Όταν ο Rome Leykin ξύπνησε σ’ένα νοσοκομείο του Brooklyn χωρίς πόδια, η πρώτη του σκέψη ήταν να μπορούσε να γυρίσει πίσω τον χρόνο, πριν από την επιληπτική κρίση που έπαθε στην πλατφόρμα του μετρό, με αποτέλεσμα να πέσει στις γραμμές την ώρα που ο συρμός έμπαινε στον σταθμό… Από το φοβερό αυτό ατύχημα, ο Rome όχι μόνο έχασε τα δύο του πόδια, αλλά επίσης υπέστη σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις. Αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω, τότε εκείνος θα ήταν ακόμη ένας μηχανογράφος 31 ετών που ζούσε την «καλή ζωή» στη Νέα Υόρκη…
Ο Rome έπασχε από επιληπτικές κρίσεις από την εφηβεία. Όμως η κρίση που τον έριξε στις γραμμές του μετρό το 2018 ήταν η πρώτη μετά από πολλά χρόνια. Ο ίδιος δεν θυμάται καθόλου το ατύχημα. Η τελευταία του ανάμνηση από εκείνο το πρωί ήταν πως ετοιμαζόταν να πάρει το μετρό από το Brooklyn για το Manhattan για να πάει στο γραφείο, όπως κάθε μέρα. Όμως όταν ξύπνησε στο νοσοκομείο, δεν χρειάστηκε να τον ενημερώσει κανένας γιατρός για την απώλεια των ποδιών του. Το ήξερε από την πρώτη στιγμή.
Πώς μαθαίνει κανείς να περπατά με δύο προσθετικά πόδια;
Ο Rome πέρασε σχεδόν έναν χρόνο σε ειδική μονάδα αποκατάστασης. Ως το 2021 χρησιμοποιούσε αμαξίδιο. Μόνο τότε αποφάσισε και δεσμεύτηκε να μάθει να περπατά με προσθετικά μέλη. Τα πρώτα του προσθετικά ήταν κοντά. Την πρώτη φορά που τα δοκίμασε, έπεσε κάτω σε μερικά δευτερόλεπτα.
“Σηκώθηκα αμέσως. Και έπεσα. Και σηκώθηκα ξανά αμέσως. Και έπεσα. Και μέσα σε 15-20 λεπτά περπατούσα χωρίς να κρατιέμαι πουθενά. Ναι, ήμουν κοντούλης, αλλά η ελευθερία κινήσεων για μένα σήμαινε ελευθερία ζωής. “
Στη συνέχεια, ο Rome έμαθε να περπατά με κανονικά προσθετικά άκρα. Δεν ήταν εύκολο. Ακόμη και σήμερα, προτιμά ανάλογα με την περίσταση να επιλ΄γει αν θα κινηθεί με τεχνητά μέλη ή με το αμαξίδιό του, ενώ αγωνίζεται στον μαραθώνιο με ειδικό αθλητικό όχημα για άτομα με αναπηρία, βασιζόμενος στα χέρια του, κι όχι στα πόδια του.
Οι εγκεφαλικές κακώσεις πιο δύσκολες από τον διπλό ακρωτηριασμό
Ο Rome εξηγεί πως, αν και η προσαρμογή στη ζωή ως άτομο με διπλό ακρωτηριασμό ήταν δύσκολη, η ανάκαμψη από τις εγκεφαλικές κακώσεις ήταν πολύ πιο δύσκολη. Ο τραυματισμός τους άγγιξε το κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει το συναίσθημα, κάνοντάς τον εξαιρετικά ευερέθιστο. Χρειάστηκε αγωγή για να ισορροπήσει τις ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Χρειάστηκε επίσης σχεδόν έναν χρόνο για να μάθει ξανά να διαβάζει και να γράφει, κι ακόμη δεν μπορεί να γράψει κώδικα όπως πριν από το ατύχημα.
Έτσι ο Rome δεν μπορεί να ακολουθήσει το παλιό του επάγγελμα και αναζητεί νέα καριέρα, ίσως ως ομιλητής. Εξάλλου, θέλει να πει την ιστορία του και μέσα από αυτή να εμπνεύσει άλλους.
Αθλητής προσθετικά κάτω άκρα
Λιγότερο από 5 χρόνια αργότερα, ο Rome έχει καταφέρει να ανασυνταχθεί, και κάτι περισσότερο. Σήμερα είναι αθλητής που έχει ήδη λάβει μέρος σε μαραθώνιους και δρόμους μετ’εμποδίων, ενώ καθημερινά εμπνέει τους πάνω από 200.000 ακολούθους του στο TikTok. Θα τον βρείτε κι εσείς με το όνομα Mr L Train, που αναφέρεται βέβαια στο τρένο που πέρασε πάνω του το 2018.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Rome συμμετείχε στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης με ειδικό αμαξίδιο, και τερμάτισε σε 1 ώρα και 48 λεπτά! Ήταν η δεύτερη συμμετοχή του. Θυμάται πως την πρώτη φορά έχασε πολύ χρόνο γιατί κοιτούσε το πλήθος που τον χειροκροτούσε, έκλαιγε από συγκίνηση και πανηγύριζε. Τον Νοέμβριο του 2022 όμως πήγε με στόχο χρόνο κάτω από 2 ώρες και, όπως λέει, αγωνίστηκε με τα δυο χέρια στις ρόδες και τα μάτια στεγνά.
Πριν από το ατύχημα, ο Rome πήγαινε περιστασιακά στο γυμναστήριο ή έπαιζε μπάσκετ με την ομάδα του γραφείου, αλλά δεν θεωρούσε τον εαυτό του ιδιαίτερα αθλητικό τύπο. Μετά το ατύχημα, όμως, ο αθλητισμός ήταν μια σημαντική διέξοδος γι’αυτόν.
Σήμερα έχει χορηγό του την Achilles International, έναν οργανισμό που υποστηρίζει και δικτυώνει άτομα με αναπηρίες. Αυτή του παρέχει το ειδικό ποδήλατο χειρός με το οποίο προπονείται δυο φορές την εβδομάδα στο Central Park και συμμετέχει σε διάφορους αγώνες (όπως ένας ποδηλατικός γύρος που συμπεριλάμβανε στάσεις στα πιο εμβληματικά καταστήματα ντόνατς της Νέας Υόρκης!).
Τι αγαπά περισσότερο στις προπονήσεις του; Την ταχύτητα!
Τώρα ο Rome θέλει να μάθει να τρέχει με τα προσθετικά του πόδια. Ο στόχος του είναι να γίνει Six Star finisher, δηλαδή να τερματίσει του έξι σημαντικότερους μαραθώνιους στον κόσμο (Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago, New York). Και θα ήθελε να τους τρέξει με τα πόδια, όχι με αμαξίδιο.
ΠΗΓΗ: https://www.insider.com/man-run-over-subway-racing-new-york-city-marathon-2022-11