logo | RehabLine - Χρονόπουλος-Γουγής-Προσθετικά, Ορθοτικά και Τεχνητά Μέλη, Κηδεμόνες, Κοσμητική σιλικόνης, Αμαξίδια και τροχήλατα βοηθήματα στήριξης, ορθοπεδικά, Κύπρος

Μετά από έναν τραυματισμό που είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού του πάνω από το γόνατο, ο Brandon Anderson όχι μόνο επέστρεψε με πλήρες ωράριο στην πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά έχει βοηθήσει κι άλλους που έχουν υποστεί παρόμοια τραύματα να μην αφήσουν τον ακρωτηριασμό να τους στερήσουν τη δουλειά και τη σταδιοδρομία τους.

Η περίπτωση του Brandon, που είναι πυροσβέστης εδώ και 20 χρόνια, έλαβε αρκετή δημοσιότητα, κυρίως αφού επέστρεψε στην εργασία του με προσθετικό πόδι. Τότε άρχισαν να επικοινωνούν μαζί του άλλα άτομα, σε όλο τον κόσμο, που αντιμετώπισαν την ίδια κατάσταση.

“Δεν έχω πάντα τη σωστή απάντηση για όλους, αλλά μπορώ να μοιραστώ μαζί τους όσα έχω περάσει και πώς έφτασα εδώ που είμαι σήμερα,” λέει ο Brandon, που επέστρεψε στη δουλειά τον Ιούνιο του 2017 με ένα προσθετικό πόδι που ζυγίζει περίπου 5 κιλά, μετά από 10 μήνες θεραπείας.  “Χαίρομαι να μοιράζομαι όποιες γνώσεις έχω – είτε σχετικά με την κατασκευή του προσθετικού ποδιού μου, είτε σχετικά με τις ασκήσεις αποκατάστασης που έκανα για να προετοιμαστώ ώστε να είμαι σήμερα ικανός να κάνω τη δουλειά μου.”

Brandon και Michael: βοηθώντας ο ένας τον άλλον να επιστρέψουν στην δράση ως πυροσβέστες

Ο Brandon είναι φίλος με τον Michael Laughlin, έναν Καναδό πυροσβέστη που εργάζεται με προσθετικό πόδι. Άρχισαν να επικοινωνούν την περίοδο της αποκατάστασης, όταν ο Brandon ανυπομονούσε να επιστρέψει στην υπηρεσία του. “Έψαχνα να βρω κάποιον που είχε ζήσει το ίδιο μ’εμένα. Ο Michael δεν είχε επιστρέψει πλήρως στη δουλειά όταν επικοινώνησα μαζί του.  Εγώ ζορίστηκα αλλά επέστρεψα στη δουλειά λίγο νωρίτερα, κι όταν εκείνος δυσκολεύτηκε μπόρεσα να μοιραστώ πράγματα μαζί του.” Μάλιστα οι δυο τους συναντήθηκαν και γνωρίστηκαν από κοντά, κάτι που τους βοήθησε και τους δύο.

“Πραγματικά βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον, ειδικά αφού συναντηθήκαμε. Με όλους όσους επικοινωνώ, το θέμα δεν είναι απλά να τους βοηθώ. Το θέμα είναι να μοιραζόμαστε σκέψεις κι εμπειρίες και να μαθαίνω κι εγώ. Αν δυσκολεύομαι με μια τεχνική ή κάτι τέτοιο, απλά το να μιλήσω με κάποιον μπορεί να με βοηθήσει να δω πως κάνουν κάτι διαφορετικά, ακόμη και κάτι πολύ μικρό, που τελικά θα με κάνει να αναθεωρήσω πώς το κάνω εγώ.” Και ο Michael επέστρεψε στην εργασία του ως πυροσβέστης και μάλιστα είναι ο πρώτος Καναδός πυροσβέστης με ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο και προσθετικό πόδι.

Ο Christian  από τη Σουηδία

Ο Christian είναι πυροσβέστης στη Σουηδία. Εκείνος έχασε το πόδι του μετά από ένα ατύχημα με μοτοσυκλέτα. Κατά τη διάρκεια της δικής του αποκατάστασης, επικοινώνησε με τον Brandon για συμβουλές.  “Η γυναίκα του Christian διάβασε κάπου για μένα κι επικοινώνησε με την υπηρεσία μου για να βρει τα στοιχεία επικοινωνίας μου. Με τον Christian μιλήσαμε πολλές φορές, όπως κάνω με τους συμπατριώτες μου.”

Ο Christian  επέστρεψε στην ενεργό υπηρεσία μερικούς μήνες αργότερα. “Μου έστειλε ένα μήνυμα που μου έγραφε πως μπορούσε να κάνει πάλι τη δουλειά του. Δούλευε με μισό ωράριο και έπαιρνε μέρος στις εκπαιδεύσεις μαζί με τους συναδέλφους του. Είχε όμως ακόμη κάποια προβλήματα και μιλούσαμε για να τον βοηθήσω να τα ξεπεράσει. Πάντως τα νέα του με είχαν χαροποιήσει ιδιαίτερα.”  

“Δεν ξεπερνάς έναν ακρωτηριασμό κάτω άκρου μόνος”

Ο Brandon βρήκε επίσης μεγάλη βοήθεια στην οργάνωση Amputee Walking School, την οποία διαχειρίζονται οι χρυσοί Παραολυμπιονίκες Dennis Oehler και Todd Schaffhauser. Η οργάνωση παρέχει φυσιοθεραπεία για άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, και τον βοήθησε να επανέλθει στη φυσική κατάσταση που απαιτούνταν για να επιστρέψει στην ενεργό υπηρεσία ως πυροσβέστης.

Σήμερα ο Brandon  είναι διατεθειμένος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί όσους βρίσκονται στην κατάσταση που βρέθηκε κι ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια. Δεν τον ενδιαφέρει να ιδρύσει τη δική του οργάνωση, αλλά πάντα βρίσκει τον χρόνο να μοιραστεί την ιστορία του και όσα αυτή τον δίδαξε, με όποιον θα ήθελε να επωφεληθεί από  αυτά.  “Δεν είναι κάτι που προβάλω ενεργά ή κάτι τέτοιο, αλλά έχω πάρει την απόφαση, μαζί με την οικογένειά μου, πως είναι σημαντικό να μοιραστούμε την εμπειρία μας. Αν μπορεί να βοηθήσει κάποιον άλλον που βαδίζει το ίδιο μονοπάτι, αξίζει τον κόπο να μοιραστώ όσα έχω περάσει. Όσα έχω περάσει με έφεραν εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Αλλά στην τελική, δεν τα βγάζεις πέρα με κάτι τέτοιο μόνος”.

ΠΗΓΗ: https://issuu.com

Φωτογραφίες: JENNA WATSON/INDYSTAR