήλικα κορίτσια, ενώ φορώντας παντελόνι δεν μπορεί να καταλάβει κανείς την αναπηρία της μικρής.

Καθώς η Harmonie μεγαλώνει, το Kenevo’s θα της προσφέρει όλο και περισσότερες λειτουργίες, προσαρμοζόμενο στις ανάγκες της ηλικίας της.  Επόμενος στόχος; Να μάθει να κατεβαίνει πλαγιές με ήπια κλίση. Σταδιακά, μέσα στο 2023 ή το 2024, θα προχωρήσει σε πιο απότομες πλαγιές και σκαλοπάτια, μια ακόμη πιο προηγμένη λειτουργία.

 

ΠΗΓΗ: http://enablemagazine.co.uk/