Η πτώση άκρου ποδός, γνωστή και ως πτώση ποδιού, είναι η αδυναμία ανύψωσης του μπροστινού μέρους του ποδιού λόγω αδυναμίας ή παράλυσης των μυών που σηκώνουν το πόδι κατά τη βάδιση. Μπορεί να είναι μια προσωρινή ή μια μόνιμη κατάσταση, γι’αυτό και συστήνεται αντιμετώπιση το συντομότερο δυνατό μετά την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών. Η πτώση άκρου ποδός δεν είναι ασθένεια αλλά σύμπτωμα μιας υποκείμενης μυϊκής, νευρολογικής ή ανατομικής διαταραχής.

Τρεις αιτίες πτώσης άκρου ποδός

Υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες της πτώσης ποδιού: ένας τραυματισμός νεύρων, μυϊκές διαταραχές και τέλος διαταραχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Αν εμφανίζετε συμπτώματα αδυναμίας κατά την ανύψωση του άκρου του ενός ή και των δύο ποδιών σας, απαιτείται να συμβουλευτείτε γιατρό για να διαγνώσει τις αιτίες που την προκαλούν στη δική σας περίπτωση.

Αιτία #1: Τραυματισμός νεύρων

Η πλέον κοινή αιτία πτώσης άκρου ποδός είναι η βλάβη ή η συμπίεση του περονιαίου νεύρου. Το περονιαίο νεύρο είναι αυτό που μεταφέρει σήματα από τον εγκέφαλό σας και σας επιτρέπει να συσπάτε τους μύες που ανασηκώνουν το μπροστινό μέρος του ποδιού σας. Η βλάβη του περονιαίου νεύρου μπορεί να προέλθει από αθλητικούς τραυματισμούς, τραυματισμούς στη μέση, τον τοκετό κ.α.

Αιτία #2: Μυϊκές διαταραχές

Η πτώση ποδιού μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μυϊκών διαταραχών που εξασθενούν σταδιακά τους μύες του ποδιού, προκαλώντας τελικά πτώση άκρου ποδός, όπως είναι η μυϊκή δυστροφία, η νόσος Charcot-Marie-Tooth ή η πολιομυελίτιδα.

Αιτία #3: Διαταραχές του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού

Η πτώση άκρου ποδός εμφανίζεται επίσης ως συνέπεια διαταραχών του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, πιο γνωστή ως ALS ή νόσος του Lou Gehrig.

Θεραπευτικές δυνατότητες

Υπάρχουν τέσσερις δημοφιλείς τρόποι αντιμετώπισης της πτώσης ποδιού: χειρουργική επέμβαση, ηλεκτρική διέγερση, χρήση ορθωτικών συσκευών και αποκατάσταση.

Χειρουργική αποκατάσταση

Η πρώτη θεραπευτική επιλογή για την πτώση άκρου ποδός είναι η χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση είναι πιο πιθανό να προτείνεται όταν υπάρχει πίεση πάνω σε κάποιο νεύρο, κήλη δίσκου κλπ. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει ως στόχο την σύζευξη των οστών του αστραγάλου και του ποδιού, ώστε να βελτιωθεί το βάδισμα.

Ηλεκτρική διέγερση

Εάν δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, η ηλεκτρική διέγερση είναι μια δεύτερη επιλογή για τη θεραπεία των νεύρων και των μυών που προκαλούν την πτώση άκρου ποδός.  Η νευρομυϊκή ηλεκτρική διέγερση  αντιμετωπίζει την πτώση ποδιού εφαρμόζοντας ηλεκτρική διέγερση στους μύες που ανασηκώνουν το πόδι σας.

Χρήση ορθωτικών συσκευών

Ένας τρίτος τρόπος αντιμετώπισης της πτώσης άκρου ποδός είναι η χρήση νάρθηκα ή ορθώσεων αστραγάλου-ποδιού. Η χρήση ορθωτικής συσκευής που υποστηρίζει το πόδι σε κανονική θέση είναι μια συνήθης θεραπεία για την πτώση άκρου ποδός. Η συσκευή σταθεροποιεί το πόδι και τον αστράγαλο ενώ κρατά ανασηκωμένο το μπροστινό μέρος του ποδιού κατά την βάδιση.

Συχνά τα ορθωτικά που χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκαμπτοι νάρθηκες από πλαστικό ή ανθρακόνημα, που μπαίνουν μέσα στο παπούτσι.

Μια αποτελεσματική εναλλακτική είναι τα ορθωτικά εκτός παπουτσιού, όπως το SaeboStep. Το SaeboStep είναι ένα ελαφρύ, οικονομικό και χαμηλού προφίλ ποδοστήριγμα. Το στήριγμα κάθεται γύρω από τον αστράγαλο και όχι μέσα στο παπούτσι. Οι χρήστες μπορούν να το φορέσουν με σχεδόν κάθε τύπο παπουτσιού, κρύβοντάς το κάτω από τα ρούχα. Η συσκευή ενθαρρύνει τους μύες του ποδιού και του αστραγάλου να συνεργαστούν. Αυτό δεσμεύει τους σωστούς μύες οδηγώντας σε καλύτερη, προοδευτική αποκατάσταση.

Φυσιοθεραπεία

Τέλος, η φυσιοθεραπεία ή εργοθεραπεία είναι η τέταρτη θεραπευτική επιλογή. Η θεραπεία που ενισχύει τους μύες του ποδιού, του αστραγάλου και του κάτω ποδιού είναι θεμελιώδης για τη θεραπεία της πτώσης άκρου ποδός. Οι ασκήσεις διατάσεων και εύρους κίνησης είναι εξαιρετικές ως προσθήκη στο θεραπευτικό σας σχήμα.

Συνήθως προτείνεται συνδυασμός μεθόδων για την καλύτερη αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του ποδιού.  Συζητήστε με τον γιατρό σας ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος συνδυασμός θεραπευτικών μεθόδων για τη δική σας περίπτωση.

ΠΗΓΗ: Saebo