Η Össur είναι η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία προσθετικών άκρων παγκοσμίως. Με ιδρυτή τον Össur Kristinsson, είναι γνωστή για την κορυφαία ποιότητα των προσθετικών της, ειδικά των αθλητικών της κάτω άκρων (τα running blades, όπως είναι γνωστά) και των προσθετικών καλτσών της.

Δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει πως ο Össur Kristinsson ασχολήθηκε με τα τεχνητά μέλη. Γεννημένος στην Ισλανδία με ένα κακοσχηματισμένο πόδι, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ακρωτηριασμό. Αυτός ήταν και ο λόγος που σπούδασε προσθετική στην Σουηδία. Το 1971, τελειώνοντας τις σπουδές του, επέστρεψε στην Ισλανδία και άνοιξε μια κλινική στο Reykjavik με σκοπό να βοηθά άλλα άτομα με ακρωτηριασμό να βρουν το σωστό τεχνητό μέλος.

Πώς όμως αναπτύχθηκαν δύο από τα κορυφαία προϊόντα της εταιρείας;

Η κάλτσα σιλικόνης αλλάζει τη ζωή των ατόμων με ακρωτηριασμό

Ως προσθετικός αλλά και ως χρήστης τεχνητού άκρου ο ίδιος, ο  Kristinsson ξεχώριζε ως πιο σημαντικό για την ποιότητα ζωής του χρήστη προσθετικού άκρου, ένα πρόβλημα: προκειμένου να ταιριάξει το τεχνητό μέλος, το κολόβωμα «στριμωχνόταν» μέσα στην προσθετική θήκη, με αποτέλεσμα ερεθισμούς, πόνο και, τελικά, μειωμένη κινητικότητα. Οι χρήστες των προσθετικών αναγκάζονταν να βάζουν μέσα στην προσθετική θήκη βαμβάκι ή χοντρές κάλτσες προσπαθώντας να εξασφαλίσουν άνεση και εφαρμογή.

Το 1986, ο Kristinsson κατασκεύασε την πρώτη κάλτσα σιλικόνης, που τοποθετείται ανάμεσα στη θήκη και στο κολόβωμα, για να επιτυγχάνει σωστή εφαρμογή του τεχνητού μέλους και να προστατεύει την επιδερμίδα. Μαλακή και φιλική με την επιδερμίδα, η σιλικόνη είναι επίσης πολύ ανθεκτική και οικονομική. Οι προσθετικές κάλτσες αποδείχτηκαν τόσο επιτυχημένες, που τη δεκαετία του 1990 η Össur ήταν ουσιαστικά μια μονο-προϊοντική εταιρεία.

Ακόμη και σήμερα οι κάλτσες της Össur ανήκουν στα best sellers της αγοράς.

Το 1999 η εταιρεία εισήχθηκε στο χρηματιστήριο και η εταιρεία άρχισε να μελετά εξαγορές. Και πράγματι, το 2000 η Össur εξαγόρασε την Flex-Foot.

Η αθλητική «λεπίδα» αλλάζει την προπόνηση των αθλητών με ακρωτηριασμό κάτω άκρου

Η ομάδα της Flex Foot κατασκεύασε το περίφημο πλέον αθλητικό τεχνητό άκρο σε σχήμα λεπίδας, το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να τρέχει και να κάνει άλματα.

Ο επικεφαλής της Flex Foot, ο Van Philips, έχασε το αριστερό του πόδι κάτω από το γόνατο σε ένα ατύχημα του σκι. Τα προσθετικά εκείνης της εποχής μιμούνταν χονδορειδώς τα βιολογικά κάτω άκρα. Ο Van Philips έβαλε στόχο να κατασκευάσει ένα τεχνητό μέλος με ελαστικότητα, με έμπνευση από τα πόδια των τσιτάχ.

Αναζητώντας το κατάλληλο υλικό για το αθλητικό προσθετικό πόδι -κάτι ανθεκτικό, ελαφρύ, φθηνό και ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες- έπεσε άνω στα ανθρακονήματα. Αν και τα ανθρακονήματα ήταν γνωστά για πάνω από έναν αιώνα, ως το 1960 χρησιμοποιούνταν μόνο στους ηλεκτρικούς λαμπτήρες. Μια κλωστή ανθρακονήματος δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, όμως όταν χιλιάδες νήματα πλέκονται και συμπιέζονται, το υλικό που προκύπτει είναι 18 φορές ανθεκτικότερο από το ατσάλι! Γι’αυτό και σήμερα τα ανθρακονήματα έχουν εκατοντάδες εφαρμογές.

Στο πρώτο μοντέλο του Philips βασίζονται τα σημερινά εξελιγμένα αθλητικά κάτω άκρα της Össur που βλέπουμε πολύ συχνά να φορούν οι αθλητές. Τα αθλητικά τεχνητά μέλη αποτελούν ένα από τα κορυφαία προϊόντα της εταιρείας σήμερα.